array(5) {
  ["ai_cats"]=>
  array(1) {
    [0]=>
    string(17) "News and Politics"
  }
  ["ai_subcats"]=>
  array(2) {
    [0]=>
    string(9) "Elections"
    [1]=>
    string(8) "Politics"
  }
  ["ai_tone"]=>
  string(7) "neutral"
  ["ai_dv_cat1"]=>
  string(28) "Law Gov & Politics: Politics"
  ["ai_dv_cat2"]=>
  string(15) "Current Events1"
}

Λετονία: Ο φιλοευρωπαϊστής πρωθυπουργός κερδίζει τις εκλογές

Η παράταξη του Κούλμπεργκς αναδεικνύεται πρώτη με 35,5%, με το λαϊκιστικό κόμμα «Πρώτα η Λετονία» να κατατάσσεται δεύτερο με 13,3%.

Λετονία: Ο φιλοευρωπαϊστής πρωθυπουργός κερδίζει τις εκλογές

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του ot.gr στην Google

Το κεντρώο κόμμα «Ενωμένη Λίστα» του πρωθυπουργού Άντρις Κούλμπεργκς κέρδισε με μεγάλη διαφορά τις βουλευτικές εκλογές στη Λετονία, όπως προκύπτει από την καταμέτρηση του 86%, δείχνοντας ότι η χώρα της Βαλτικής δεν αναμένεται να αλλάξει την φιλοευρωπαϊκή και φιλοουκρανική στάση της.

Η παράταξη του Κούλμπεργκς αναδεικνύεται πρώτη με 35,5%, με το λαϊκιστικό κόμμα «Πρώτα η Λετονία» να κατατάσσεται δεύτερο με 13,3%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το φιλορωσικό «Κυρίαρχη Δύναμη» με 11,6% και έπεται με 9,1% η «Εθνική Συμμαχία» που τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης σκληρής γραμμής απέναντι στο Κρεμλίνο.

Την είσοδό τους στη Βουλή εξασφαλίζουν επίσης οι «Προοδευτικοί» (6,9%) και η «Νέα Ενότητα» (6,1%), σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Επιχειρηματίας και ερασιτέχνης οδηγός ράλι, ο 47χρονος Κούλμπεργκς ανέλαβε την εξουσία τον Μάιο, αφού ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός κατέρρευσε λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε περιστατικά κατά τα οποία αδέσποτα drones εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Λετονίας χωρίς να εντοπιστούν.

Αν και τα drones ήταν ουκρανικά, αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι προκάλεσε με παρεμβολές την απόκλισή τους από την προγραμματισμένη πορεία πτήσης τους.

«Πρέπει να προσφέρουμε στην Ουκρανία ό,τι είναι απαραίτητο τώρα ώστε να έχουν το πάνω χέρι και να νικήσουν», δήλωσε ο Κούλμπεργκς σε συνέντευξή του στο Reuters τον περασμένο μήνα.

Στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας υποσχέθηκε να ενισχυθούν οι ικανότητες της Λετονίας να αντιμετωπίζει τα drones αλλά και να διατηρήσει στο 5% του ΑΕΠ τις αμυντικές δαπάνες, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.

OT Originals
Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Μέτοχος: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: [email protected], Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Cookies