Κατά 1,1% υποχώρησε ο όγκος πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο της ευρωζώνης τον Νοέμβριο του 2023 σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022, ενώ σε επίπεδο ΕΕ η άνοδος έκλεισε στο 1% Σε μηνιαία σύγκριση, η μείωση ήταν 0.3% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 στην ευρωζώνη και 0,2% στην EE, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο του 2023, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 4,5% στα καύσιμα αυτοκινήτων, κατά 0,7% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 0,2% στα μη εδώδιμα προϊόντα.

Τούρκοι λιανέμποροι: Η νέα «έξοδος» στην ελληνική αγορά

Στην ΕΕ, η μείωση διαμορφώθηκε στο 5,0% στα καύσιμα αυτοκινήτων, στο 0,5% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό και κατά 0,2% στα μη εδώδιμα προϊόντα.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Σλοβενία (-11,1%), στην Εσθονία (-8,8%) και στην Ουγγαρία (-5,4%). Οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Ισπανία (+6,8%), την Κροατία (+6,4%) και τη Δανία (+6,3%).

Σε μηνιαία βάση, στη ζώνη του ευρώ τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023, ο όγκος του λιανικού εμπορίου μειώθηκε κατά 0,4% στα μη εδώδιμα προϊόντα και 0,1% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό, ενώ αυξήθηκε κατά 1,4% στα καύσιμα αυτοκινήτων. Αντίστοιχα, στην ΕΕ η μείωση περιορίστηκε σε 0,3% στα μη εδώδιμα προϊόντα και 0,1% στα τρόφιμα, ποτά και καπνό, ενώ αύξηση κατέγραψε κατά 0,4% ο κλάδος καυσίμων αυτοκινήτων.

Οι μεγαλύτερες μηνιαίες μειώσεις του συνολικού όγκου λιανικού εμπορίου καταγράφηκαν στη Γερμανία (-2,5%), το Λουξεμβούργο (-1,4%) και την Αυστρία (-0,7%), ενώ οι υψηλότερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Πορτογαλία (+3,1%), την Κροατία και τη Σλοβενία (και οι δύο +3,0%), τη Μάλτα και τη Ρουμανία (και οι δύο +1,7%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Αργεντινή: Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 8,8%, αλλά πλέον γίνεται αισθητή η ύφεση
Διεθνή |

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Αργεντινή που βυθίζεται πλέον στην ύφεση

«Καθώς οι μισθοί δεν ακολουθούν τον πληθωρισμό, είναι σαν να μη βλέπουμε καμία αλλαγή» λέει εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ στην Αργεντινή όπου πλέον έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή η ύφεση.