Οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Ρωσίας, έχουν περισσότερο συμβολικό, παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, και θα έχουν περιορισμένες επιπτώσεις στις αγορές και την μακροοικονομική προοπτική. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν αναλυτές με δηλώσεις και εκθέσεις τους.

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας στο ερώτημα αν θα αντέξει η ρωσική οικονομία τις κυρώσεις, εμφανίστηκε αισιόδοξος:  «Η μακροοικονομική σταθερότητα διασφαλίζεται πλήρως,η ρυθμιστική αρχή μας ενεργεί με φρόνηση, ενεργεί επιτυχώς, η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του οικονομικού μας επιτελείου είναι αναγνωρισμένη διεθνώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, προσθέτοντας ότι «δεν βλέπουμε τον λόγο να αμφισβητήσουμε την αποτελεσματικότητά του».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις σε βάρος 32 νομικών και φυσικών προσώπων που κατηγορούνται ότι αποπειράθηκαν, για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, «να επηρεάσουν τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ».

Επίσης, απαγόρευσε στις αμερικανικές τράπεζες να αγοράζουν απευθείας χρέος του ρωσικού δημοσίου από την 14η Ιουνίου. Επέβαλε επίσης κυρώσεις σε έξι ρωσικές εταιρείες τεχνολογίας, που κατηγορούνται ότι είχαν υποστηρίξει δραστηριότητες κυβερνοπειρατίας των ρωσικών υπηρεσιών κατασκοπείας.

Κυρώσεις σε μεμονωμένα πρόσωπα

«Ο τελευταίος γύρος των αμερικανικών κυρώσεων ήταν ως επί το πλείστον μια συμβολική κίνηση», δήλωσε στο CNBC η Αγκάθα Ντεμαράις, από το Economist Intelligence Unit και πρόσθεσε:

«Οι κυρώσεις σε μεμονωμένα πρόσωπα και εταιρείες είναι άσχετες, καθώς αυτοί δεν έχουν δεσμούς με τις ΗΠΑ και πιθανώς δεν έχουν και καμία πρόθεση να χρησιμοποιήσουν ποτέ το δολάριο ή να έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στις ΗΠΑ»

Το παραθυράκι στο δημόσιο χρέος

Η Ντεμαράις πρόσθεσε επίσης, ότι οι κυρώσεις που αφορούν στην αγορά δημοσίου χρέους είναι λιγότερο αυστηρές από ό, τι αρχικά θα ανέμενε κανείς, καθώς στοχεύουν μόνο στην αγορά πρωτογενούς χρέους και μπορούν επομένως «εύκολα να παρακαμφθούν μέσω της δευτερογενούς αγοράς».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις του Βλαντιμίρ Τιχομίροφ, επικεφαλής οικονομολόγου στην BCS Global Markets με έδρα τη Μόσχα. Ο Ταχομίροφ υπογράμμισε ότι η απαγόρευση που αφορά στον δημόσιο χρέος είναι η πιο σημαντική από τις κυρώσεις που επεβλήθησαν, αλλά ο αντίκτυπός της θα είναι περιορισμένος.

Ο Λίαμ Πιτς, οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Capital Economics, συμφώνησε ότι οι επιπτώσεις θα είναι περιορισμένες, εκτός κι εάν επεκταθούν περαιτέρω στο δημόσιο χρέος, ή η Ρωσία προχωρήσει σε επιθετικά αντίποινα.

Η Capital Economics εκτιμά ότι η ρωσική κυβέρνηση θα εκδώσει ομόλογα ύψους 2,5 τρισ. ρουβλίων το 2021, που αντιστοιχούν στο 2,7% του ΑΕΠ της, για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος. Ο Πιτς προβλέπει ότι σχεδόν όλο το χρέος θα εκδοθεί σε ρούβλια και θα αγοραστεί από ρωσικές τράπεζες, περιορίζοντας τον αντίκτυπο των κυρώσεων σε νέες εκδόσεις.

Η Μόσχα ετοιμάζει την απάντησή της

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Ρωσία Τζον Σάλιβαν εκλήθη στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον στην Μόσχα,  δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εκλήθη ο πρέσβης των ΗΠΑ. Θα σας ενημερώσουμε επιπροσθέτως για το αποτέλεσμα αυτής της συνομιλίας, η οποία θα είναι σκληρή για την αμερικανική πλευρά», επισήμανε η Ζαχάροβα.

Παράλληλα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει την απάντησή της στις νέες αμερικανικές κυρώσεις .

«Η απάντησή μας θα είναι αμετάκλητη, θα διαμορφωθεί. Θα την μάθετε, νομίζω πολύ σύντομα. Οι εμπειρογνώμονές μας αυτή την στιγμή ασχολούνται με την προετοιμασία της», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κρατικό επενδυτικό ταμείο Νορβηγίας: Αρκετά μεγάλη «φούσκα στις μετοχές τεχνολογίας
Διεθνή |

«Φούσκα» στις μετοχές τεχνολογίας - Τι είπε ο διαχειριστής του κολοσσιαίου νορβηγικού κρατικού ταμείου

Υπάρχει σαφώς αρκετά μεγάλη “φούσκα” στον τομέα της τεχνολογίας, δηλώνει ο CEO της Norges Bank Investment Management που διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας