Για την επένδυση στις Σκουριές που πλέον μπαίνει σε παραγωγική διαδικασία και τις προοπτικές και το αναπτυξιακό της «αποτύπωμα», μίλησε ο πρόεδρος της «Ελληνικός Χρυσός» Χρήστος Μπαλάσκας στο ΟΤ FORUM και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κολώνα και Αθανασία Ακρίβου.
Επένδυση 2 δισ. δολαρίων
«Είναι μια επένδυση 2 δισ. δολ. της Eldorado Gold και της Ελληνικός Χρυσός στα μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και μπαίνει σε παραγωγή. Μια επένδυση στρατηγικής σημασίας ολοκληρώνεται στην Ελλάδα και μάλιστα μια άμεση ξένη επένδυση», είπε ο κ. Μπαλάσκας.
Σημείωσε επίσης ότι δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλη αξία όχι μόνον για την εθνική οικονομία, αλλά και για τις «τοπικές κοινωνίες, φέρνει μια τεράστια τεχνογνωσία από το εξωτερικό και επενδύει και στις δυνατότητες των νέων να μείνουν στην περιοχή με καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».
Αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές στην επένδυση στις Σκουριές, κατ’ αρχάς ο κ. Μπαλάσκας υπογράμμισε ότι η ζήτηση για χαλκό έχει εκτοξευτεί παγκοσμίως και αναμένεται διπλασιασμός μέσα στα επόμενα 15 χρόνια. Και εκτίμησε ότι με την έναρξη της διαδικασίας στις Σκουριές, θα παράγονται 30.000 χαλκού τον χρόνο: «Έτσι, για να υπάρχει μια εικόνα, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κατασκευαστούν με αυτό το χαλκό 420.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα». Και προσέθεσε πως έχει ήδη κλειστεί όλη η παραγωγή, ενώ σχολιάζοντας για τις υψηλές τιμές που έχει φτάσει ο χαλκός, είπε χαρακτηριστικά ότι «ο χαλκός είναι ο νέος χρυσός».
Τα κρίσιμα ορυκτά
Ερωτηθείς για το τι σηματοδοτεί η επένδυση στις Σκουριές για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, σημείωσε ότι «ο χαλκός είναι από τα κρίσιμα ορυκτά. Η ευρωπαϊκή κοινότητα έχει τοποθετηθεί για αυτό.Το μεταλλείο των Σκουριών μας βάζει στον χάρτη της παραγωγής κρίσιμων υλικών. Μας βάζει στις τρεις παραγωγικές χώρες που παράγει χρυσό – και χαλκό βέβαια».
«Αναπτύσσουμε ένα κεφάλαιο στην Ελλάδα που είχαμε ξεχάσει για χρόνια: των μεταλλευτικών και δη εξορυκτικών επενδύσεων. Μπορούμε να δώσουμε την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας πυλώνας οικονομικός που μπορεί να φέρει μια μεγαλύτερη ευημερία. Το θέμα των ορυκτών πόρων είναι στρατηγικός πυλώνας», προσέθεσε.
Σχετικά με την Eldorado Gold σημείωσε ότι είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής στην Ελλάδα – «έχει αποδείξει ότι έχει παραμείνει και στα δύσκολα» – έχει άλλες 2 εταιρείες. «Μετά την έναρξη της παραγωγής των Σκουριών θέλουμε να ξεκινήσει και της Θράκης για ασήμι και χρυσό, μια επένδυση 600 εκατ. ευρώ. Υπάρχει ένα πακέτο κοινωνικών επενδύσεων 80 εκατ. δολαρίων στη Χαλκιδική και τη γύρω περιοχή και θα θέλαμε να δούμε ένα τέτοιο πακέτο και στη Θράκη όπου είναι απαραίτητο».











![Νησιωτικότητα: Δέκα νησιά που έγιναν οικονομικές δυνάμεις [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/08/tropical-island-resorts-four-seasons-bora.jpg)


















