Στο επίκεντρο της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα, η εν λόγω μετάλλαξη θα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο.

Μιλώντας σχετικά η κυρία Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, ανέφερε μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ότι «τα δεδομένα που έχουμε από το Ισραήλ μας δείχνουν ότι στο Ισραήλ που είναι στο 80% εμβολιασμένοι καποια περιστατικά της μετάλλαξης είναι σε εμβολιασμένους πολίτες, κάποια είναι σε ανεμβολίαστους δηλαδή άτομα κάτω των 30 και ανήλικους. Ζητούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και προσοχή».

«Η σκέψη που έχουμε με τα ως τώρα δεδομένα λένε ότι αν είμαστε εμβολιασμένοι και με δύο δόσεις μπορεί να νοσήσουμε αλλά μειώνουμε την πιθανότητα βαριάς νόσησης και νοσηλείας. Υπάρχει ακόμα και η μετάλλαξη Δέλτα + που υπάρχει σε Πορτογαλία, Βρετανία και Ελβετία είναι ακόμα πιο προχωρημένο στέλεχος και προκαλεί μια ανησυχία.»

Από την πλευρά του ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα είναι σε χαμηλά επίπεδα. «Η διασπορά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Θα φανεί στα λύματα αν υπάρξει διασπορά. Πέρυσι τα πρώτα θετικά δείγματα στα λύματα εμφανίστηκαν τον Ιούλιο. Είναι πολύ πιθανό μέσα στον Αύγουστο, από Σεπτέμβριο να δούμε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, ωστόσο, αυτή η διάδοση αφορά κυρίως τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τον Αύγουστο ίσως υπάρξει χαλάρωση στον εμβολιασμό», τόνισε.

«Ο ΠΟΥ θέτοντας σε όλους την ενημέρωση για τη μετάλαξη Δελτα σε χώρες που υπάρχει διάδοση της μετάλλαξης ζητησε να φορούν μάσκες παντού. Αν τοπικά αρχίσει να πολλαπλασιάζεται τότε μπορεί να υπάρξει τοπικό lockdown», τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Με τον κ. Θωμαϊδη να στέκεται στο έργο του δικτύου επιδημιολογίας που επιτρέπει «να δούμε πριν γίνει μεγάλη εξάπλωση ποιο είναι το στέλεχος που επικρατεί».

Σαρηγιάννης για μετάλλαξη «Δέλτα»: Ένας μπορεί να κολλήσει έως επτά άτομα

Οι πρώτες ενδείξεις για την μετάλλαξη Δέλτα του κοροναϊού στην Ελλάδα δείχνουν ότι πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο, τόνισε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Εκτίμησε ότι στις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων που οφείλονται στην ινδική μετάλλαξη. Εξήγησε ότι περισσότερα δεδομένα θα έχει στα χέρια του την επόμενη εβδομάδα, καθώς τώρα η ομάδα του αλλάζει τα μοντέλα προκειμένου να προσομοιώσει ακριβώς την εξέλιξη της πανδημίας με βάση τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η μετάλλαξη.

«Το κρίσιμο εδώ είναι το πόσο γρήγορα θα πάμε σε πλήρη εμβολιασμό» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνοντας ότι το ινδικό στέλεχος του κοροναϊού είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και έχει υπερδιπλάσιο βαθμό αναπαραγωγής σε σχέση με το πρωταρχικό στέλεχος που υπήρχε πέρσι.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με το πρωταρχικό στέλεχος ένα άτομο μπορούσε να επιμολύνει περίπου τρία άτομα ακόμη, με το βρετανικό ο αριθμός αυτός αυξήθηκε στα τέσσερα με πέντε και τώρα με μετάλλαξη Δέλτα ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει έξι με επτά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας