Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της, η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), χωρίς καμία αλλαγή ούτε στο μέτωπο των επιτοκίων ούτε στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Συγκεκριμένα η αρμόδια επιτροπή νομισματικής πολιτικής ψήφισε ομόφωνα υπέρ της παραμονής των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 0,1%.

Αντιθέτως, με πλειοψηφία 8 προς 1 αποφάσισε τη διατήρηση στα ίδια επίπεδα του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ήτοι στα 875 δισ. στερλίνες. To μοναδικό στέλεχος που αντέδρασε –γεγονός αναμενόμενο, καθώς το ίδιο είχε ψηφίσει και κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου- ήταν ο επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας Άντι Χάλντεϊν, ο οποίος είναι γνωστός για τις υπερσυντηρητικές απόψεις του και τη βούληση του για άμεση περικοπή του προγράμματος στις 825 δισ. στερλίνες. Ήταν, όμως, και το τελευταίο του συμβούλιο δεδομένου πως παραιτήθηκε για να στραφεί στο ιδιωτικό τομέα.

Πρόκειται για μια απόφαση που αναλυτές και επενδυτές περίμεναν, εκτιμώντας πως το συμβούλιο θα κρατήσει για την ώρα στάση αναμονής περιμένοντας να δει την πορεία του πληθωρισμού, αν δηλαδή η ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί ή θα περιοριστεί, αλλά και πως θα διαμορφωθεί η εικόνα στην αγορά εργασίας, δεδομένου πως το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα περιορίσει δραστικά το πρόγραμμα στήριξης των θέσεων εργασίας και των αναστολών των εργαζομένων.

Πραγματικά, η Τράπεζα διαμήνυσε πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της οικονομίας και του πληθωρισμού, όπως και πως θα διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο. Το τελευταίο συμφωνεί με τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών πως πριν τα τέλη της χρονιάς πιθανότατα η BoE θα ξεκινήσει το tapering.

Τον περασμένο μήνα, η Τράπεζα αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της για τους ρυθμούς ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας το 2021, από το 5% στο 7,2%. Επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ο ο πληθωρισμός θα ανέβει στο 2,5% έως το τέλος του έτους, αν και κατόπιν θα αρχίσει και πάλι να υποχωρεί.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 2,1% τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις και τον στόχο του 2% που θέτει η BoE, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια. Ο βασικός πληθωρισμός που εξαιρεί τιμές τροφίμων και ενέργειας, εκτοξεύθηκε στο 2%, από το 1,3% τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή