Οκτώβριος 2020. Μήνας που θα καταγραφεί στην ιστορία του μέλλοντος καθώς οι Μπαχάμες γίνονται η πρώτη χώρα που κυκλοφορεί ψηφιακό νόμισμα -το αμμοδολάριο (sand dollar).

Συνδεδεμένο σε απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο της χώρας και χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain για τα ψηφιακά κέρματα, η κεντρική τράπεζα κυκλοφορεί το νέο νόμισμα το οποίο είναι διαθέσιμο σε ανθρώπους και επιχειρήσεις για να αγοράζουν και να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες, ή να στείλουν χρήματα μεταξύ τους. Τα αμμοδολάρια εκδίδονται και ελέγχονται από την κεντρική τράπεζα.

Οι Μπαχάμες καλύπτουν γεωγραφικά μια περιοχή 700 νησιών -γεγονός που καθιστά μη-κερδοφόρα τη λειτουργία δικτύου ATM, ή φυσικών καταστημάτων τραπεζών, στα απομακρυσμένα και αραιοκατοικημένα νησιά. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα καθιστούν το κόστος διατήρησης της υποδομής ακόμη πιο μεγάλο με αποτέλεσμα, οι πιό ευάλωτοι συνήθως να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Η ανάγκη για να εξυπηρετηθεί αυτός ο πληθυσμός, σε συνδυασμό με την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του συστήματος πληρωμών, οδήγησε την κεντρική τράπεζα στην απόφαση για την καθιέρωση του νέου ψηφιακού νομίσματος. “Δεν αρχίσαμε με την ιδέα ενός κεντρικού ψηφιακού νομίσματος,” λέει ο Τζον Ρόλ, κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας στις Μπαχάμες. “Εστιάσαμε στο να εξαφανίσουμε όσα εμπόδια περισσότερα μπορούσαμε για τους πολίτες ώστε να έχουν πρόσβαση στο ισοδύναμο ενός καταθετικού λογαριασμού ή ενός λογαριασμού σε ηλεκτρονικό πορτοφόλι ώστε να πραγματοποιούν συναλλαγές.”

Επειτα απο επιτυχημένες δοκιμές, η κεντρική τράπεζα άρχισε να διανέμει “αμμοδολάρια” στις εμπορικές τράπεζες της χώρας, στους παρόχους συστημάτων πληρωμών και τους διαχειριστές μεταφοράς χρημάτων. Κεφάλαια τοποθετούνται σε ψηφιακά πορτοφόλια πελατών, που επιτρέπουν πρόσβαση σε ποσά χρημάτων και συναλλαγών. Η Ανκε Βέμπερ, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στις Μπαχάμες, αποδίδει την επιτυχία του εγχειρήματος και το αυξανόμενο ενδιαφέρον στην ανάγκη που προκάλεσε ο καταστροφικός τυφώνας Ντόριαν το 2019 και η επακόλουθη πανδημία του κορονοϊού το 2020.

Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς η κυκλοφορία του ψηφιακού νομίσματος ανέρχεται μόλις σε αμμοδολάρια αξίας 130.000, σε σύγκριση με τα 500 εκατ δολάρια του επίσημου νομίσματος, όμως η αρχική αντίδραση των πελατών είναι θετική.

Οσοι χρησιμοποιούν αμμοδολάρια απολαμβάνουν την ήρεμη, γρήγορη ολοκλήρωση των συναλλαγών και τα χαμηλότερα κόστη. “Οταν πρωτοάκουσα για το αμμοδολάριο, ενθουσιάστηκα,” δήλωσε ο Μπράντον Κεμπ, ιδρυτής του Tin Ferl, δημοφιλούς πάρκου για φαγητό στο Νάσσαου. “Το υπέροχο με το αμμοδολάριο είναι ότι δεν υπάρχουν προμήθειες ή κόστος συναλλαγές. Γιαυτό, όταν πρέπει να πληρώσω το προσωπικό μου, μπορώ να το κάνω εκείνη τη στιγμή, το λαμβάνουν κυριολεκτικά σε λίγα δευτερόλεπτα και όλοι είναι χαρούμενοι.”

Η χρήση του αμμοδολαρίου δεν χρειάζεται κάν τραπεζικό λογαριασμό ή κινητό τηλέφωνο, αν και αυτός είναι ο πλέον διαδεδομένος τρόπος συναλλαγής. Ενώ δεν σχεδιάστηκε με το μυαλό στην πανδημία, οι χρήστες αναφέρουν ότι η ασφάλεια των συναλλαγών χωρίς μετρητά ήταν ο βασικός λόγος για την υιοθέτηση του ψηφιακού νομίσματος. “Αυτό που με έπεισε να πάω στο αμμοδολάριο είναι κυρίως ο κορονοϊός,” δήλωσε ο Μίκια Κούπερ, δικηγόρος στις Μπαχάμες.

Καθώς ολοένα αυξανόμενος αριθμός χωρών σ΄ ολόκληρο τον κόσμο πειραματίζεται με τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών, τα μαθήματα απο την εμπειρία στις Μπαχάμες αναμφίβολα θα πρέπει να αποτελέσουν θέμα προσεκτικής παρατήρησης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Crypto
Bankman-Fried: Τα πολλά πρόσωπα του πρώην βασιλιά των crypto
Crypto |

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX

Αλτρουιστής, ριψοκίνδυνος ή απατεώνας; Οι συνεργάτες του τον «πούλησαν», οι δικαστές τον κατηγορούν για πλάνη και απάτη, ενώ η οικογένειά του μιλά για αυτισμό - Ποιος είναι τελικά ο Bankman-Fried της FTX;