Μπορεί η Ινδία και το Πακιστάν πολλές φορές να έχουν εγκλωβιστεί σε αντιπαραθέσεις ακόμα και με στρατιωτικά μέσα, για χερσαίες ή θαλάσσιες διαφορές τους, τις τελευταίες δεκαετίας, ωστόσο αυτή τη φορά κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και τα βρήκαν για το… ρύζι μπασμάτι.
Συγκεκριμένα συμφώνησαν να μοιραστούν την κυριότητα του βραβευμένου ρυζιού της περιοχής αυτής της Ασίας, υιοθετώντας την καλύτερη λύση στο όλο πρόβλημα προκειμένου να φτάσει το πολύτιμο προϊόν τους, με αμοιβαίο όφελος, στις αγορές της ΕΕ.
Πώς ξεκίνησε η αντιπαράθεση
Πώς ξεκίνησε η τελευταία αντιπαράθεση αλλά και τι ήταν αυτό που οδήγησε τελικά σε αμοιβαίο συμβιβασμό;
Η Ινδία πρόσφατα είχε υποβάλει αίτηση για να λάβει το εμπορικό σήμα που θα της εκχωρούσε αποκλειστικά τον τίτλο basmati στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό υπήρξε αιτία πολέμου για το Πακιστάν καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα στη θέση της χώρας σε μια ζωτική εξαγωγική αγορά, όπως αυτή της ΕΕ.
«Είναι σαν να μας ρίχνουν ατομική βόμβα», είχε δηλώσει ο Γκουλάμ Μουρτάζα, συνιδιοκτήτης της πακιστανικής εταιρείας Al-Barkat Rice Mills. Το Πακιστάν αντιτάχθηκε αμέσως στην κίνηση της Ινδίας να αποκτήσει προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη (ΠΓΕ) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η μόνη βιώσιμη λύση
Τελικά αποδείχτηκε πως οι Πακιστανοί και οι Ινδοί εξαγωγείς πιστεύουν ότι η κοινή ιδιοκτησία του Basmati είναι η μόνη βιώσιμη λύση στο πρόβλημα.
«Πρέπει να υπάρξει κοινή ιδιοκτησία, η οποία είναι μια λογική λύση της διαφοράς», δήλωσε ο Φιζαν Αλί Γκούρι, εξαγωγέας ρυζιού με έδρα το Καράτσι του Πακιστάν.
Το Νέο Δελχί και το Ισλαμαμπάντ ισχυρίζονται από καιρό ότι τους ανήκει η προέλευση του ρυζιού μπασμάτι, το οποίο παράγεται σε μεγάλο βαθμό και στις δύο χώρες. Η μεγαλύτερη επαρχία Πουντζάμπ, η οποία χωρίστηκε στο Ανατολικό Πουντζάμπ (Ινδία) και το Δυτικό Πουντζάμπ (Πακιστάν) το 1947, είναι ο τόπος προέλευσης του δημοφιλούς ρυζιού.
«Δεν υπάρχει λογική στο αίτημα και των δύο χωρών για την αποκλειστική εμπορία του ρυζιού μπασμάτι. Αν και η καταγωγή του είναι το πακιστανικό Πουντζάμπ, αναπτύσσεται και στις δύο πλευρές των συνόρων», δήλωσε ο Γκούρι, προσθέτοντας: «Ως εκ τούτου, η κοινή ιδιοκτησία είναι η μόνη βιώσιμη λύση για η μακροχρόνια διαμάχη. »
Οι αγοραστές της ΕΕ, υποστήριξε, προτιμούν επίσης την από κοινού κυριότητα του ρυζιού, καθώς θέλουν να διατηρήσουν καλές οικονομικές σχέσεις τόσο με το Πακιστάν όσο και με την Ινδία, όσον αφορά τις εξαγωγές εμπορευμάτων.
«Η κοινή ιδιοκτησία είναι προς τα συμφέροντά τους (σ.σ. αγοραστές της ΕΕ) για δύο λόγους. Πρώτον, η ζήτηση για μπασμάτι έχει αυξηθεί τα τελευταία τρία χρόνια και δεύτερον, θέλουν μια εναλλακτική λύση σε περίπτωση μείωσης της παραγωγής μιας χώρας», πρόσθεσε.
Κοινή κληρονομιά
Υποστηρίζοντας τις απόψεις του Γκούρι, ο Ασόκ Σέθι, διευθυντής του Punjab Rice Millers Export Association στην Ινδία, δήλωσε ότι οι δύο γείτονες θα πρέπει να προστατεύσουν από κοινού την κληρονομιά του μπασμάτι.
«Η Ινδία και το Πακιστάν είναι οι μόνες δύο χώρες, οι οποίες παράγουν μπασμάτι στον κόσμο. Και οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν από κοινού για να σώσουν την κληρονομιά και να προστατεύσουν το καθεστώς γεωγραφικής ένδειξης του ρυζιού αυτού» δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu.
Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, συγκεντρώνοντας ετήσια κέρδη 6,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το Πακιστάν να βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.
Οι δύο χώρες είναι οι μοναδικοί παγκόσμιοι εξαγωγείς μπασμάτι.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ