Σύμφωνα με σημείωση στην κεντρική σελίδα της ΑΑΔΕ, παρέχεται η δυνατότητα, από 21 Αυγούστου 2026, ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αποβιωσάντων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE.
Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την απόφαση Α. 1062/2026, οι δηλώσεις των αποβιωσάντων, για τα εισοδήματα που απέκτησαν το έτος 2025 μέχρι την ημερομηνία του θανάτου τους, υποβάλλονται από τους νόμιμους κληρονόμους τους (περ. γ της παρ. 5 του άρθρου 67 του ΚΦΕ), με χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας μέσω διαδικτύου και συγκεκριμένα με τη χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας Υποβολής Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων της ΑΑΔΕ, μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, εμπρόθεσμα έως την 31.12.2026. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται να έχει προηγηθεί ενημέρωση του Φορολογικού Μητρώου, με βάση τη διαδικασία που ορίζεται στις αποφάσεις υπό στοιχεία ΠΟΛ 1006/2013 και Α. 1181/2025, κατά περίπτωση, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων εκ διαθήκης ή εξ αδιαθέτου, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Οδηγίες από την σελίδα της ΑΑΔΕ
Στην σχετική σελίδα της ΑΑΔΕ με τίτλο «Υποβολή δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος αποβιώσαντα» αναφέρεται ότι οι κληρονόμοι καλούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος του κληρονομούμενου για τα εισοδήματα που απέκτησε μέχρι την ημερομηνία του θανάτου του.
Πώς υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος
Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος αποβιωσάντων από το φορολογικό έτος 2024 και εφεξής υποβάλλεται από τους κληρονόμους ψηφιακά μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr) στη διαδρομή Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > Δηλώσεις ΦΕΦΠ (Ε1 – Ε2 – Ε3).
Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος αποβιωσάντων για τα εισοδήματα που απέκτησαν μέχρι και το φορολογικό έτος 2023 υποβάλλεται από τους κληρονόμους χειρόγραφα μαζί με τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά στην αρμόδια υπηρεσία (ΔΟΥ ή ΚΕΦΟΔΕ) με τους ακόλουθους τρόπους:
- μέσω της εφαρμογής “Τα Αιτήματά μου” στην ψηφιακή πύλη myAADE ή
- με αποστολή ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς ή
- με κατάθεση στο γραφείο πρωτοκόλλου της αρμόδιας υπηρεσίας (ΔΟΥ ή ΚΕΦΟΔΕ).
Πότε υποβάλλεται η δήλωση φορολογίας εισοδήματος
Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται από τους κληρονόμους, εμπρόθεσμα, καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα στις οικείες αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ που εκδίδονται κατ’ έτος για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Παράδειγμα:
O A απεβίωσε την 15/02/2026
Οι κληρονόμοι καλούνται να υποβάλουν δύο δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος:
Η πρώτη θα αφορά τα εισοδήματα που απέκτησε ο Α την περίοδο 01.01.2025 – 31.12.2025 και πρέπει να υποβληθεί χειρόγραφα το αργότερο έως τις 31.12.2026 στην αρμόδια υπηρεσία (ΔΟΥ ή ΚΕΦΟΔΕ).
Η δεύτερη θα αφορά τα εισοδήματα που απέκτησε ο Α την περίοδο 01.01.2026 – 15.02.2026 και πρέπει να υποβληθεί ψηφιακά το αργότερο έως τις 31.12.2027.
Μετά την υποβολή της δήλωσης, οι Φορολογικές Αρχές προβαίνουν στην έκδοση πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου. Στην περίπτωση ψηφιακής υποβολής της δήλωσης, η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου αναρτάται στο λογαριασμό του κληρονόμου στην ψηφιακή πύλη myAADE. Στην περίπτωση που η δήλωση υποβληθεί χειρόγραφα, η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου κοινοποιείται στην προσωπική θυρίδα του κληρονόμου που υπέβαλε τη δήλωση. Επιπρόσθετα, σε κάθε περίπτωση, αποστέλλεται ηλεκτρονική ειδοποίηση στη δηλωθείσα από τον κληρονόμο διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Τι πρέπει να προσέξετε
Πριν την υποβολή της δήλωσης αποβιώσαντα θα πρέπει.
- Ένταξης σε Μητρώο: Να έχει ήδη ενημερωθεί το Φορολογικό Μητρώο με την ημερομηνία θανάτου του αποβιώσαντα και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων του με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία (ΚΕΦΟΔΕ ή ΔΟΥ αποβιώσαντα) βάσει της διαδικασίας που ορίζεται στην ΠΟΛ. 1006/2013 (Β 19).
- Δικαστικές: Ο κληρονόμος δεν πρέπει να έχει κάνει αποποίηση κληρονομιάς.
- Κατοχής κωδικών για είσοδο σε λογισμικό: Για την ψηφιακή υποβολή ο ενδιαφερόμενος κληρονόμος πρέπει να έχει κωδικούς taxisnet.
- Ηλικιακές: Το Φυσικό Πρόσωπο (υπόχρεος) που θα υποβάλλει τη δήλωση εισοδήματος αποβιώσαντα θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
- Χρονικής προθεσμίας: Η δήλωση φορολογίας εισοδήματος υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση κληρονόμους καθ’ όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους και μέχρι 31/12 σύμφωνα με τα ειδικώς οριζόμενα στις οικείες αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ που εκδίδονται κατ’ έτος για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Συγκεκριμένα, για εισοδήματα που απέκτησαν οι αποβιώσαντες εντός του φορολογικού έτους 2024 έως και την ημερομηνία θανάτου τους, η δήλωση υποβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι τις 31/12/2026 από τους νόμιμους κληρονόμους των αποβιωσάντων.
- Εισοδηματικές: Χρειάζεται να δηλωθούν όλα τα εισοδήματα του Φυσικού Προσώπου (αποβιώσαντα) είτε τα φορολογούμενα με οποιοδήποτε τρόπο είτε τα απαλλασσόμενα σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 67 του Ν.4172/2013.
Ψηφιακά βήματα
- Είσοδος πολίτη στην εφαρμογή ΑΑΔΕ
Ο ενδιαφερόμενος κληρονόμος επισκέπτεται την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ και εισάγει τους προσωπικούς κωδικούς και το όνομα χρήστη που διαθέτει.
- Επιλογή ρόλου ως κληρονόμος του αποβιώσαντα
Αφού εισέλθει στο ψηφιακό περιβάλλον της ΑΑΔΕ, εμφανίζεται μήνυμα όπου αναφέρεται αν θέλει ο χρήστης να κάνει φορολογική δήλωση για τον εαυτό του ή ως κληρονόμος για τον αποβιώσαντα με ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ. Κατόπιν, ο χρήστης επιλέγει να κάνει τη φορολογική δήλωση ως κληρονόμος για το συγκεκριμένο αποβιώσαντα.
- Επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων
Ο κληρονόμος επιβεβαιώνει στη συνέχεια τα προσωπικά στοιχεία του αποβιώσαντα (ΑΜΚΑ, Ημερομηνία Γέννησης, Οικογενειακή κατάσταση κ.λπ..).
- Συμπλήρωση σχετικών εντύπων
Ο κληρονόμος αρχικά συμπληρώνει τα έντυπα Ε2 και Ε3 σε περίπτωση που ο αποβιώσαντας είχε εισοδήματα από ακίνητα και επιχειρηματική δραστηριότητα αντίστοιχα. Στη συνέχεια, υποβάλλει και το σχετικό έντυπο Ε1. Σχετικά μηνύματα καθοδηγούν τον χρήστη και τον ενημερώνουν για τυχόν ανάγκη ελέγχου της υποβληθείσας δήλωσης από την αρμόδια υπηρεσία (ΚΕΦΟΔΕ ή Δ.Ο.Υ.)
- Ενημέρωση ενδιαφερομένου για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης
Ο ενδιαφερόμενος κληρονόμος ενημερώνεται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.
- Υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης
Ο ενδιαφερόμενος κληρονόμος υποβάλλει την ηλεκτρονική δήλωση για τον αποβιώσαντα και εκτυπώνει τα έντυπα Ε1, Ε2, Ε3 και εκδίδεται η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου.
Προσοχή:
Ε Θέλω να υποβάλω δήλωση και ο/η σύζυγος έχει αποβιώσει πριν την υποβολή της δήλωσης. Τι να κάνω;
Α Δηλώνεται ο θάνατος στην αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης μεταβολής στοιχείων του Φορολογικού Μητρώου του αποβιώσαντος υπηρεσία και υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις. Ο/η εν ζωή σύζυγος υποβάλει τη δήλωση ηλεκτρονικά, ενώ για τον/την αποβιώσαντα/σα σύζυγο η δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους, επίσης, ηλεκτρονικά μέχρι 31/12/2026.
Αποστολή δήλωσης μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματα μου»
Οι δηλώσεις που, κατ’ εξαίρεση, δεν υποβάλλονται με χρήση της διαδικτυακής Υπηρεσίας υποβολής δηλώσεων μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, κατά τα αναφερόμενα ανωτέρω, υποβάλλονται στην αρμόδια, σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ. ΟΡΓ. Α 1065199 ΕΞ 2022 (Β’ 3886) απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ για την παραλαβή τους υπηρεσία (χειρόγραφες δηλώσεις) είτε με αποστολή αιτήματος μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE (https://www1.aade.gr/gsisapps5/myaade/#!/arxiki) σύμφωνα με την υπό στοιχεία Α. 1054/2022 απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, στο οποίο επισυνάπτεται αρχείο σάρωσης (scan) του εντύπου Ε1 της δήλωσης και των συνυποβαλλόμενων εντύπων (συμπληρωμένων), των συνοδευτικών δικαιολογητικών και λοιπών εγγράφων είτε με αποστολή των ανωτέρω με φυσικό φάκελο, ταχυδρομικά με συστημένη επιστολή ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Τα στοιχεία επικοινωνίας των αρμοδίων για την παραλαβή δηλώσεων υπηρεσιών είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στο διαδίκτυο (www.aade.gr/menoy/aade/epikoinonia>Στοιχεία Επικοινωνίας Υπηρεσιών ΑΑΔΕ για ραντεβού). Ως ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων που υποβάλλονται στην αρμόδια για την παραλαβή τους υπηρεσία θεωρείται είτε η ημερομηνία αποστολής του αιτήματος στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου» και η υποβολή της δήλωσης λαμβάνεται ως εμπρόθεσμη, εφόσον το αίτημα καταχωρηθεί στην εφαρμογή μέχρι το πέρας της τελευταίας ημέρας της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής, είτε η ημερομηνία αποστολής του φυσικού φακέλου που προκύπτει από τη σφραγίδα του Ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς. Το αποδεικτικό του ταχυδρομείου ή της υπηρεσίας ταχυμεταφοράς, αποτελεί αποδεικτικό υποβολής της δήλωσης και υπέχει θέση απόδειξης παραλαβής εκ μέρους του αποδέκτη.
Επίσης, είναι δυνατή η υποβολή των ανωτέρω δηλώσεων με κατάθεση στο γραφείο πρωτοκόλλου της αρμόδιας για την παραλαβή υπηρεσίας. Μέσω της εφαρμογής «τα Ραντεβού μου» στην ψηφιακή πύλη myAADE παρέχεται η δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για την υποβολή των δηλώσεων. [Α.1062/06.03.2026 (ΦΕΚ Β’ 1280/09-03-2026)].
Ο Απόστολος Αλωνιάτης είναι οικονομολόγος – φοροτεχνικός, Α’ Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της ENTERSOFTONE και συγγραφέας.












![Νησιωτικότητα: Δέκα νησιά που έγιναν οικονομικές δυνάμεις [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/08/tropical-island-resorts-four-seasons-bora.jpg)





![Υποχρεωτική Ηλεκτρονική Τιμολόγηση [Μέρος 2ο]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/07/syntaxeis_epidomata.jpg)



















