«Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα στην Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, σε διαδικτυακή εκδήλωση για το «Πράσινο Υδρογόνο», που διοργάνωσε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ και την πρεσβεία της Γερμανίας στην Ελλάδα.
Επισημαίνοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται, ο υπουργός υπογράμμισε ότι, με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μέχρι το 2030 οι πράσινες επενδύσεις στη χώρα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 44 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω 21 δράσεων που θα καλυφθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Απολιγνιτοποιούμε το ενεργειακό μας μίγμα με ταχύτερο ρυθμό από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τις πολιτικές για την προώθηση του φυσικού αερίου, των ΑΠΕ, της ενεργειακής εξοικονόμησης των έργων αναβάθμισης του δικτύου, καθώς και τις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της νησιωτικής πολιτικής.
Ειδικότερα, όσον αφορά το υδρογόνο, τόνισε ότι «πρόκειται να αποτελέσει σημαντικό κομμάτι της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και “κλειδί” για την απανθρακοποίηση της οικονομίας», ενώ, όπως είπε, δημιουργεί ευκαιρίες για σημαντικές συνέργειες. Τόνισε δε, τις δυνατότητες διασύνδεσής του με τις υποδομές του φυσικού αερίου, αλλά και τις προοπτικές υιοθέτησής του εν λόγω καυσίμου από τις μεταφορές και τη ναυσιπλοΐα. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα το υδρογόνο μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές, ενισχύοντας σημαντικά στη δίκαιη μετάβαση.
Όπως έκανε γνωστό ο κ.Σκρέκας, το προσεχές διάστημα πρόκειται να ανακοινωθούν και οι προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής για το Υδρογόνο, προκειμένου να διαμορφωθεί η Εθνική Στρατηγική, ενώ ήδη βρίσκονται υπό εξέταση περισσότερα από 20 σχετικά project στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
«Χρειαζόμαστε συντονισμό και ξεκάθαρα ρυθμιστικά πλαίσια, προκειμένου να επιταχυνθεί ο βηματισμός, με έμφαση στην καινοτομία και την έρευνα. Εάν εργαστούμε μεθοδικά, μπορούμε να ξεκλειδώσουμε το τεράστιο δυναμικό του υδρογόνου και να κάνουμε ακόμα περισσότερα για να προστατεύσουμε τον πλανήτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΝ.
«Η βιώσιμη ανάπτυξη και η καθαρή ενέργεια είναι υψίστης σημασίας σε αυτή την δεκαετία ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Δρ. Έρνστ Ράιχελ, πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι «σε αυτή τη νέα εποχή το πράσινο υδρογόνο μπορεί να φέρει ακόμα πιο κοντά τις χώρες μας», καθώς «το πράσινο υδρογόνο είναι σημαντικός πόρος σε αυτή τη μετάβαση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο δρ. Ράιχελ τόνισε ότι «η Γερμανία θα επενδύσει περί τα δύο δισεκατομμύρια για να δημιουργήσει μία διεθνή αγορά υδρογόνου» και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα έχει τεράστιο δυναμικό προκειμένου να καταστεί ένα hub για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου».
«Σήμερα είναι μόνο η αρχή και θα ακολουθήσουν πολλά βήματα ακόμα στην κατεύθυνση της προώθησης αυτής της τεχνολογίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρέσβης.
«Το πράσινο υδρογόνο μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο Τόμας Ράχελ, γραμματέας του υπουργείου Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις υψηλές δυνατότητες της Ελλάδας για την ενίσχυση συνεργασιών για την προώθηση καθαρών μορφών ενέργειας.
Τις εθνικές προτεραιότητες για την πολιτική του υδρογόνου ανέλυσε η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών πρώτων υλών του ΥΠΕΝ. Όπως είπε, αυξάνουμε τον βηματισμό μας για τη χάραξη πολιτικών, ενώ όπως έκανε γνωστό θα έχει ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης του υδρογόνου μέχρι το τέλος του 2021, που θα καλύπτει συνολικά την αγορά του υδρογόνου. «Η Ελλάδα θα απολιγνιτοποιήσει την παραγωγή ενέργειας, και το υδρογόνο θα επιταχύνει αυτή την ενεργειακή μετάβαση», καθώς μαζί με τις παραδοσιακές ΑΠΕ, θα αποτελέσει ακρογωνιαία λίθο σε αυτή την εθνική προσπάθεια.
Τέλος, όπως τόνισε ο Αθανάσιος Κελέμης, γενικός διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η διείσδυση του υδρογόνου στην αγορά αναμένεται να αυξηθεί κατά 130 φορές μέχρι το 2030. Όπως είπε, η ΕΕ έχει προϋπολογίσει περί τα 470 δισεκατομμύρια για τις αντίστοιχες επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Κελέμη, θα δημιουργηθούν τεράστιες ανάγκες εισαγωγής υδρογόνου στη Γερμανία, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές συνεργασίας για τις δύο χώρες μέσα στην επόμενη δεκαετία και πρόσθεσε ότι: «το πράσινο υδρογόνο μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να παίξει κεντρικό ρόλο για τις ΑΠΕ στην περιοχή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»
Η Σεβίλλη δίνει τον δικό της αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή
Με συγκροτημένη στρατηγική και ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση η πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής - Δεν είναι εύκολο
Με άλλο EV θα αντικαθιστούσαν 9 στους 10 ιδιοκτήτες EV το όχημά τους
Οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων είναι συντριπτικά πιο πιθανό να παραμείνουν πιστοί στην ηλεκτροκίνηση αντί να επιστρέψουν σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο
Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο
Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη
Η ΔΕΗ ξεκινά την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ιταλία
Ο Όμιλος ΔΕΗ ενισχύει το πράσινο χαρτοφυλάκιο του με την προσθήκη των σταθμών Carcarello και Luxenia, ισχύος 20 MW και 12 MW αντίστοιχα
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Γκάζι με τροπολογία στις επενδύσεις για αποθήκευση ενέργειας – Και ενίσχυση στη λιγνιτική μονάδα «Μελίτη»
Μεγάλο deal Stellantis - κινεζικής CATL για εργοστάσιο μπαταριών EV στην Ισπανία
Η συμφωνία Stellantis - CATL έρχεται σε μια εποχή που τα ηλεκτρικά οχήματα στην Ευρώπη αντιμετωπίζoυν μια «τέλεια καταιγίδα» προκλήσεων
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Πάνω από 35 εκατ. η ενίσχυση δήμων από το ειδικό τέλος ΑΠΕ
Ανάμεσα στις πιο ευνοημένες, περιοχές με σημαντική αιολική ανάπτυξη στη νότια Εύβοια, στη Θράκη, στη Βοιωτία και στην Κρήτη, επισημαίνει η ΕΛΕΤΑΕΝ
Επιδοτήσεις έως 6.000 για αντλίες θερμότητας και έως 1.020 ευρώ για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Αναλυτικά ο οδηγός για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα για νοικοκυριά»