Η χώρα μπορεί να επιτύχει «ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη» και «υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη», υπό προϋποθέσεις, ωστόσο, υπάρχουν όλες οι ενδείξεις, που «συνηγορούν» ως προς αυτό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα : «Παρουσίαση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0».

«Το κρίσιμο ερώτημα, που απασχολεί όλους, είναι εάν υπάρχουν ενδείξεις, ότι με την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική, η χώρα μπορεί να πετύχει ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη, βραχυπρόθεσμα και υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, μεσοπρόθεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Και η απάντηση είναι ναι. Έχουμε τις ενδείξεις ότι αυτό επιτυγχάνεται».

Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε όλους τους ποσοτικούς και ποιοτικούς δείκτες της ελληνικής οικονομίας, όπως η «καλή εικόνα» της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η συγκριτικά μικρή ύφεση της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, εάν ληφθεί υπόψη το λοκ ντάουν, η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, η «ισχυρή» αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγικών αγαθών, η «πολύ μεγάλη αύξηση καταθέσεων», η ενίσχυση του οικονομικού κλίματος και για έξι συνεχόμενους μήνες και της βιομηχανικής παραγωγής, το «σταθερά χαμηλό κόστος δανεισμού» της χώρας της, η ενίσχυση του τουρισμού σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά κ.α.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη στήριξη της πολιτείας «με πολλά μέτρα, ύψους 41 δισεκατομμυρίων ευρώ, προς πληττόμενα νοικοκυριά και επιχειρήσεις», στην επέκταση της γενικής ρήτρας διαφυγής του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης για το 2021-22, όπως και στην αναμενόμενη εκταμίευση κατά το δεύτερο εξάμηνο σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Αν τα αθροίσουμε όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε όλους τους θετικούς δείκτες της οικονομίας που συνηγορούν στη διαπίστωση ότι, φέτος, θα έχουμε ταχεία και ισχυρή ανάκαμψη» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε: «Βεβαίως, υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι, όπως είναι η αβεβαιότητα στο υγειονομικό πεδίο, η αβεβαιότητα στο τουριστικό κύμα, οι προβληματισμοί για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας όταν σταδιακά θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης, αλλά τα θετικά στοιχεία υπερτερούν συνολικά των κινδύνων».

«Εμείς, ως Υπουργείο Οικονομικών παραμένουμε σταθεροί στην εκτίμηση μας, στην πρόβλεψη μας θα έλεγα, για ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης ύψους 3,6% το 2021» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης είναι πολύ πιο «συντηρητική» από άλλες εκτιμήσεις οργανισμών, που ωστόσο θα επικαιροποιείται, ενώ θα υπάρχει καθαρότερη εικόνα μετά και από τη λήξη της τρίτης περιόδου και επεσήμανε ότι σε κάθε περίπτωση, αυτή η «γκάμα» της πρόβλεψης για «μεγέθυνση από 3,6% μέχρι 5,7% (του ΑΕΠ)» δείχνει ότι φέτος, η χώρα έχει τις δυνατότητες να ανακτήσει ένα σημαντικό κομμάτι των απωλειών του 2020.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέλυσε και τον τρόπο, με τον οποίο η ανάκαμψη μπορεί να οδηγήσει στο στόχο της υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, ως προς αυτό, επτά προϋποθέσεις, τις οποίες, όπως είπε, υλοποιεί η κυβέρνηση, όπως, η συνεχιζόμενη στήριξη της πολιτείας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική αλλά με στοχευμένες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα με μόνιμο τρόπο, η ύπαρξη ταμειακών διαθεσίμων της χώρας σε ασφαλή επίπεδα για να χρηματοδοτούν την ανάκαμψη, η πιστωτική επέκταση μέσα από ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα, αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, διαρθρωτικές αλλαγές, η συμμετοχή της χώρας στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για το νέο οικονομικό κλίμα και η κατάρτιση σχεδίων για την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων και πρόσθεσε: «Όσο κινούμαστε επάνω σε αυτούς τους επτά άξονες και χρηματοδοτούμε την πραγματική οικονομία, τόσο θα καταφέρουμε να πετύχουμε, όχι μόνο ισχυρή, όχι μόνο διατηρήσιμη, αλλά «έξυπνη», «πράσινη» και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι «το σχέδιο ανάκαμψης εδράζεται σε τέσσερεις πυλώνες» και ότι «οι κατευθύνσεις πολιτικής έχουν συμφωνηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» με το 57% των πόρων να προορίζεται για την «πράσινη μετάβαση» και την «ψηφιακή μετάβαση», ενώ αναφέρθηκε στους συνολικούς πόρους που προορίζονται για την χώρα μας μέσα στην επόμενη επταετία. «Πόσα είναι αυτά; Εβδομήντα δισεκατομμύρια ευρώ τα επόμενα επτά χρόνια, μέσα από δύο πηγές» είπε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε: «Από το Ταμείο Ανάκαμψης 2021-2026 και από το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 και τη νέα ΚΑΠ 2021-2027. ‘Αθροισμα εβδομήντα δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από αυτά 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ είναι δάνεια και το υπόλοιπο, το σημαντικότερο κομμάτι, επιχορηγήσεις» είπε ο υπουργός και συνέχισε: «Αυτά τα χρήματα έχουν αρχίσει να αξιοποιούνται; Η απάντηση είναι ναι. Ήδη, προγράμματα που βλέπετε να τρέχουν έχουν χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά θα καλυφθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης».

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε προγράμματα ψηφιακής μέριμνας, Εξοικονομώ κ.α. ενώ από τις επιχορηγήσεις σημαντικά ποσά προβλέπονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στις «εμβληματικές επενδύσεις», όπως, η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η μετάβαση σε γρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις, η απλοποίηση αδειοδότησης ΑΠΕ, το εθνικό σχέδιο αναδάσωσης και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας, οι υποδομές οπτικών ινών, η ηλεκτροκίνηση, υποδομές επεξεργασίας αστικών λυμάτων, η ενίσχυση της τηλεϊατρικής, η «μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας» και η «κατάρτιση και επανακατάρτιση» του εργατικού δυναμικού, η «ψηφιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού» κ.α. «Κάθε εβδομάδα η ελληνική κυβέρνηση ξεδιπλώνει έργα που περιλαμβάνονται στο ταμείο ανάκαμψης» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Την ημερίδα διοργάνωσε η έδρα Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και η ερευνητική ομάδα «Διαφάνεια του Προϋπολογισμού» με επιστημονική υπεύθυνη την επίκουρη καθηγήτρια Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Κατερίνα Σαββαΐδου σε συνεργασία με το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ).

Μετά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 από την ερευνητική ομάδα “Διαφάνεια του Προϋπολογισμού” ακολούθησε συζήτηση επί του Σχεδίου με τον διευθυντή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, Μιχάλη Μητσόπουλο, τον πρόεδρο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, Παναγιώτη Λιαργκόβα, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάτοχο της έδρας Jean Monnet Δημοσιονομική Διακυβέρνηση της ΕΕ και Έλεγχος, Δημήτριο Σκιαδά και την επίκουρη καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ, κάτοχο της έδρας Jean Monnet Ευρωπαϊκή Φορολογική Πολιτική και Διοίκηση, Κατερίνα Σαββαΐδου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία