Στις οικονομικές προοπτικές της ευρωζώνης, αλλά και στα οφέλη που θα έχει για τις ευρωπαϊκές οικονομίες το  Ταμείο Ανάκαμψης, NextGenerationEU,  αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν μιλώντας στο Brussels Economic Forum, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα…

«Για παράδειγμα στην Ελλάδα, το NextGenerationEU θα δημιουργήσει διαδρόμους 5G και θα γίνουν επενδύσεις σε υψηλής ταχύτητας ευρυζωνική υποδομή που θα συνδέσει όλη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν.

Η κ. φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στις εαρινές προβλέψεις, σύμφωνα με τις οποίες η οικονομία του ευρώ θα αναπτυχθεί κατά 4,2% φέτος και κατά 4,4% το 2022.

«Αυτό σημαίνει ότι σε 18 μήνες από τώρα, και τα 27 κράτη μέλη θα επιστρέψουν στην πορεία τους, θα ανακάμψουν από την κρίση. Κανείς δεν το περίμενε αυτό πριν από λίγους μήνες. Αλλά δεν είναι τυχαίο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων που λάβαμε από τις πρώτες μέρες της πανδημίας. Και έχουν αποδώσει» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δύο είναι οι βασικές παραμέτροι που βοηθούν: οι εμβολιασμοί και τα άνευ προηγουμένου μέτρα οικονομικής τόνωσης σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι σήμερα, περισσότερο από το 60% των Ευρωπαίων ενηλίκων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και το 41% ​​είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αναφερόμενη στις οικονομικές προοπτικές, είπε ότι «έχουμε μάθει τα μαθήματα από τη μεγάλη οικονομική κρίση του 2008. Έτσι, στις πρώτες μέρες αυτής της κρίσης, επιτρέψαμε αμέσως στα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση – μέσω της γενικής ρήτρας διαφυγής, για παράδειγμα, ή μέσω του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, και πλήρη ευελιξία του προϋπολογισμού της ΕΕ. Παράλληλα, εργαστήκαμε για την πρώτη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση εργασιών μικρής διάρκειας – το ονομάσαμε SURE. Το SURE υποστήριξε σχεδόν 30 εκατομμύρια εργαζόμενους στην Ευρώπη πέρυσι, εξοικονομώντας θέσεις εργασίας και εταιρείες».

Αναφερόμενη στο NextGenerationEU, είπε ότι είναι το μεγαλύτερο πακέτο ανάκαμψης στην Ευρώπη από το σχέδιο Marshall.

«Πριν από δύο εβδομάδες, η Επιτροπή εξέδωσε ομόλογα για τη χρηματοδότηση του NextGenerationEU. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία, επτά φορές υπερκαλύφθηκε. Με αυτό, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την εκταμίευση της προχρηματοδότησης. Με άλλα λόγια, τα κεφάλαια θα αρχίσουν να ρέουν στα κράτη μέλη και στην οικονομία μας ήδη τον Ιούλιο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ταμείο Ανάκαμψης