Σε ηρεμία προέτρεψε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, εν μέσω της αυξανόμενης διατλαντικής ρήξης με φόντο τη Γροιλανδία, καλώντας τους συμμάχους να τηρήσουν τις εμπορικές τους συμφωνίες και απορρίπτοντας τις υποδείξεις ότι η Ευρώπη θα προβεί σε αντίποινα πουλώντας αμερικανικά ομόλογα
«Είμαι βέβαιος ότι οι ηγέτες δεν θα κλιμακώσουν και ότι αυτό θα εξελιχθεί με τρόπο που θα καταλήξει σε πολύ καλό αποτέλεσμα» είπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Νταβός, όπου συμμετέχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ο Μπέσεντ παρομοίασε την αναταραχή για τη Γροιλανδία με αυτό που αποκάλεσε «υστερία» που ακολούθησε την ανακοίνωση των αμοιβαίων δασμών από τον Τραμπ τον Απρίλιο, η οποία πυροδότησε ξεπούλημα στις αγορές και έντονες αντιδράσεις.
«Αυτό είναι το ίδιο είδος υστερίας που ακούσαμε στις 2 Απριλίου», είπε. «Υπήρξε πανικός. Και αυτό που προτρέπω όλους εδώ να κάνουν είναι να καθίσουν αναπαυτικά, να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να αφήσουν τα πράγματα να εξελιχθούν».
Οι ΗΠΑ επιστρέφουν- Τι είπε ο Μπέσεντ στο CNBC
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο CNBC είχε εντελώς διαφορετικό ύφος. Υποστήριξε ότι ο Τραμπ δείχνει στον κόσμο ότι οι ΗΠΑ «επιστρέφουν»
Ο Μπέσεντ δήλωσε στο CNBC ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να συνεισφέρουν το «δίκαιο μερίδιό» τους στην άμυνα. «Ενώ οι Ευρωπαίοι έχτιζαν σχολεία, είχαν υγειονομική περίθαλψη, εμείς υπερασπιζόμασταν τον κόσμο», είπε.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η ανάληψη του ελέγχου της Γροιλανδίας είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, επικαλούμενος συχνά ανησυχίες για την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας στην Αρκτική.
«Η τρομερή ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας»
Επέκρινε την ευρωπαϊκή ηγεσία, υπονοώντας ότι θα δημιουργήσουν μια «ομάδα εργασίας» για να αντιδράσουν στην απειλή του Τραμπ για «κλιμάκωση των δασμών».
«Υποθέτω ότι η επόμενη κίνησή τους θα είναι να σχηματίσουν μια ομάδα εργασίας, την τρομερή ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας», είπε.
Επίσης, επέκρινε την προσέγγιση της Ευρώπης στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Εξακολουθούν να αγοράζουν ρωσική ενέργεια, εξακολουθούν να αγοράζουν προϊόντα διύλισης από την Ινδία που παράγονται από ρωσικό πετρέλαιο, οπότε τέσσερα χρόνια μετά, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο εναντίον τους», είπε ο Μπέσαντ.
Η Ευρώπη παραμένει ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με τα στοιχεία του Δεκεμβρίου, ενώ η ήπειρος αγοράζει το 6% του αργού πετρελαίου της χώρας. Οι κυρώσεις της ΕΕ κατά των προϊόντων που κατασκευάζονται από ρωσικό πετρέλαιο πρόκειται να τεθούν σε ισχύ την Τετάρτη.

Η αμυντική στάση
Ωστόσο, η αμυντική στάση του Μπέσεντ, όπως τη χαρακτήρισε το Bloomberg αναφερόμενο στη συνέντευξη τύπου, φέρνει στην επιφάνεια τη θύελλα που περιμένει τον Τραμπ όταν θα φτάσει στο Νταβός την Τετάρτη μετά την απειλή του για δασμούς εναντίον συμμαχικών χωρών που έχουν αντιταχθεί στην προσπάθειά του να αποκτήσει το δανικό έδαφος της Γροιλανδίας. Ο Τραμπ δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι θα συναντηθεί με διάφορα μέρη για να συζητήσει το θέμα.
Η απειλή δασμών προκάλεσε ανησυχία στους Ευρωπαίους συμμάχους. Ο Γάλλος πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε την ενεργοποίηση των μέσων κατά του καταναγκασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ΗΠΑ, αν και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς υποβάθμισε αυτή την ιδέα.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ χαρακτήρισε λάθος τους προτεινόμενους δασμούς.
«Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε μια εμπορική συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο. Και στην πολιτική όπως και στις επιχειρήσεις – μια συμφωνία είναι συμφωνία. Και όταν οι φίλοι σφίγγουν τα χέρια, αυτό πρέπει να σημαίνει κάτι.» υπογράμμισε.
Τόνισε ότι η απάντηση της Ευρώπης θα είναι «ακλόνητη, ενωμένη και αναλογική».
Η πώληση αμερικανικών ομολόγων
Ερωτηθείς για αναφορές περί πιθανής πώλησης αμερικανικών ομολόγων από την Ευρώπη, ένα πιθανό αντίμετρο που θα είχε σεισμικές επιπτώσεις στις αγορές, ο Μπέσεντ απέρριψε αυτή την εικασία ως «ψευδή αφήγηση».
«Αψηφά κάθε λογική και δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω περισσότερο σε αυτό» είπε στους δημοσιογράφους.
Οι ευρωπαϊκές χώρες κατέχουν τρισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα και μετοχές, μερικά από τα οποία βρίσκονται σε χαρτοφυλάκια του δημόσιου τομέα. Αυτό πυροδοτεί εικασίες ότι θα μπορούσαν να πουλήσουν τέτοια περιουσιακά στοιχεία σε απάντηση στις ανανεωμένες απειλές δασμών του Τραμπ, ενδεχομένως αυξάνοντας το κόστος δανεισμού και μειώνοντας τις μετοχές δεδομένης της εξάρτησης των ΗΠΑ από το ξένο κεφάλαιο.

Ωστόσο, οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές της αγοράς πιστεύουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής να φτάσουν τελικά τόσο μακριά, καθώς τα δείγματα γραφής εδώ και ένα χρόνο που επέστρεψε ο Τραμπ στην εξουσία δεδομένης της ευρείας απροθυμίας τους να αντισταθούν στον Τραμπ από την επιστροφή του στην εξουσία πριν από ένα χρόνο.
Και οποιαδήποτε οπλοποίηση των ευρωπαϊκών συμμετοχών σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία θα αποτελούσε μια σοβαρή κλιμάκωση. Στην πραγματικότητα, θα επέκτεινε έναν υποβόσκοντα εμπορικό πόλεμο, τον οποίο οι επενδυτές αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό πέρυσι, με μια οικονομική σύγκρουση που επηρεάζει άμεσα τις κεφαλαιαγορές.
«Αυτό που απειλεί ο Πρόεδρος Τραμπ για τη Γροιλανδία είναι πολύ διαφορετικό από τις άλλες εμπορικές συμφωνίες, επομένως θα παρότρυνα όλες τις χώρες να τηρήσουν τις εμπορικές τους συμφωνίες. Έχουμε συμφωνήσει σε αυτές και αυτό παρέχει μεγάλη βεβαιότητα», δήλωσε ο Μπέσεντ.
Προσπάθησε επίσης να επιβεβαιώσει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η συμμετοχή των ΗΠΑ στο μπλοκ ασφαλείας ήταν «αναμφισβήτητη».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε διαφωνίες για το μέλλον της Γροιλανδίας» πρόσθεσε.
Το μήνυμα του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, απηύθυνε ένα παρόμοιο μήνυμα αργότερα την Τρίτη, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου για την 250ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Αμερικής από τη Βρετανία.
Ο Ρεπουμπλικάνος από τη Λουιζιάνα έκανε έκκληση για την λεγόμενη ειδική σχέση των εθνών και επέμεινε ότι «η Αμερική δεν έχει καμία πρόθεση να περπατήσει μόνη της» και ήταν πρόθυμη να συνεργαστεί με τους συμμάχους-εταίρους «για να υπερασπιστεί την ασφάλεια του δυτικού κόσμου».
Ο Τζόνσον είπε ότι είπε στον Τραμπ ότι η επίσκεψή του στο Λονδίνο – αν και είχε προγραμματιστεί εδώ και καιρό – θα βοηθούσε να «ηρεμήσουν τα νερά». Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένας από τους συμμάχους που ο Τραμπ έχει απειλήσει με νέους δασμούς λόγω της αντίθεσής τους στη στάση του για τη Γροιλανδία.
«Προφανώς, ο Πρόεδρος Τραμπ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις σύγχρονες και δυναμικές απειλές που θέτουν η Κίνα και η Ρωσία στην παγκόσμια ασφάλειά μας, ειδικά και στο επίκεντρο των τελευταίων ημερών όσον αφορά την Αρκτική» τόνισε ο Τζόνσον. «Ενώ μπορούμε να έχουμε μια στοχαστική συζήτηση μεταξύ των φίλων μας για το πώς να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτές τις απειλές, όλοι σίγουρα συμφωνούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αγνοούμε αυτές τις απειλές με δική μας ευθύνη».





































