Στις προκλήσεις της φιλελεύθερης δημοκρατίας αναφέρθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με παρέμβασή του στο Delphi Economic Forum, στο θέμα «Το μέλλον της φιλελεύθερης δημοκρατίας», μαζί με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Κ. Τασούλα.

« Η συζήτησή μας περί φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι δυτικοκεντρική. Αφορά ένα πολύ μικρό μέρος του πλανήτη. Η φιλελεύθερη δημοκρατία είναι η δυτική δημοκρατία και στο εσωτερικό της υπάρχουν πολλά προβλήματα. Έχουμε αμφισβητήσεις πολύ έντονες – από τον «τραμπισμό» στην Αμερική έως το καθεστώς Όρμπαν στην Ουγγαρία, την κατάσταση στην Πολωνία, στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στη Σλοβακία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Σοβαρά προβλήματα κράτους δικαίου

Επίσης σημείωσε πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα κράτους δικαίου, σοβαρά προβλήματα μη φιλελεύθερης δημοκρατίας, illiberal democracy, σοβαρά προβλήματα πλειοψηφικής (majoritarian) δημοκρατίας που την εγκρίνουν οι πολίτες, αλλά είναι ταυτόχρονα αυταρχική (authoritarian) δημοκρατία.

Αναφερόμενος στην Κίνα και τη Ρωσία, ο κ. Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων:

«Υπάρχουν μεγάλες δυνάμεις του κόσμου οικονομικές, στρατιωτικές, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν έχουν δημοκρατικό καθεστώς, δεν διέπονται από δημοκρατικές αρχές και ρητά τονίζουν ότι πιστεύουν σε άλλες αντιλήψεις. Για παράδειγμα η Κίνα δεν λέει, ότι είναι δημοκρατία, λέει ότι είναι meritocracy, ότι έχει ένα αξιοκρατικό καθεστώς, που είναι ένας συνδυασμός παλαιάς κομμουνιστικής αντίληψης και κομφουκιανισμού. Δεν μπορεί να πει κανείς, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένα δημοκρατικό καθεστώς με την έννοια του δυτικού κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Κατά την εκτίμηση του κ. Βενιζέλου, «έχουμε ένα πρόβλημα παγκόσμιου συσχετισμού, παγκόσμιου κύρους και εφαρμοσιμότητας της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Έχουμε επίσης ένα ειδικότερο πρόβλημα, που λέγεται ευρωπαϊκή δημοκρατία, γιατί η ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν λειτουργεί, δεν είναι φτιαγμένη για κρίσεις, ούτε φτιαγμένη για πιέσεις».

Υπάρχει λοιπόν μία κρίση του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου της φιλελεύθερης δημοκρατίας στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δεν είναι σύγκρουση ούτε Βορρά – Νότου, ούτε Ανατολής – Δύσης, Ευρωπαϊκής. Οι χώρες, οι οποίες έχουν πρόβλημα κράτους δικαίου, είναι οι χώρες εκτός ευρωζώνης, αποφάνθηκε ο κ. Βενιζέλος.
Επίσης ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και σε άλλες επιμέρους χώρες. Στη Γαλλία, τόνισε πως «το βασικό ιστορικό καθήκον του κ. Μακρόν είναι να μην επιτρέψει στην κα Λεπέν να γίνει Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Ο Μπάιντεν ανασυγκροτεί τη Δύση

Για τον Τζο Μπάιντεν είπε ότι έχει αναλάβει Πρόεδρος «σαν έτοιμος από καιρό», και επειδή είναι μεγάλης ηλικίας και επειδή πιέζεται λόγω της πανδημίας και επειδή πιέζεται από την αντοχή της επιρροής του Ν. Τράμπ στην αμερικανική κοινωνία, παίρνει γρήγορα σημαντικές αποφάσεις. Ανασυγκροτεί τη Δύση. Και την ανασυγκροτεί σε μία βάση πραγματιστική, εντόνως σοσιαλδημοκρατική, πάντως επεκτατική από πλευράς οικονομικής πολιτική, με πάρα πολύ καθαρή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας σε σχέση με την Κίνα, σε σχέση με τη Ρωσία, και καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να τοποθετηθεί, εάν θα μετάσχει στη στρατηγική ανασυγκρότηση της Δύσης στο όνομα της φιλελεύθερης δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των στρατηγικών συμφερόντων της Δύσης.

Ο κίνδυνος του παγκόσμιου dabbing

Σε άλλη παρέμβασή του ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία κινδυνεύει από ένα παγκόσμιο dubbing, που γίνεται εις βάρος της. «Πολύ απλά dubbing είναι, ότι κάποιος ανταγωνιστής σου πουλάει σε τιμές φθηνότερες του κόστους. Άρα, υπάρχουν περιοχές που δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, «πουλάν» φθηνότερα, χωρίς κόστος προστασίας του κράτους δικαίου», είπε χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας τόνισε ότι χρειάζεται ένα καινούργιο παγκόσμιο συμβόλαιο, το οποίο ούτως ή άλλως πρέπει να γίνει λόγω και των μεγάλων νομισματικών προβλημάτων που υπάρχουν- είναι η ιστορία ενός νέου Bretton Woods.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα