Επίσκεψη σε Οινοποιείο στο Σκαλάνι πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οινοποιείο εντάσσεται στο πρόγραμμα «Δρόμοι του κρασιού» και ανήκει στον όμιλο «Μπουτάρη».
Με τους υπευθύνους της επιχείρησης Γιάννη και Νίκο Κωνσταντάκη, συζήτησε θέματα που αφορούν τον οινοτουρισμό, αλλά και την τέχνη της οινοποίησης.
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα οινοτουρισμού ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε τα ακόλουθα:
«Η παγκόσμια ημέρα οινοτουρισμού έρχεται να μας θυμίσει την διαχρονικά ξεχωριστή σημασία του οίνου ως εθνικού προϊόντος και την άρρηκτη σύνδεσή του με την πατρίδα μας. Η υπενθύμιση του στίχου του Οδυσσέα Ελύτη ότι «αν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν ένα αμπέλι, μια ελιά κι ένα καράβι…», δείχνει με τον πιο παραστατικό τρόπο τη σημασία του οίνου για τη χώρα μας από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα.
Ο οινοτουρισμός αποτελεί τμήμα των εναλλακτικών μορφών της τουριστικής βιομηχανίας, οι οποίες ως σκοπό έχουν αφενός την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ενίσχυση της προσπάθειας να ξεφύγουμε από το κλασσικό τρίμηνο- τετράμηνο του «ήλιος και θάλασσα» και αφετέρου την καλύτερη αξιοποίηση των τοπικών πόρων μιας περιοχής και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Οινοποιεία στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 700 οινοποιεία, εκ των οποίων περίπου 100 είναι αδειοδοτημένα επισκέψιμα οινοποιεία.
Το ΥΠΑΑΤ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη του οινοτουρισμού, ενισχύοντας επιχειρήσεις του κλάδου μέσα από τα προγράμματα Leader. Ενισχύει παράλληλα και την ελληνική παραγωγή οίνου μέσω του Τομεακού Προγράμματος Αμπέλου Οίνου της νέας ΚΑΠ, που στοχεύει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, την εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον, την εισαγωγή σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και τη διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.
Για να στηριχθεί ενεργά ένας οινοτουριστικός προορισμός, πρέπει να υπάρξουν υποστηρικτικές δραστηριότητες, συνδεδεμένες είτε με το προϊόν, είτε με την τοπική γαστρονομική παράδοση, είτε με τον τοπικό πολιτισμό. Γιατί πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο οινοτουρισμός χωρίς την ενεργό συμβολή των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.
Ο οινοτουρισμός μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποτελέσει το εργαλείο εκείνο που θα καταστήσει τη χώρα μας δημοφιλή προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».
Latest News
Πόσο μέλι εισήγαγε η ΕΕ το 2023 - Σε ποια αγορά κατευθύνθηκε το περισσότερο
Η ΕΕ εισήγαγε μέλι αξίας 359,3 εκατομμυρίων ευρώ το 2023
Χωρίς τη μέλισσα η παγκόσμια παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα ήταν μειωμένη έως και 90%
Μήνυμα του ΥπΑΑΤ για την Παγκόσμια Ημέρα Μελισσοκομίας
Πλήττεται η μελισσοκομία - Απώλειες μελισσιών και μείωση της παραγωγής μελιού
Το μήνυμα των μελισσοκόμων με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας
Στο «τιμόνι» της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού ο Ι. Αρναουτέλης
Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου
Τι απαντά ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα έξοδα εκτός έδρας μετακίνησης
Το κόστος των εκτός έδρας μετακινήσεων σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ αφορά 232 συνολικά ελεγκτές του Οργανισμού και όχι μόνο της διοίκησης
Αυγενάκης: Δεν κάνουμε πίσω σε θέματα παρανομιών – Έλεγχος των 1.000 περιπτώσεων
Στο αίτημα των αγροτών για διαφάνεια και δικαιοσύνη στις ενισχύσεις, απαντάμε με πράξεις, είπε ο κ. Αυγενάκης
Τι αλλάζει στο πρόγραμμα της Αγροτικής Εστίας
Χρηματική ενίσχυση 1.000 ευρώ στις πολύτεκνες αγρότισσες - Αναλυτικά το πρόγραμμα για το 2024
H ακρίβεια... ξινίζει τον χυμό πορτοκαλιού - Αυξήσεις - φωτιά στην τιμή του
Η διεθνής τιμή καταγράφει αύξηση κατά 48,4% μέσα σε έναν χρόνο
Αυγενάκης: Θα ελεγχθούν και οι 1.000 περιπτώσεις παράνομων ενισχύσεων που αποκαλύφθηκαν
Συνέχιση των απαραίτητων ελέγχων ώστε να αποκαλυφθούν όλα τα κυκλώματα που λυμαίνονται την αγροτική παραγωγή και την αγορά
Αυξημένες 5,8% σε αξία οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών το α’ τρίμηνο
Αντίθετα, ανησυχητικά είναι τα στοιχεία όσον αφορά τις εισαγωγές