Δεκάδες χώρες δεν μπορούν να χορηγήσουν τη δεύτερη δόση των εμβολίων κατά της Covid-19 ελλείψει επαρκών δόσεων, γεγονός που κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει μόνιμα τις εκστρατείες εμβολιασμού, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ.
«Έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό χωρών που αναγκάστηκαν να αναστείλουν την εκστρατεία εμβολιασμού τους για τη δεύτερη δόση – 30 ή 40 χώρες – οι οποίες θα έπρεπε να είχαν λάβει δεύτερες δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για παράδειγμα και που δεν είναι σε θέση να το κάνουν», δήλωσε ο γιατρός Μπρους Έιλγουορντ, αρμόδιος για το διεθνές σύστημα διανομής Covax στον ΠΟΥ.
«Το μεσοδιάστημα (μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης) είναι τώρα μεγαλύτερο από αυτό που θα θέλαμε», προειδοποίησε, εξηγώντας ότι ο μηχανισμός Covax ήταν σε απευθείας διαπραγματεύσεις με την AstraZeneca αλλά και το Serum Institute of India, που αναμένεται να παρασκευάσει το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων για τον Covax. Ωστόσο απαγορεύεται να γίνουν εξαγωγές αυτών των δόσεων λόγω της επιτακτικής ανάγκης για εμβόλια στην ίδια την Ινδία.
Ένα πολύ μεγάλο διάστημα μεταξύ των δύο δόσεων μπορεί να διευκολύνει την εμφάνιση πιο επικίνδυνων και πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών.
Σύμφωνα με τον Έιλγουορντ, αυτές οι χώρες βρίσκονται κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική αλλά και στη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και τη νότια Ασία, ειδικά οι γείτονες της Ινδίας όπως το Νεπάλ ή ακόμη η Σρι Λάνκα, που αναμένεται να αντιμετωπίσουν ένα σοβαρό κύμα μολύνσεων.
Επί του παρόντος, οι εταίροι του μηχανισμού Covax προσπαθούν να έχουν πρόσβαση σε έναν μέγιστο αριθμό δόσεων, οι οποίες είναι καθοριστικής σημασίας για την περίοδο από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο.
Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί 80 εκατομμύρια δόσεις για την περίοδο Ιουνίου -Ιουλίου, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του ενός δισεκατομμυρίου δόσεων που υποσχέθηκε η G7 θα διατεθούν πολύ αργότερα εντός του έτους και κυρίως το 2022.
«Οι δωρεές είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση απέναντι σε μια ιδιαίτερα ατελή αγορά όπου μόνο οι χώρες που έχουν τα μέσα ή παράγουν εμβόλια έχουν πρόσβαση σε αυτά», υπενθύμισε.
Ο γιατρός Έιλγουορντ υπογράμμισε τη δυσμενή επίπτωση από αυτά τα πλήγματα στην εμπιστοσύνη των πληθυσμών στον εμβολιασμό.
«Όταν υποχρεώνουμε χώρες με λιγότερο εύρωστα συστήματα να διακόπτουν, να οργανώνουν εκ νέου και να ανακατευθύνουν το πρόγραμμά τους», καθιστούμε «πολύ δύσκολη την κινητοποίηση του πληθυσμού», υπογράμμισε.
«Το ακούμε συχνά από πολιτικούς υπευθύνους που θέλουν επιμόνως να κινητοποιήσουν τον πληθυσμό τους αλλά που φοβούνται να το κάνουν πρόωρα γιατί οι δόσεις δεν έχουν παραδοθεί», επέμεινε.
Στις 17 Ιουνίου, το σύστημα Covax είχε παραδώσει μόλις 88 εκατομμύρια δόσεις σε 131 χώρες, πολύ λιγότερες από αυτό που προβλεπόταν αρχικά.
Latest News
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο
Τζόρτζ Τσούνης: Φεύγω από την θέση, όχι όμως και από την Ελλάδα
Ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε ότι τα χρόνια της θητείας του ως πρέσβης στην Ελλάδα ήταν «τα καλύτερα τρία χρόνια στη ζωή μου»
Εξίσωση με πολλές μεταβλητές το μέλλον της Συρίας
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον της Συρίας που βρίσκεται όπως παραδέχονται διπλωμάτες αντιμέτωπη με το χάος