Μοναδική είναι η ευκαιρία που έχει η Ελλάδα για να θέσει τις βάσεις ώστε τα επόμενα χρόνια να πετύχει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και ταυτόχρονα να καταστήσει λιγότερο επιρρεπές σε εξωγενείς παράγοντες το παραγωγικό της μοντέλο.

Την αισιοδοξία αυτή εξέφρασαν μιλώντας στο Delphi Economic Forum ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός και οι CEO των 4 συστημικών ομίλων.

Ανοίγοντας τη συζήτηση ο κ. Ζαββός υπογράμμισε τη σημασία για τον τραπεζικό κλάδο και την πραγματική οικονομία που έχει η μείωση των κόκκινων δανείων κοντά στον πανευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Το τραπεζικό σύστημα, έχει αλλάξει σελίδα, αφού η πολιτεία έχει κάνει τη δουλειά της, δίνοντας τον «ΗΡΑΚΛΗ» για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 32 δισ. ευρώ την πρώτη περίοδο και κατά 32 δισ. τη δεύτερη», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι το σχήμα κρατικών εγγυήσεων έχει καθολική αποδοχή από την διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Όπως είπε, «η επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών ήδη από φέτος για τις περισσότερες εκ των συστημικών τραπεζών και σίγουρα το 2022, συγκλίνοντας με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αποτελεί σημαντική κατάκτηση που ανοίγει το δρόμο, να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν με επάρκεια τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Τα τρία στοιχήματα

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας, είπε πως τα στοιχήματα για τις τράπεζες είναι τα εξής:

– Η μείωση των δεικτών καθυστερήσεων σε χαμηλό μονοψήφια επίπεδα, κάτι που θα επιτευχθεί έως το τέλος του 2022

– Η ενίσχυση της κερδοφορίας τους, που θα συμβάλλει στην εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, η οποία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω αύξηση των χρηματοδοτήσεων

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα δανειοδοτήσεων, ο κ. Καραβίας τόνισε ότι θα πρέπει οι πόροι να διοχετευτούν σε βιώσιμα έργα και επιχειρήσεις, που θα αξιολογούνται και με όρους περιβάλλοντος.

Σημαντική χαρακτήρισε ο ίδιος τη ψηφιακή αναβάθμιση των τραπεζών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες επενδύουν κάθε χρόνο περίπου 300 εκατ. ευρώ στο σχετικό μετασχηματισμό, με στόχο την αξιοποίηση μεγάλων βάσεων δεδομένων, το λανσάρισμα εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και την αποτελεσματική αξιοποίηση της εξ αποστάσεως εργασίας.

Αυτές οι δράσεις εκσυγχρονισμού, σύμφωνα με τον κ. Καραβία, θα θέσουν τις βάσεις ανάπτυξης της επόμενης δεκαετίας, επιτρέποντας στις τράπεζες να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν.

Οι online τραπεζικές πωλήσεις

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, αναφέρθηκε στο σχέδιο Sunrise που ήδη εκτελείται και στοχεύει στη μείωση των NPEs σε χαμηλά επίπεδα, στην ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων κατά 3 δισ. ευρώ και στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Όπως είπε, η τεχνολογία θα συμβάλλει στη βελτίωση των σχέσεων με τους πελάτες. Κι αυτό διότι με τις online πωλήσεις τραπεζικών προϊόντων θα απελευθερωθεί προσωπικό που θα συμβουλεύει και θα κατευθύνει το πελατολόγιο για να λάβει τις σωστές αποφάσεις.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, είναι η εξ αποστάσεως παροχή μίας πλήρους γκάμας προϊόντων για μικρές επιχειρήσεις.

Ανάπτυξη 4,50% το 2020

Στην επόμενη ημέρα μετά την πανδημία για την ελληνική οικονομία, αναφέρθηκε από την πλευρά του μεταξύ άλλων ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Όπως υποστήριξε, η πορεία βασικών πρόδρομων οικονομικών δεικτών, οι εκτιμήσεις για ετήσιο διπλασιασμό των τουριστικών εισπράξεων εφέτος και η προοπτική αύξησης της κατανάλωσης και των επενδύσεων τα επόμενα χρόνια, με τη χρήση αποταμιευτικών πόρων που συγκέντρωσαν επιχειρήσεις και νοικοκυριά μέσα στην κρίση του κροωνοϊού, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η οικονομία θα ανακάμψει ταχέως.

Πρόσθεσε δε πως υποστηρικτικά σε αυτή τη διαδρομή θα λειτουργήσει η χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, που εκτιμάται πως θα παραμείνει και το 2022.

Όπως είπε, η αύξηση του ΑΕΠ σωρευτικά στο β, γ και δ΄ τρίμηνο του 2020 θα ξεπεράσει το 10%, ενώ στο σύνολο της χρονιάς η ανάπτυξη αναμένεται να κλείσει γύρω από το 4,50%.

Ευκαιρία αλλαγών

Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης επικεντρώθηκε στην ομιλία του στη μοναδική κατά τον ίδιο ευκαιρία που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα για να γυρίσει σελίδα, να μετασχηματίσει  το μοντέλο της και να καλύψει το επενδυτικό κενό, με στόχο την επιστροφή σε βιώσιμους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε αυτή τη διαδρομή κατά τον ίδιο, κομβικό ρόλο θα παίξουν οι επενδύσεις και όχι η κατανάλωση όπως τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε τη σημαντικότητα των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης , αλλά και το ρόλο των τραπεζών που θα είναι καθοριστικός για τη διαχείριση των 31 δισ. ευρώ που θα λάβει η χώρα.

«Οι τράπεζες θα λειτουργήσουν σε αυτή τη φάση, εκτός από χρηματοδότες και ως σύμβουλοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις, οδηγώντας νομοτελειακή σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, το οποίο θα δίνει έμφαση στις εξαγωγές, στην έρευνα και ανάπτυξη, και στη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων» τόνισε σχετικά.

Αναφερόμενος σε κλάδους με προοπτικές σημαντικής ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε στη βιομηχανία, που πρέπει να εκσυγχρονιστεί κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και να μην στηρίζεται μόνο στο φθηνό εργατικό δυναμικό, στα logistics, την ενέργεια, την πληροφορική και τον αγροδιατροφικό τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Γ. Δεληκανάκης (Southrock Asset Management): Βιωσιμότητα και ολιστική προσέγγιση αναβαθμίζουν το τουριστικό μοντέλο της Ελλάδας
Οικονομία |

Γ. Δεληκανάκης (Southrock): Βιωσιμότητα και ολιστική προσέγγιση αναβαθμίζουν το τουριστικό μοντέλο της Ελλάδας

Γιατί είναι σημαντικά τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων - Πού μπορεί να στηριχθεί το νέο τουριστικό μοντέλο της χώρας