array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(18) "Financial Industry"
    [1]=>
    string(7) "Economy"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(16) "Personal Finance"
}

Wells Fargo: Η Wall Street αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό από την άνοδο των αποδόσεων

Σε όλη τη Wall Street, οι αναλυτές στρατηγικής εκτιμούν ότι η ζήτηση για μετοχές θα μειωθεί όσο τα επιτόκια παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα

Wells Fargo: Η Wall Street αντιμέτωπη με τον ανταγωνισμό από την άνοδο των αποδόσεων

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Επί σειρά ετών, οι αμερικανικές μετοχές αντιμετώπιζαν σχετικά ασθενή ανταγωνισμό από τα ομόλογα ή τους κρατικούς τίτλους (Treasuries) στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών. Αυτή η περίοδος φαίνεται να οδεύει προς ένα ταχύ και, ενδεχομένως, επώδυνο τέλος, σύμφωνα με αναλυτές της Wells Fargo.

Έπειτα από χρόνια αδιάλειπτων αγορών, η κατανομή κεφαλαίων σε μετοχές έναντι ομολόγων βρίσκεται σε επίπεδα-ρεκόρ, χάρη στην ανάπτυξη των κερδών με διψήφια ποσοστά, η οποία έχει επισκιάσει τις σχετικά χαμηλές αποδόσεις (τοκομερίδια) που προσφέρουν οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, οι επενδυτές διατηρούν επί του παρόντος περίπου το 72% των κεφαλαίων τους σε μετοχές, ποσοστό που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από το 1969.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια νικηφόρα στρατηγική σε μια χρηματιστηριακή αγορά που καλείται πλέον να αντιμετωπίσει αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ που ξεπερνούν το 5%. Σε όλη τη Wall Street, οι αναλυτές στρατηγικής εκτιμούν ότι η ζήτηση για μετοχές θα μειωθεί όσο τα επιτόκια παραμένουν σε αυτά τα επίπεδα.

«Η τρέχουσα κατανομή κεφαλαίων σε μετοχές δεν αντικατοπτρίζει το περιβάλλον επιτοκίων χωρίς ρίσκο της τάξης του 5%» τονίζει ο Ohsung Kwon, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Wells Fargo. Η κατανομή μεταξύ επενδύσεων σε μετοχές και ομόλογα θα έπρεπε να προσεγγίζει το κλασικό μοντέλο 60%/40% δεδομένων των τρεχόντων επιτοκίων, πρόσθεσε.

Τα επενδυτικά δεδομένα, σύμφωνα με τον Kwon, υποδεικνύουν μια πιθανή «αναπροσαρμογή». Προηγούμενες περιπτώσεις όπου η έκθεση σε μετοχές ήταν τόσο υψηλή είχαν προηγηθεί περιόδων κατά τις οποίες τα ετήσια κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 αυξάνονταν κατά περίπου 7%. Αυτός ο ρυθμός αύξησης κερδών συνεπάγεται απόδοση 5% για τον S&P 500. Την ίδια στιγμή, τα κρατικά ομόλογα προσφέρουν απόδοση 5% χωρίς ρίσκο. Συνδυάζοντας τα παραπάνω, προκύπτει ότι η επιπλέον απόδοση των μετοχών έναντι των ομολόγων είναι μηδενική.

«Δεν βλέπω να υπάρχουν πολλοί νέοι αγοραστές», σχολίασε ο Ohsung αναφερόμενος στις μετοχές, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές είναι ήδη υπερβολικά εκτεθειμένοι σε αυτές, ενώ τα ομόλογα προσφέρουν πλέον ελκυστικές αποδόσεις.

Οι επενδυτές μειώνουν τις τοποθετήσεις σε μετοχές

Υπάρχουν ήδη ενδείξεις ότι οι επενδυτές άρχισαν πρόσφατα να μειώνουν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές. Πρόσφατη έρευνα της Bank of America Corp. σε διαχειριστές κεφαλαίων έδειξε ότι οι επενδυτές διατηρούν πλέον καθαρή υπερεπένδυση (overweight) σε μετοχές της τάξης του 49%, ποσοστό μειωμένο από το 58% που καταγράφηκε στα τέλη Αυγούστου. Η εν λόγω έρευνα διεξήχθη προτού η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ ξεπεράσει το 5%, ενώ οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι τα επίπεδα αυτά θα ενισχύσουν περαιτέρω τις αγορές ομολόγων.

«Ο ταχύτερος τρόπος για να τερματιστεί μια περίοδος έντονης οικονομικής ανόδου είναι μια απότομη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων» τονίζει η Anya Shelekhin, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων στην Bank of America. Η ίδια δεν θεωρεί ότι οι αποδόσεις έχουν φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο, ωστόσο η ομάδα της συνιστά στους επενδυτές να λάβουν θέσεις αγοράς (long) στα ομόλογα κατά το τέταρτο τρίμηνο, οπότε και αναμένει ότι οι αποδόσεις θα κορυφωθούν.

Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση σε μετοχές είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που εξελίσσεται εδώ και χρόνια. Για τους ιδιώτες πελάτες της τράπεζας, τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί από το 39% το 2009 στο 66,1% σήμερα. Το ποσοστό αυτό συγκρίνεται με το 17,2% σε ομόλογα και το 9,4% σε μετρητά — με τα μετρητά να βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Οι επενδύσεις σε μετοχές αντιπροσωπεύουν το 49% του συνολικού χρηματοοικονομικού ενεργητικού των αμερικανικών νοικοκυριών —ποσοστό-ρεκόρ, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed)— έναντι 21% το 2008. Για λόγους σύγκρισης, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 41% κατά τη διάρκεια της ανόδου της αγοράς μετά την πανδημία και 37% πριν από την κατάρρευση της φούσκας των dot-com το 1999.

Μέρος αυτής της υπερβολικής έκθεσης των επενδυτών οφείλεται στις παρατεταμένες περιόδους ανόδου (bull markets) του χρηματιστηρίου, υπογραμμίζει η Marta Norton, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων της Empower. Οι επενδυτές αγόρασαν και διατήρησαν μετοχές, η αξία των οποίων αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό ώστε πλέον υπερτερούν κατά πολύ έναντι των τίτλων σταθερού εισοδήματος και άλλων επενδυτικών επιλογών. Η τρέχουσα ανοδική πορεία των αμερικανικών μετοχών θα συμπληρώσει τέσσερα χρόνια τον επόμενο μήνα.

«Είδαμε μια τόσο τεράστια υπεραπόδοση των κερδών σε σχέση με τα συνηθισμένα επίπεδα, η οποία —κατά τη γνώμη μου— λειτούργησε ως κάλυψη για πλήθος άλλων αδυναμιών», πρόσθεσε.

Ωστόσο, εκτιμά ότι η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων θα αποτελέσει πρόκληση για την αγορά μετοχών και τις επενδυτικές θέσεις σε μετοχές κατά τους επόμενους μήνες, καθώς οι συγκρίσεις για την αύξηση των κερδών θα αντιμετωπίσουν δυσκολότερο εμπόδιο το επόμενο τρίμηνο.

«Τείνω να πιστεύω ότι τα ομόλογα αποτελούν καλύτερη αγορά σήμερα», είπε.

OT Originals
Περισσότερα από Wall Street

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies