Επιδοτήσεις ρεύματος

Η περίοδος της ενεργειακής κρίσης 2021 – 2022 μπορεί να έχει περάσει, όμως, η εποχή εκείνη έχει αφήσει ανοιχτούς λογαριασμούς…

Και δεν αναφέρομαι σε χρέη καταναλωτών προς τους παρόχους αλλά του κράτους προς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας!

Νοικοκυριά

Τη διετία εκείνη και ιδίως το 2022 οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατέρριπταν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Κι ο κίνδυνος νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αφήσουν απλήρωτους τους λογαριασμούς ρεύματος λόγω των δυσθεώρητων επιβαρύνσεων ήταν ορατός.

Έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε να επιδοτήσει τους καταναλωτές. Αν θυμάστε δημιούργησε έναν κουμπαρά – το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης – και συγκέντρωνε εκεί ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό και υπερβάλλοντα κέρδη από ηλεκτροπαραγωγούς και παρόχους κι ενίσχυε πρωτίστως τα νοικοκυριά.

Επιχειρήσεις

Έπρεπε, όμως, να επιδοτήσει κι επιχειρήσεις με παροχές ισχύος μέχρι και 35 kVA αλλά και αρτοποιεία και παροχές αγροτικής χρήσης ανεξαρτήτως ορίου ισχύος παροχής. Και η κυβέρνηση έλαβε τη σχετική απόφαση. Τα χρήματα αυτά τα έδιναν οι πάροχοι από την τσέπη… τους. Κι αυτό γιατί απαιτούταν έγκριση από την Κομισιόν (σ.σ.: θεσμικό πλαίσιο περί κρατικών ενισχύσεων).

Κατόπιν εορτής… εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2023 υπουργική απόφαση με την οποία οριστικοποιήθηκαν οι πρόσθετες επιδοτήσεις για το διάστημα Φεβρουαρίου – Οκτωβρίου 2022.

Η ίδια απόφαση τροποποίησε επίσης αναδρομικά και τα ποσά πρόσθετων επιδοτήσεων για το Α’ τρίμηνο 2022 (Ιανουάριος έως και Μάρτιος), τα οποία μέχρι τότε ορίζονταν με επιστολές που έστελνε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους προμηθευτές και επιπλέον τέθηκαν ανώτατα όρια επιδότησης του εκάστοτε δικαιούχου.

Από την τσέπη τους…

Οι πάροχοι ρεύματος είχαν πληρώσει από την τσέπη τους… όλα αυτά τα ποσά. Και στις αρχές του 2024 πήραν τα χρήματα πίσω…

Όχι όλα…

Το αλαλούμ

Ο αρμόδιος Διαχειριστής (ΔΑΠΕΕΠ) για την πληρωμή των επιδοτήσεων, διαπίστωσε, όμως, ότι δεν έχει διευκρινιστεί από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε ποιο ανώτατο όριο πρόσθετης επιδότησης εμπίπτουν οι επιχειρήσεις με «Μη Πρωτογενή Αγροτική Παραγωγή». Δηλαδή επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτικών προϊόντων, κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές επιχειρήσεις κλπ.

Στο περίμενε…

Μαθαίνω, ότι ο ΔΑΠΕΕΠ αν και έχει αποστείλει εδώ και περίπου 5 μήνες ερώτηση στο υπουργείου, εντούτοις δεν έχει λάβει καμία απάντηση…

Και ο Διαχειριστής δεν πληρώνει τα ποσά στους παρόχους που έβαλαν από την τσέπη τους τις επιδοτήσεις για τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις… Τα ποσά αυτά οφείλονται στους προμηθευτές και οι ίδιοι τα έχουν αποδώσει στους πελάτες τους κατά τα έτη 2022 και 2023…!

Όπως μου λένε από την αγορά, οι επιδοτήσεις αυτές ανά επιχείρηση μπορεί να φτάνουν και το 1 και 2 εκατ. ευρώ. Και αθροιστικά συγκεντρώνονται οφειλές πολλών εκατομμυρίων ευρώ…

Δεν αποκλείεται, αν το υπουργείο δεν κινηθεί, οι πάροχοι να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις – πελάτες τους πίσω τα χρήματα αυτά…

Δεν ξέρω τι θα κάνει το υπουργείο αλλά μήπως τελικά να το ξανασκεφτεί και να δει το θέμα; Έρχονται κι ευρωεκλογές… και το κόστος για την κυβέρνηση δεν θα ναι αμελητέο…

—-

Χωρίς τούρτα

Όχι, να το αποσαφηνίσω ευθύς εξ αρχής, τούρτα γενεθλίων δεν κόπηκε. Δεν υπήρχε άλλωστε. Ούτε τραγούδησαν «happy birthday». Ηταν μία σεμνή σοβαρή εκδήλωση απολογισμού και προοπτικής για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αναφέρομαι στην ημερίδα που διοργάνωσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών για το ΓΕ.ΜΗ, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης. Απουσίαζε πάντως ο κ. Κώστας Σκρέκας – πιθανόν σε κάποιο κανάλι θα ήταν και θα εξηγούσε πως καλά πηγαίνει ο πόλεμος κατά της ακρίβειας! Προφανώς και ήταν αισθητή η απουσία του….

Η κυρία Λούκα Κατσέλη

Αντιθέτως ήταν παρών ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ευγενής και προσήνης όπως πάντα. Κάθησε στην πρώτη σειρά των καθισμάτων. Δίπλα του κάθισε η πρώην και πρώτη υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Επενδύσεων – νομίζω και Ναυτιλίας αν δεν με απατά η μνήμη μου, έτσι λεγόταν τότε το υπουργείο Ανάπτυξης – η κυρία Λούκα Κατσέλη. Τοποθετήθηκε αμέσως μετά από την εκλογική νίκη του Οκτωβρίου του 2009. Είναι ίσως από τα λίγα πρόσωπα εκείνης της εποχής που μπορούσαν να κυκλοφορούν χωρίς να φοβούνται κοινωνικές αντιδράσεις σε βάρος τους. Κι ο αγώνας που έδωσε για να περάσει τον ομώνυμο νόμο που αφορούσε τους κόκκινους δανειολήπτες, πρέπει κάποια στιγμή να τον αφηγηθεί!

Η κυρία Αννα Στρατινάκη

Η παλαιά σύμβουλος της κυρίας Κατσέλη στο υπουργείο και νυν γενική γραμματέας στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η κυρία Αννα Στρατινάκη, κάθισε αρκετές θέσεις πίσω και δεν αντάλλαξε ούτε χαιρετισμό με το πρώην «αφεντικό» της. Τα έχουν αυτά τα οδυνηρά η μεγάλες επιλογές.

Ο κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος

Μπορεί οι τηλεοπτικές του ενασχολήσεις να μην τον επέτρεψαν τον κ. Σκρέκα να παρευρεθεί, αλλά «στο πόδι» του ήταν ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Που οφείλω να ομολογήσω πως είναι η «ατμομηχανή» του υπουργείου.

Ο κ. Γιώργος Στεργίου

Ο πάλαι ποτέ γενικός γραμματέας του υπουργείου – και ever ο μακροβιότερος στη συγκεκριμένη θέση τουλάχιστον στη διάρκεια της μεταπολίτευσης – και νυν πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ κ. Γιώργος Στεργίου, προσήλθε καθυστερημένος και κάθισε στις πίσω θέσεις κοντά στο Διοικητή της ΑΔΑΕ κ. Γιώργο Πιτσιλή. Αν μη τι άλλο γνωρίζει να αποφεύγει τις κακοτοπιές!

Πατώσαμε!

Κι ενώ η πολιτική χωροταξία είχε το ενδιαφέρον της, στην ουσία της συζήτησης, αυτό που προέκυψε ήταν πως μετά από την δημιουργία του ΓΕ.ΜΗ. με τη σημερινή του μορφή, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε για τις υπηρεσίες που παρέχει το ΓΕ.ΜΗ η Ελλάδα στην περιοχή των Βαλκανίων, βρίσκεται στην τελευταία θέση. Πίσω ακόμη και από την Βοσνία Ερζεγοβίνη. Παρεμπιπτόντως να σας ενημερώσω ότι η Βουλγαρία έχει απογειωθεί.

Ισως…

Νομίζω πως ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, εγνωσμένης φιλοδοξίας και συγκρότησης, δεν αποκλείεται να πάρει και επί … προσωπικού! Υπό την προυπόθεση βεβαίως ότι αυτό θα συμβεί στα «διαλείμματα», όταν «ξαποσταίνει» στον «πόλεμο» που διεξάγει με την … ακρίβεια!

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories