Συνεχίστηκε η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής τόσο στις χώρες της ευρωζώνης όσο και συνολικά στις χώρες μέλη της ΕΕ τον Απρίλιο, καταγράφοντας αύξηση κατά 0,8% και 0,5% αντίστοιχα σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Εντυπωσιακή είναι η διαφοροποίηση σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο, όταν η πανδημία είχε παραλύσει οικονομικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, μεταξύ των δύο μηνών σε ετήσια βάση στις χώρες της ζώνης του ευρώ η βιομηχανική παραγωγή είναι ενισχυμένη κατά 39,3% και στο σύνολο της ΕΕ κατά 38,7%.
Απρίλιος 2021-Μάρτιος 2021
Στην ευρωζώνη τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο η παραγωγή διαρκών αγαθών σημείωσε αύξηση κατά 3,4%, η ενέργεια κατά 3,2%, τα κεφαλαιουχικά αγαθά κατά1,4% και τα ενδιάμεσα κατά 0,8%, ενώ μειώθηκε ελαφρά κατά 0,3% η παραγωγή μη διαρκών αγαθών.
Στην ΕΕ, αντίστοιχα, η βιομηχανική παραγωγή διαρκών αγαθών και ενέργειας αυξήθηκε κατά 2,9%, κεφαλαιουχικών κατά 0,8%, τα ενδιάμεσα κατά 0,5%, ενώ μείωση 0,7% κατέγραψαν τα μη διαρκή αγαθά.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής είχαν το Βέλγιο (7,4%), η Μάλτα (5,6%), η Εσθονία (4,4%), ενώ τις μεγαλύτερες μειώσεις σημείωσαν η Δανία (3,8%), η Ουγγαρία (3,2%) και η Λιθουανία (2,4%).
Απρίλιος 2021- Απρίλιος 2020
Σε ετήσια βάση, στις χώρες της ευρωζώνης η βιομηχανική παραγωγή στις βασικές κατηγορίες ειδών αυξήθηκε κατά 117,3% όσον αφορά τα διαρκή αγαθά, κατά 65,4% τα κεφαλαιουχικά, κατά 38,7% η παραγωγή ενδιάμεσων προϊόντων, κατά 15,4% των μη διαρκών και η παραγωγή ενέργειας κατά 14,4%.
Στην ΕΕ, η παραγωγή διαρκών αγαθών σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 110,4%, των διαρκών αγαθών κατά 67,5%, των ενδιάμεσων αγαθών κατά 36,9%, των μη διαρκών αγαθών κατά 14% και της ενέργειας κατά 13,8%.
Στη σύγκριση του Απριλίου 2021 με τον προηγούμενο αντίστοιχο μήνα, στην ΕΕ τη μεγαλύτερη ανάκαμψη βιομηχανικής παραγωγής σημείωσε η Ιταλία (79,5%), η Σλοβακία (69,1%) και η Ρουμανία (64,5%).
Latest News
Οι τόκοι «γονατίζουν» τις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Στα 29. τρισ. το χρέος τους
Οι αναπτυσσόμενες χώρες συναντούν σημαντικά εμπόδια στην οικονομική τους ανόρθωση και στρέφονται στο ΔΝΤ
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο