Σε εξέλιξη η διαδικασία αναπροσαρμογής κατώτατου μισθού, ωστόσο αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό αν θα πραγματοποιηθεί κατά τη φετινή χρονιά.

Η ΓΣΕΕ βάσει την μελέτης της προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ εντός του 2021 στη συνέχεια, να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού συνέβη το Φεβρουάριο του 2019, όταν με απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε κατά 10,9%, φτάνοντας στα 650 ευρώ (μικτά) έναντι 586 ευρώ (μικτά) που είχε φτάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το Φεβρουάριο του 2012 (έναντι 751 ευρώ που ήταν έως τότε).

Αν και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ο ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα παραμείνει στον «πάγο» έως το τέλος του 2021 και τις αρχές του 2022, όταν θα εκκινήσει εκ νέου η ετήσια διαδικασία αναπροσαρμογής του.

Με άλλα λόγια, το πιθανότερο είναι πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και πάλι την άνοιξ του 2022, ήτοι μετά από 3 χρόνια από την προηγούμενη αναπροσαρμογή

Προκειμένου να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, λαμβάνονται υπόψη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ,οι προοπτικές για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών, βάσει των όσων προβλέπονται στο νομοθετικό πλαίσιο.

Μπορεί η ελληνική οικονομία να «έπεσε» πέρυσι κατά 8,2%, ωστόσο  οι προβλέψεις για το 2022  του υπουργείο οικονομικών είναι θετικές με τον κ. Σταϊκούρα να έχει θέσει τον πήχη της ανάπτυξης  στο 3,6% για φέτος .

Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση θα κληθεί να λάβει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μετά από την εισήγηση των ειδικών, σταθμίζοντας τα συμφέροντα μεταξύ εργαζομένων, αλλά και επιχειρήσεων, σε αυτήν τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση
Tax |

Πάνος Τσακλόγλου: Οι προκλήσεις και οι προοπτικές στη συμπληρωματική ασφάλιση

O υφυπουργός Εργασίας διαπίστωσε ότι η κάλυψη του εργατικού δυναμικού στη χώρα μας από συμπληρωματική συνταξιοδοτική ασφάλιση υπολείπεται σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες