Σε μια πρόσφατη ανάρτηση του αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Στράτου Στυλιανίδη διαβάζω: «Με το διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας της National Bank of Greece έκλεισε ένας κύκλος για το φ-water και ανοίγει ένας νέος για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Η πρότασή μας κατέλαβε την 5η θέση ανάμεσα σε περισσότερες από 250 προτάσεις/επιχειρηματικές ιδέες.  Από αύριο ξεκινάμε ένα καινούργιο ταξίδι για την εφαρμογή του επιχειρηματικού μας σχεδίου.  Το σχέδιο Νόμου για την ίδρυση και λειτουργία Εταιρειών-Τεχνοβλαστών δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερα κίνητρα και ευκαιρίες».

Ο Στράτος Στυλιανίδης είναι μέλος της ιδρυτικής ομάδας του φ-water μαζί και με τον συνάδελφο του Ανδρέα Γιαννακουδάκη, αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων.  Αλλά, τι είναι το φ-water; Eίναι μία συσκευή που επινοήθηκε και κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του ΑΠΘ. Η συσκευή μέσω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας επιδρά στις φυσικοχημικές του νερού και το επαναφέρει στην αρχική του κατάσταση. Η χρήση του έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνει τη φυσικοχημική συμπεριφορά του νερού, να αυξάνει την αποδοτικότητα των καλλιεργειών και να ενισχύει προϊόντα που βασίζονται στο νερό. Η ομάδα των δυο αντιπρυτάνεων με το project της έχει μέλλον- ένα μέλλον που βασίζεται και στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις εταιρείες τεχνοβλαστοί δηλαδή τις εταιρείες που αναλαμβάνουν να μεταφέρουν και να αξιοποιήσουν στο πεδίο της αγοράς τα αποτελέσματα της ερευνητικής προσπάθειας.

——————————————-

Το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους του περιοδικού The Economist αλλά και το κείμενο στην ενότητα Leaders (How green bottlenecks threaten the clean energy business) είναι αλήθεια πως με κινητοποίησε τροφοδοτώντας με εμπεριστατωμένο τρόπο τους προβληματισμούς γύρω από την επόμενη μέρα για ένα βιώσιμο μοντέλο στην οικονομία μέσα και την επικράτηση των μορφών καθαρής ενέργειας που αποτελούν δραστικό παράγοντα για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής. Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για τον συνήθη, τον παραδοσιακό ακτιβισμό των οικολόγων ή των πράσινων εναλλακτικών αλλά για ένα νέο πεδίο ευθύνης των κυβερνήσεων αλλά και των επιχειρήσεων προκειμένου να συνθέσουν ένα διαφορετικό πάζλ όπου η ανάπτυξη δεν θα αντιστρατεύεται το περιβάλλον.

Με άλλα λόγια, αν δεν θέλουμε το μήνυμα να μείνει στο μπουκάλι που θα έχει ήδη φτάσει στην ακτή θα πρέπει να υπάρχει δράση – και δράση από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να διευκολυνθεί το πράσινο επενδυτικό-αναπτυξιακό boom του ιδιωτικού τομέα.

Σήμερα, υπάρχουν τόσο οι όροι και οι προϋποθέσεις όσο και οι πόροι – τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και τα επιδοτούμενα πράσινα έργα και δράσεις που προωθεί το Ταμείο αρκούν για να συνδράμουν τις πρωτοβουλίες ενός ιδιωτικού τομέα που έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι τα κεφάλαια πηγαίνουν μαζί με το ρίσκο!

Με άλλα λόγια, οι πράσινες επενδύσεις θα στηριχθούν όπως θα διευκολυνθεί -πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας και της διαφάνειας- και η συμπύκνωση του χρόνου αλλά και του τρόπου εγκρίσεων των επενδύσεων μακριά από τα εμπόδια των «επαγγελματιών οικολόγων».

—————————————————–

Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, απολυτήρια λυκείου, «λευκές περιοχές» από την άποψη της τηλεοπτικής κάλυψης, βεβαιώσεις νόσησης, test, εμβολιασμού…

Ορισμένες μόνο από τις νέες υπηρεσίες στο gov.gr, που όλες αποτελούν προϊόν της προσπάθειας του επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ).

Το τελευταίο είναι ένας από τους μεγαλύτερους δημόσιους τεχνολογικούς φορείς της χώρας, που λειτουργεί από το 1998 και εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, το ΕΔΥΤΕ από τους πρωταγωνιστές της αναβάθμισης και της μετεξέλιξης του gov.gr παρέχει προηγμένες υποδομές και υπηρεσίες δικτύου, υπολογιστικού νέφους και πληροφορικής σε ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, σε φορείς της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων και σε φορείς του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ταυτόχρονα, εξυπηρετεί σε καθημερινή βάση εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες στους στρατηγικούς τομείς της Δημόσιας Διοίκησης, της Εκπαίδευσης, της Έρευνας, της Υγείας και του Πολιτισμού, ενώ αποτελεί βασικό σύμβουλο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε θέματα σχεδιασμού και αναβάθμισης προηγμένων πληροφοριακών συστημάτων. Σε αυτή τη κατεύθυνση συνδράμει στην προώθηση και υλοποίηση των στρατηγικών στόχων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με εμπεριστατωμένες αναλύσεις, τεχνολογικές μελέτες, πρότυπες λύσεις και ειδική τεχνογνωσία σχεδιάζει και αναπτύσσει προηγμένα πληροφοριακά συστήματα και υποδομές για την επίτευξη του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας.

Στη συμβολή αυτού του δυναμικού αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στη Βουλή: «Το ψηφιακό πιστοποιητικό δίνει ένα μήνυμα προς το εξωτερικό ότι η Ελλάδα έχει θέσει στο τραπέζι, όχι μόνο θέσει αλλά και φύσει, ότι έχουμε κάθε δυνατότητα να πρωταγωνιστούμε όχι απλώς να μιμηθούμε τα καλά παραδείγματα όπως κάναμε στην αρχή. Το τι έκανε καλά η Αγγλία, η Εσθονία, η Ολλανδία αλλά αξιοποιώντας τους Έλληνες μηχανικούς, αξιοποιώντας τους τεράστιους πόρους που ήδη έχουμε εντός της χώρας , να επενδύσουμε εκεί και να μπορέσουμε να προσθέσουμε με ιδέες, με καλή εφαρμογή». Με λίγα λόγια, το δυναμικό υπάρχει, οι υποδομές αλλά και πόροι υπάρχουν και αυτό που χρειάζεται είναι η συστηματική προσπάθεια για την ολοκληρωμένη αξιοποίηση τους.
——————————————————
Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου (Audit Committee) της εισηγμένης εταιρείας Πλαίσιο αναδείχθηκε ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αλέξης Πιλάβιος. Ο ίδιος μαζί με άλλα δύο ανεξάρτητα με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες μέλη του ΔΣ της εισηγμένης – Κώστας Μητρόπουλος και Απόστολος Ταμβακάκης) αποτελούν την Επιτροπή Ελέγχου.

——————————————————

Πέραν όλων των άλλων η ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Aegean είναι μια πολλαπλών αναγνώσεων επιτυχία για το σύνολο της χρηματιστηριακής αγοράς. Προφανώς και επιτυχία για την ίδια την εισηγμένη εταιρεία. Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς με άντληση κεφαλαίων ποσού 60 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και του δικαιώματος προεγγραφής των δικαιούχων μετόχων.

Η ζήτηση από τους δικαιούχους δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής ανήλθε σε 68.714.349, ευρώ, ήτοι 21.473.234 μετοχές συνολικά.

Ποσοστό 95,8% της αύξησης καλύφθηκε μέσω των εγγραφών από ασκήσαντες το δικαίωμα προτίμησης με την καταβολή συνολικού ποσού 57.492.851,20 ευρώ που αντιστοιχεί σε 17.966.516 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές. Μέσω της άσκησης του δικαιώματος προεγγραφής καλύφθηκε το εναπομείναν ποσοστό 4,2% με την καταβολή συνολικού ποσού 2.507.148,80 ευρώ που αντιστοιχεί σε 783.484 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές που διατέθηκαν αναλογικά με βάση τον αριθμό των 3.506.718 νέων μετοχών που ζητήθηκαν συνολικά από επενδυτές μέσω προεγγραφών. Έτσι, δεν έμεινε ούτε μία αδιάθετη μετοχή!
———————————————-

Έναν απόλυτα χρήσιμο οδικό χάρτη διαμορφώνει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τις εταιρείες τεχνοβλαστοί (spin-off) των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων. Και αυτό γιατί κωδικοποιείται σε ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο ο τρόπος ίδρυσης και λειτουργίας μίας εταιρείας τεχνοβλαστού (spin – off) με κύριο σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών, την άρση ασαφειών που έχουν εντοπιστεί στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και τον εκσυγχρονισμό αυτού. Τώρα πιά θα γνωρίζει ο καθένας εκ των ενδιαφερομένων και εμπλεκομένων φορέων το τι ακριβώς είναι μια εταιρεία τεχνοβλαστός και την ίδια στιγμή θα είναι καθαρός – πιο καθαρός δεν γίνεται- ο τρόπος συμμετοχής των ερευνητών σε αυτές τις εταιρείες αλλά και η σχέση των εταιρειών αυτών με τους ερευνητικούς οργανισμούς. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι εξ αρχής καθορισμένος ο τρόπος συμμετοχής του ερευνητικού οργανισμού στις εταιρείες και η κατανομή των εισπραχθέντων δικαιωμάτων στους εταίρους. Επιπλέον, θα είναι αποσαφηνισμένο και ξεκάθαρο το πλαίσιο συμμετοχής στις εταιρείες τρίτων προσώπων επενδυτών αλλά και το πλέγμα κινήτρων για την ίδρυση και λειτουργία των τεχνοβλαστών.

———————————————–

Μιας και μιλάμε για το πράσινο boom του ιδιωτικού τομέα ας μην ξεχάσουμε και μια αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ – ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τους δύο ομίλους να προωθούν από κοινού μεγάλη ενεργειακή επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ στην Κομοτηνή. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. Εν ολίγοις, πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, που θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories