Σε εξέλιξη η διαδικασία αναπροσαρμογής κατώτατου μισθού, ωστόσο αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό αν θα πραγματοποιηθεί κατά τη φετινή χρονιά.

Η ΓΣΕΕ βάσει την μελέτης της προτείνει την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ εντός του 2021 στη συνέχεια, να προσαρμοστεί στο 60% του διάμεσου ακαθάριστου μισθού πλήρους απασχόλησης, βάσει των στοιχείων του ΟΟΣΑ, δηλαδή στα 809 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού συνέβη το Φεβρουάριο του 2019, όταν με απόφαση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκε κατά 10,9%, φτάνοντας στα 650 ευρώ (μικτά) έναντι 586 ευρώ (μικτά) που είχε φτάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου το Φεβρουάριο του 2012 (έναντι 751 ευρώ που ήταν έως τότε).

Αν και η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη το επικρατέστερο σενάριο είναι πως ο ο κατώτατος μισθός των 650 ευρώ θα παραμείνει στον «πάγο» έως το τέλος του 2021 και τις αρχές του 2022, όταν θα εκκινήσει εκ νέου η ετήσια διαδικασία αναπροσαρμογής του.

Με άλλα λόγια, το πιθανότερο είναι πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί και πάλι την άνοιξ του 2022, ήτοι μετά από 3 χρόνια από την προηγούμενη αναπροσαρμογή

Προκειμένου να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, λαμβάνονται υπόψη η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ,οι προοπτικές για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών, βάσει των όσων προβλέπονται στο νομοθετικό πλαίσιο.

Μπορεί η ελληνική οικονομία να «έπεσε» πέρυσι κατά 8,2%, ωστόσο  οι προβλέψεις για το 2022  του υπουργείο οικονομικών είναι θετικές με τον κ. Σταϊκούρα να έχει θέσει τον πήχη της ανάπτυξης  στο 3,6% για φέτος .

Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση θα κληθεί να λάβει ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μετά από την εισήγηση των ειδικών, σταθμίζοντας τα συμφέροντα μεταξύ εργαζομένων, αλλά και επιχειρήσεων, σε αυτήν τη συγκυρία της οικονομικής κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά
Τα πλεονεκτήματα και οι δεσμεύσεις του νέου επικουρικού ταμείου [Παραδείγματα]
Tax |

Τα πλεονεκτήματα και οι δεσμεύσεις του νέου επικουρικού ταμείου [Παραδείγματα]

Κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος από τον υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη και τον υφυπουργό κ. Π. Τσακλόγλου αναλύθηκαν τα πλεονεκτήματα του νέου συστήματος, ενώ διατυπώθηκαν και δεσμεύσεις

Οι εταιρείες απαντούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού με μείωση ωραρίου
Διεθνή |

HΠΑ: Αύξηση κατώτατου μισθού, μικρότερη αποζημίωση

Ερευνα που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα στο Harvard Business Review αποκάλυψε ότι καθώς ο κατώτατος μισθός αυξάνεται, οι εταιρείες ίσως στρατηγικά προσαρμόσουν τις πρακτικές τους για να μειώσουν το κόστος των αποζημιώσεων.