Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδέσμευσε πρόσθετη χρηματοδότηση 139 εκατομμυρίων στερλινών (162 εκατομμυρίων ευρώ) για την ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, χώρα που είναι σε πόλεμο τα τελευταία εννέα και πλέον χρόνια και που γνωρίζει “μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο”.
Τα νέα αυτά κονδύλια θα “συμβάλουν στη σίτιση περισσοτέρων από 850.000 ανθρώπων και στην περίθαλψη 700.000 παιδιών που υποφέρουν από υποσιτισμό”, δήλωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.
Υεμένη: Νέες αναταράξεις στο διεθνές εμπόριο
Έπειτα από εννέα χρόνια σύγκρουσης, “ο λαός της Υεμένης βιώνει μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο” και “περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού (δηλαδή 18,2 εκατομμύρια άνθρωποι) χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια”, υπογραμμίζει το Λονδίνο.
Αυτή η πρόσθετη βοήθεια θα διανεμηθεί με τη βοήθεια εταίρων όπως η Unicef, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα και άλλοι οργανισμοί.
Η πρόσθετη βοήθεια ανακοινώθηκε με αφορμή την επίσκεψη του Υεμενίτη πρωθυπουργού Αχμεντ Αουάντ μπιν Μουμπάρακ στο Λονδίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.
“Η Βρετανία είναι προσηλωμένη στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Υεμένη, αλλά και η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει το ίδιο για να αλλάξει πράγματι η κατάσταση”, δήλωσε ο Κάμερον, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Βοήθεια 125 εκατ. ευρώ και από ΕΕ
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την αποδέσμευση πρόσθετης βοήθειας 125 εκατομμυρίων ευρώ για την Υεμένη.
Η διεθνής σύνοδος δωρητών διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Πριν από τη σύνοδο, σχεδόν 200 ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση των 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που λείπουν για τη χρηματοδότηση ενός σχεδίου βοήθειας προς την Υεμένη, προειδοποιώντας για τις “καταστροφικές συνέπειες” της έλλειψης των διατιθέμενων κονδυλίων στη χώρα, τη φτωχότερη της αραβικής χερσονήσου.
Η Υεμένη μαστίζεται από το 2014 από μια σύγκρουση μεταξύ των ανταρτών Χουθι, προσκείμενων στο Ιράν, και της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από στρατιωτικό συνασπισμό υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας.
Ο πόλεμος μετρά εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στις έμμεσες συνέπειες της σύγκρουσης, όπως η έλλειψη πόσιμου νερού, η πείνα και οι αρρώστιες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Το Λονδίνο δηλώνει ότι έχει προσφέρει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο στερλίνες (1,16 δισ. ευρώ) σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη από το 2015.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Πέφτει η θερμοκρασία, έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα
Λίγα χιόνια θα πέσουν από το απόγευμα στα ορεινά της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Ο καιρός το Σάββατο ανά περιοχή
Με δύο εκπλήξεις ο προϋπολογισμός 2025 και το «ψαλίδι» στις προμήθειες των τραπεζών
Ο Προϋπολογισμός 2025 ψηφίζεται αύριο Κυριακή 15 Δεκεμβρίου – Τα μέτρα της τελευταίας στιγμής από Μητσοτάκη
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής
Η Ελλάδα θα αγοράσει 36 συστήματα πυροβολικού απο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters
Το Reuters κάνει αναφορά στο «σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας» της Ελλάδας
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία