Και ο Albert Bourla στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο CEO της Pfizer, σύμφωνα με τον σχεδιασμό των διοργανωτών, μέσα από διαδικτυακή σύνδεση θα «βρεθεί», έστω και εξ αποστάσεως, στη συνέλευση και θα συμμετάσχει σε συζήτηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλο. Έτσι, με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συζητήσουν ένας Έλληνας διεθνούς επιπέδου μάνατζερ και ένας Έλληνας επιχειρηματίας, επικεφαλής μιας ιστορικής παραγωγικής επιχείρησης με διεθνή παρουσία.
——————————-
Δύο έμπειρα τραπεζικά στελέχη, ο Νίκος Καραμούζης και ο Απόστολος Ταμβακάκης, συμμετέχουν στο νέο ΔΣ της εισηγμένης Quest Συμμετοχών. Και οι δύο ως ανεξάρτητα με μη εκτελεστικές αρμοδιότητες μέλη.

——————————

Στο ίδιο ΔΣ συμμετέχει και η Μαρία Δαμανάκη, η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κοινοβουλευτικού κόμματος στη χώρα μας. Η Μαρία – η θρυλική φωνή του ραδιοσταθμού του Πολυτεχνείου- ήταν επικεφαλής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου από το 1991 έως και το 1993. Από το 1977 έως το 1993 και από το 2000 έως το 2009 ήταν βουλευτής, πρώτα με το ΚΚΕ, μετά με τον Συνασπισμό και τέλος, με το ΠΑΣΟΚ του Γ.Α. Παπανδρέου. Το 2009 ορίζεται επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδια για Θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας. Από το 2014 έως το 2020 στο πλαίσιο του μη κερδοσκοπικού οργανισμού The Nature Conservancy διετέλεσε Global Μanaging Director για τους Ωκεανούς.

——————————-
Μπορείτε –έστω και για μια στιγμή- να σκεφτείτε ποιος φορέας της τοπικής κοινωνίας (και αγοράς) διατύπωσε πρώτος την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας 2 τμημάτων του συγκροτήματος Ευρίπου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) -Διατροφής και Διαιτολογίας, Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού- που έχει την έδρα του στα Ψαχνά της Εύβοιας;

Το πιστεύετε ή όχι, ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων & Δωματίων Ψαχνών. Μάλιστα, ο Σύλλογος πήρε και την πρωτοβουλία να συναντηθεί με υπουργούς, πρυτάνεις, τοπικούς βουλευτές κλπ.
Οι πάντες αναγνώρισαν ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να έχουν άποψη και για τα ακαδημαϊκά κριτήρια μιας απόφασης για την τύχη ενός πανεπιστημιακού τμήματος – έστω και ενός τμήματος της… γειτονιάς μας.

———————————
Άλλο ενισχύσεις και άλλο δάνεια – τα πράγματα είναι σαφή και καθορισμένα εξ αρχής όσον αφορά τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ακόμη και αν πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα προγράμματα των ενισχύσεων ( όπως τα πακέτα του «Εξοικονομώ» και εκείνα του Ψηφιακού Μετασχηματισμού) έχουν ήδη ανακοινωθεί και όποιος θέλει να έχει μια καλύτερη άποψη μπορεί να σπεύσει σε ανάγνωση του Ελλάδα 2.0. Όσο για τα δάνεια, η χορήγηση τους γίνεται από τις τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση, στις καινοτομίες του νέου μοντέλου αξιοποίησης περιλαμβάνεται η χορήγηση των κεφαλαίων προς τον ιδιωτικό τομέα από τις τράπεζες, και όχι από το κράτος. Θα υπάρχουν τρία κανάλια διανομής των δανείων, δηλαδή οι εμπορικές τράπεζες, τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η ΕΤΕπ ή η EBDR και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και η θυγατρική της, Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων.

———————————–

Το Εuropean Sustainable Investments Fund (Eu.S.I.F.) είναι το πρώτο “πράσινο” fund που «φτιάχτηκε» με τη συνδρομή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Το συγκεκριμένο fund θα λειτουργεί με τη μορφή ενός Αμοιβαίου Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, έχει αρχικό κεφάλαιο 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αναμένεται ότι, άμεσα, τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια θα ανέλθουν σε 70 εκατομμύρια ευρώ.

Διαχειριστής του Eu.S.I.F. είναι η κατά 100% θυγατρική της Sirec Energy S.A., συμφερόντων των Διονύση Αλυσανδράτου, Ευάγγελου Μπάρδη και Λεωνίδα Βέργου.
Η διαχειριστική ομάδα έχει μακρά εμπειρία σε επενδύσεις Επιχειρηματικού Κεφαλαίου (Private Equity), στη διοίκηση μεγάλων και σύνθετων κατασκευαστικών έργων, καθώς και σε επενδύσεις στο χώρο της παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, λύσεων εξοικονόμησης πόρων και περιβαλλοντικής αειφορίας. Αυτό ακριβώς είναι και το επενδυτικό αντικείμενο του Eu.S.I.F.

Τα τελευταία 3 χρόνια, η Sirec Energy έχει ωριμάσει πλειάδα έργων εξοικονόμησης ενέργειας (εφαρμογές smart city), υποδομής ηλεκτροκίνησης, ανακύκλωσης (απορριμμάτων, μπαταριών) και παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά).

Το Eu.S.I.F. θα επενδύει κατά μέσο όρο 3-7 εκατομμύρια ευρώ ανά έργο, ενώ, με τη μόχλευση δανεισμού, θα μπορεί να υλοποιήσει έργα συνολικού ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.
———————————–
Δυο ειδήσεις βγήκαν στο τέλος της εβδομάδας από την MYTILINEOS. Η πρώτη αφορά την κατ’ αρχήν συμφωνία με τη ΔΕΗ σχετικά με τη σύναψη νέας σύμβασης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει την περίοδο 2021 – 2023. Η κατ’ αρχήν αυτή συμφωνία αναμένεται να εξειδικευτεί και οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Η δεύτερη είδηση, έχει να κάνει με την κατ’ αρχήν συμφωνία μακροχρόνιας διάρκειας με την GLENCORE για την πώληση αλουμίνας και αλουμινίου, εκτιμώμενης συνολικής αξίας άνω των 1,5 δισ. ευρώ.

———————————-

Το «πράσινο» fund, το Eu.S.I.F είναι το όγδοο κατά σειρά επενδυτικό ταμείο που συστήνεται με τη συμμετοχή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ). Η συμμετοχή της τελευταίας στο fund έγινε μέσω του προγράμματος Green Greek funds.

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ήδη λειτουργούν τα επενδυτικά σχήματα: Marathon II, Tec Stories και Forth Tech με εστίαση στην τεχνολογία, τα BGW, New Energy Partners και NGIF που επενδύουν μέσω μετατρέψιμων ομολογιών και το Greek Brands με στόχευση κυρίως σε ελληνικές εταιρίες με εξαγωγικό χαρακτήρα.

Μέχρι σήμερα, αυτά τα επενδυτικά σχήματα έχουν προσελκύσει ιδιωτικά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να πραγματοποιήσουν επενδύσεις σε ίδια κεφάλαια άνω των 300 εκατομμύρια ευρώ.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της διοίκησης της ΕΑΤΑ, ολοκληρώνεται η σύσταση δύο νέων επενδυτικών ταμείων συνολικών υπό διαχείριση κεφαλαίων 180 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Accelerate για τη νεοφυή καινοτόμο επιχειρηματικότητα. Από εδώ και πέρα, η ΕΑΤΑ συνδέει την διαδρομή της με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories