array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(20) "Business and Finance"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(7) "Economy"
    [1]=>
    string(18) "Financial Industry"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(8) "positive"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(8) "Business"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(15) "Current Events1"
}

Wall Street: Κέρδη μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού

Τα νέα για τον πληθωρισμό έδωσαν ώθηση στη Wall Street

Wall Street: Κέρδη μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Με θετικό πρόσημο κινούνταν οι αμερικανικοί δείκτες σήμερα, τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου και του τρίτου τριμήνου, καθώς τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ έδειξαν σημαντική επιβράδυνση τον Αύγουστο, ενισχύοντας το επενδυτικό κλίμα και οδηγώντας σε υποχώρηση τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων.

Ειδικότερα, ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,12% στις 51.412 μονάδες, ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,33% στις 7.696 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,52% στις 26.936 μονάδες.

Στο ταμπλό της Wall Street

Σε επίπεδο μετοχών, η Boeing καταγράφει άνοδο περίπου 2%, μετά την εξασφάλιση συμβολαίου ύψους 20 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς μαχητικών αεροσκαφών F/A-XX έκτης γενιάς. Αντίθετα, η μετοχή της Northrop Grumman, η οποία φέρεται να διεκδικούσε επίσης το συμβόλαιο, υποχωρεί κατά 3,5%.

Σημαντική στήριξη δίνουν τα νέα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, καθώς ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), που αποτελεί βασικό μέτρο πληθωρισμού για τη Federal Reserve, αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 3,4% σε ετήσια βάση, έναντι 3,7% τον Ιούλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα παρέμενε αμετάβλητος στο 3,7%.

Τα μάκρο

Ακόμη πιο ενθαρρυντική ήταν η εικόνα του δομικού δείκτη PCE, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση, από 3,3% τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας επίσης χαμηλότερη επίδοση από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ενίσχυσε τις προσδοκίες για τη μελλοντική πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed, σε μια περίοδο κατά την οποία οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων ασκούν πιέσεις στις μετοχές.

Επίσης, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2026, σύμφωνα με την τρίτη εκτίμηση που δημοσίευσε το Bureau of Economic Analysis (BEA). Η επίδοση ήταν υψηλότερη από τη δεύτερη εκτίμηση για ανάπτυξη 1,5%.

Τα ομόλογα 

Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν ελαφρώς, μετά την άνοδο την Τρίτη για την απόδοση του 30ετούς ομολόγου σε επίπεδα που είχαν να καταγραφούν από τον Ιούνιο του 2002. Χτες,  η απόδοση του 10ετούς τίτλου άγγιξε το 5,3%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.

Όπως σχολίασε ο Χοσέ Τόρες, ανώτερος οικονομολόγος της Interactive Brokers, οι μετοχές προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους, ωστόσο οι αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες ενισχύουν τις πτωτικές πιέσεις και το ενδιαφέρον των επενδυτών για αντιστάθμιση κινδύνου έναντι ενδεχόμενης υποχώρησης των αγορών.

Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, περιόρισαν προσωρινά τις ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων. Ο ίδιος δήλωσε την Τρίτη ότι δεν υπάρχει λόγος για βιαστικές κινήσεις και ότι η Fed διαθέτει χρόνο για να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία πριν από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Οι δηλώσεις αυτές αποτυπώθηκαν και στις προσδοκίες των αγορών. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME Group, οι επενδυτές αποτιμούν στο 49% την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, έναντι 71% τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, τα στοιχεία της ADP έδειξαν ότι τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 90.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση κατά 68.000 θέσεις. Η επίδοση ήταν επίσης σημαντικά υψηλότερη από τις 36.000 θέσεις εργασίας του Αυγούστου, μετά την αναθεώρηση των αρχικών στοιχείων προς τα κάτω.

Η τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου και του τρίτου τριμήνου βρίσκει τους βασικούς δείκτες της Wall Street με μικτά πρόσημα. Σε μηνιαία βάση, ο S&P 500 και ο Dow Jones οδεύουν προς απώλειες, ενώ ο Nasdaq καταγράφει άνοδο άνω του 1%. Σε επίπεδο τριμήνου, ο S&P 500 και ο Nasdaq ενισχύονται κατά περίπου 2%, ενώ ο Dow Jones υποχωρεί σχεδόν 2%.

OT Originals
Περισσότερα από Wall Street

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies