Στη φάση του σχεδιασμού ειδικού προγράμματος για την επιδότηση επιχειρήσεων που αναπτύσσουν κι εκμεταλλεύονται υποδομές φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τη σύνταξη κι εκπόνηση της δράσης επιμελείται η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία και στη συνέντευξή της στον Ο.Τ. είχε αναγγείλει την υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., η δράση θα απευθύνεται στους Φορείς Εκμετάλλευσης Υποδομών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΦΕΥΦΗΟ). Πρόκειται για έναν από τους τέσσερις φορείς που θεσπίστηκαν στο νόμο για την ηλεκτροκίνηση. Οι ΦΕΥΦΗΟ είναι εταιρίες που έχουν ως σκοπό την εκμετάλλευση υποδομών φόρτισης. Παρέχουν, δηλαδή, τις υπηρεσίες επαναφόρτισης σε χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων και ο κάθε Φορέας είναι υπεύθυνος για την άρτια τεχνική συντήρηση των υποδομών φόρτισης, τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας και της ασφαλούς λειτουργίας των σημείων επαναφόρτισης.

Επίσης, είναι υπεύθυνος για την εποπτεία και των έλεγχο των φορτιστών που αναπτύσσει ο καθένας όπως επίσης και την παροχή στοιχείων και δεδομένων στο Μητρώο που δημιουργείται για αυτό το σκοπό.

Η σχετική δράση έχει ενταχθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με την αντικατάσταση του στόλου των αστικών συγκοινωνιών και των ταξί με ηλεκτρικά οχήματα. Τα συνολικά κονδύλια και για την επιδότηση ανάπτυξης φορτιστών αλλά και για τις ηλεκτροκίνητες αστικές συγκοινωνίες ανέρχονται στα 220 εκ. ευρώ.

Ως προς το πρόγραμμα που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ θα επιδοτείται η δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα (αεροδρόμια, εθνικές οδοί, σταθμοί εξυπηρέτησης οχημάτων, πρατήρια καυσίμων κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες η γενική γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών αναμένεται να λάβει τεχνική βοήθεια από το JASPERS (Joint Assistance in Supporting Projects in European Regions), ειδικό εργαλείο που έχει δημιουργήσει η Κομισιόν.

Η γενική γραμματεία, θα προχωρήσει στη συνέχεια και με βάση τη διεθνή εμπειρία στο σχεδιασμό της δράσης με τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη χρηματοδότηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green