Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), χωρίς καμία αλλαγή ούτε στο μέτωπο των επιτοκίων ούτε στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Συγκεκριμένα η αρμόδια επιτροπή νομισματικής πολιτικής ψήφισε ομόφωνα υπέρ της παραμονής των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%.
Αντιθέτως, με πλειοψηφία 8 προς 1 αποφάσισε τη διατήρηση στα ίδια επίπεδα του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ήτοι στα 875 δισ. στερλίνες. To μοναδικό στέλεχος που αντέδρασε –γεγονός αναμενόμενο, καθώς το ίδιο είχε ψηφίσει και κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου- ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Άντι Χάλντεϊν, ο οποίος είναι γνωστός για τις υπερσυντηρητικές απόψεις του και τη βούληση του για άμεση περικοπή του προγράμματος στις 825 δισ. στερλίνες. Ήταν, όμως, και το τελευταίο του συμβούλιο δεδομένου πως παραιτήθηκε για να στραφεί στο ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται για μια απόφαση που αναλυτές και επενδυτές περίμεναν, εκτιμώντας πως το συμβούλιο θα κρατήσει για την ώρα στάση αναμονής περιμένοντας να δει την πορεία του πληθωρισμού, αν δηλαδή η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί ή θα περιοριστεί, αλλά και πως θα διαμορφωθεί η εικόνα στην αγορά εργασίας, δεδομένου πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα περιορίσει δραστικά το πρόγραμμα στήριξης των θέσεων εργασίας και των αναστολών των εργαζομένων.
Πραγματικά, η Τράπεζα διαμήνυσε πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού, όπως και πως θα διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο. Το τελευταίο συμφωνεί με τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών πως πριν τα τέλη της χρονιάς πιθανότατα η BoE θα ξεκινήσει το tapering.
Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας το 2021, από το 5% στο 7,2%. Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ο ο πληθωρισμός θα ανέβει στο 2,5% έως το τέλος του έτους, αν και κατόπιν θα αρχίσει και πάλι να υποχωρεί.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 2,1% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και τον στόχο του 2% που θέτει η BoE, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Ο βασικός πληθωρισμός που εξαιρεί τιμές τροφίμων και ενέργειας, εκτοξεύθηκε στο 2%, από το 1,3% τον Απρίλιο.
Latest News
Δύο τόνους... δολαρίων έστειλε στη Μόσχα ο Άσαντ - 250 εκατ. σε 100δόλαρα
«Το καθεστώς έπρεπε να φέρει χρήματα στο εξωτερικό σε ένα ασφαλές καταφύγιο για να μπορέσει να εξασφαλίσει την ωραία ζωή»
Κάγια Κάλας: Πρώιμη η χαλάρωση των κυρώσεων κατά της Συρίας
Η Κάγια Κάλας αναφέρθηκε στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ
Στήριξη από Λεπέν και την Κεντροαριστερά αναζητά ο νέος Γάλλος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού θα προσπαθήσει να κερδίσει τη στήριξη της Λεπέν για να περάσει τον προϋπολογισμό
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα