Νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου προβλέπει ο διαχειριστής hedge fund και διακεκριμένος διαπραγματευτής εμπορευμάτων Paul Tudor Jones, η οποία θα προέλθει από την σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν.
«Ποντάρω στην άνοδο του πετρελαίου… είμαι αισιόδοξος για την πορεία του… πιστεύω ότι μπορεί να ενισχυθεί κατά άλλα 20 ή 25 δολάρια», υπογράμμισε ο Tudor Jones, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της Tudor Investment, στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC. «Αν επρόκειτο να συμβεί κάτι για την εκτόνωση της κατάστασης, θα είχε ήδη συμβεί πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές».
Οι τιμές του πετρελαίου
Μια άνοδος τέτοιου μεγέθους στις τιμές του αμερικανικού πετρελαίου, σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, θα τις ωθούσε πάνω από το προηγούμενο υψηλό κλεισίματος για το 2026, το οποίο κυμαινόταν λίγο κάτω από τα 113 δολάρια ανά βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) για το αργό πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate (WTI) διαπραγματεύονταν γύρω στα 92,50 δολάρια το πρωί της Τρίτης.
Ο Tudor Jones ανέφερε ότι, εάν πραγματοποιούνταν αυτή η άνοδος, η χρηματιστηριακή αγορά «θα την απεχθανόταν απολύτως», παρόλο που οι μετοχές κατάφεραν να αντέξουν τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου νωρίτερα μέσα στο έτος. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε μόλις λίγο πάνω από 7% στο χαμηλότερο σημείο του στα τέλη Μαρτίου, μετά την έναρξη του πολέμου ΗΠΑ-Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου.
Οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ σημείωσαν απότομη άνοδο τον Μάρτιο, μετά την έναρξη του πολέμου και κορυφώθηκαν στις αρχές Απριλίου. Στη συνέχεια, οι τιμές υποχώρησαν τον Ιούνιο, πέφτοντας κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, άρχισαν να ανεβαίνουν ξανά τον Ιούλιο, καθώς η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε εκ νέου και η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ, ένα κρίσιμο πέρασμα για το πετρέλαιο, παρέμενε αβέβαιη.
Οι τιμές άγγιξαν πρόσφατο υψηλό, πλησιάζοντας τα 106 δολάρια το βαρέλι τον Σεπτέμβριο, αν και έκτοτε έχουν υποχωρήσει από αυτά τα επίπεδα.
Αν και ο Tudor Jones εκτιμά ότι είναι πλέον αργά για την επίλυση της σύγκρουσης πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα επιδιώξει την ειρήνη αφού οι ψηφοφόροι ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
«Υποθέτω ότι ο πρόεδρος έχει κάποιο σχέδιο για την επόμενη μέρα των εκλογών», δήλωσε. «Υποθέτω ότι διαθέτει σχέδιο, διότι, προφανώς, η κατάσταση που επικρατεί είναι απαράδεκτη. Δεν είναι βιώσιμη, κατά τη γνώμη μου, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα».
Το πετρέλαιο αρνητικό παράγοντας για την Wall Street
Οι τιμές του πετρελαίου αποτελούν μόνο έναν από τους αρνητικούς παράγοντες που, κατά τον Tudor Jones, καλείται να διαχειριστεί η χρηματιστηριακή αγορά αυτή τη στιγμή.
Ο ίδιος επισήμανε ότι το 2027 ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολο έτος για το χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές θα πρέπει να απορροφήσουν τη αυξημένη προσφορά μετοχών που προκύπτει από τις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) κολοσσών του κλάδου της τεχνολογίας, όπως η Anthropic και η OpenAI.




































![Τακτοποίησης Φορολογικών Υποχρεώσεων που προκύπτουν από την απώλεια ζωής [Μέρος Δ]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2026/02/klironom.jpg)
