Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ- ΙΑΕΑ) ζήτησε σήμερα να έχει πρόσβαση σε όλα τα κτίρια του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, που τελεί υπό την κατοχή του ρωσικού στρατού, για να «επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν νάρκες ή εκρηκτικά εκεί».

Ζαπορίζια: Η Μόσχα καλεί τον ΔΟΑΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια του πυρηνικού εργοστασίου

«Καθώς η ένταση και η στρατιωτική δραστηριότητα αυξάνονται στην περιοχή, οι εμπειρογνώμονές μας πρέπει να είναι σε θέση να επαληθεύσουν τα γεγονότα επί τόπου», με «ανεξάρτητο και αντικειμενικό» τρόπο, δήλωσε ο γενικός διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι του ΔΟΑΕ σε ανακοίνωσή του.

Είναι «κρίσιμης σημασίας να εξακριβώνουμε την τρέχουσα κατάσταση» τη στιγμή που οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται ότι σχεδιάζουν «προβοκάτσιες» ή «επιθέσεις», τόνισε.

Οι επιθεωρήσεις

Τις τελευταίες εβδομάδες, μέλη του ΔΟΑΕ επιθεώρησαν διάφορες τοποθεσίες του πυρηνικού σταθμού «χωρίς να έχουν εντοπίσει μέχρι στιγμής ίχνη ναρκών ή εκρηκτικών».

Ωστόσο ο Οργανισμός δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση στις στέγες των εγκαταστάσεων όπου βρίσκονται οι αντιδραστήρες 3 και 4 ή ακόμη και σε ορισμένες περιοχές του συστήματος ψύξης του εργοστασίου.

Η στρατιωτική παρουσία «φαίνεται αμετάβλητη», τόνισε ο ΔΟΑΕ, ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχει παρατηρήσει πρόσφατα βομβαρδισμούς εκεί κοντά.

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα χθες Τρίτη ότι προετοίμασε μια «προβοκάτσια» στο σημείο, ενώ η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι η εχθρική χώρα σχεδιάζει μια «επίθεση» στον πυρηνικό σταθμό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.