Σε συμφωνία συμβιβασμού ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων κατέληξε η εταιρεία λογισμικού Adobe με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, προκειμένου να τερματιστεί δικαστική διαμάχη σχετικά με πρακτικές που, σύμφωνα με τις αρχές, επιβάρυναν τους καταναλωτές με αδιαφανείς χρεώσεις κατά την ακύρωση συνδρομών.
Σύμφωνα με το Reuters, η αγωγή είχε κατατεθεί τον Ιούνιο του 2024 από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών και αφορούσε τις διαδικασίες εγγραφής και διακοπής συνδρομών για δημοφιλή προϊόντα της εταιρείας, όπως τα λογισμικά Photoshop και Acrobat. Οι αμερικανικές αρχές υποστήριξαν ότι η εταιρεία έκρυβε σημαντικές χρεώσεις πρόωρης διακοπής και καθιστούσε την ακύρωση της συνδρομής ιδιαίτερα δύσκολη για τους χρήστες.
Οι αμερικανικές αρχές υποστήριξαν ότι η εταιρεία έκρυβε σημαντικές χρεώσεις πρόωρης διακοπής
Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας μεταξύ Adobe και ΗΠΑ
Σύμφωνα με τους όρους του συμβιβασμού, η Adobe θα καταβάλει πρόστιμο 75 εκατομμυρίων δολαρίων στο κράτος. Παράλληλα, θα προσφέρει υπηρεσίες αξίας άλλων 75 εκατομμυρίων δολαρίων χωρίς χρέωση σε πελάτες της.
Η συμφωνία, ωστόσο, δεν τίθεται άμεσα σε ισχύ, καθώς απαιτείται πρώτα η έγκριση από αρμόδιο δικαστήριο. Με την ολοκλήρωσή της, θα κλείσει επίσης και η υπόθεση που αφορούσε δύο στελέχη της εταιρείας, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί στις κατηγορίες της κυβέρνησης.
Οι κατηγορίες για «κρυφές» χρεώσεις και δυσκολία ακύρωσης
Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε ότι πολλοί χρήστες δεν ενημερώνονταν επαρκώς για τις χρεώσεις που προέκυπταν αν επιχειρούσαν να διακόψουν τη συνδρομή τους πριν από τη λήξη της συμφωνημένης περιόδου. Επιπλέον, κατήγγειλε ότι η διαδικασία ακύρωσης ήταν περίπλοκη και απαιτούσε πολλαπλά βήματα, αποθαρρύνοντας τους καταναλωτές από το να τερματίσουν την υπηρεσία.
Ο επικεφαλής του αστικού τμήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Brett Shumate, δήλωσε ότι οι καταναλωτές πρέπει να έχουν πλήρη και σαφή ενημέρωση όταν αποφασίζουν πού θα διαθέσουν τα χρήματά τους.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οι Αμερικανοί καταναλωτές αξίζουν το δικαίωμα να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις για το πού θα ξοδέψουν τα χρήματα που κερδίζουν με κόπο».
Η απάντηση της Adobe
Από την πλευρά της, η Adobe υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές, απλοποιώντας τόσο τη διαδικασία εγγραφής όσο και την ακύρωση συνδρομών. Η εταιρεία ανέφερε επίσης ότι έχει ενισχύσει τη διαφάνεια των όρων για τους χρήστες.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι διαφωνεί με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης και δεν αποδέχεται ότι υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας. Ωστόσο, τόνισε ότι προχώρησε στον συμβιβασμό προκειμένου να κλείσει η υπόθεση και να αποφευχθεί μια μακρά δικαστική διαδικασία.
Οι συνδρομές στο επίκεντρο του επιχειρηματικού μοντέλου
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Adobe βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις συνδρομητικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, το 97% των εσόδων της για το τρίμηνο που έληξε στις 27 Φεβρουαρίου προήλθε από συνδρομές, αποφέροντας συνολικά περίπου 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η υπόθεση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η εταιρεία βρίσκεται σε μια περίοδο σημαντικών εξελίξεων. Μόλις μία ημέρα πριν από την ανακοίνωση του συμβιβασμού, ο διευθύνων σύμβουλος Shantanu Narayen γνωστοποίησε ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του μετά από περισσότερα από 18 χρόνια στην ηγεσία της εταιρείας.

Adobe CEO Shantanu Narayen
Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Adobe δέχεται πιέσεις μέσα στο 2026, καθώς οι επενδυτές εξετάζουν τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στον κλάδο του δημιουργικού λογισμικού και στις μελλοντικές προοπτικές της εταιρείας.





































