Ο κορωνοϊός έχει επιταχύνει την τάση του ψηφιακού νομαδισμού, ωστόσο, πολύ λίγες χώρες έχουν θεσπίσει ειδική νομοθεσία, η οποία διευκολύνει τους ξένους εργαζόμενους, προκειμένου να δουλέψουν απομακρυσμένα.
Πάντως, ως προς τη ειδική Visa για τους ψηφιακούς νομάδες, η Ελλάδα -και κατ’ επέκταση η Αθήνα- είναι μεταξύ των πρωτοπόρων.
Σύμφωνα με δείκτη «Work-from-Anywhere», τον οποίο δημοσίευσε η Nestpick, μόνο 10 χώρες έχουν θεσπίσει σχετική νομοθεσία.
Μέσω του δείκτη της Nestpick, της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων για ενοικιάσεις επιπλωμένων διαμερισμάτων, αξιολογούνται οι 75 πιο δημοφιλείς πόλεις εγκατάστασης για τους ψηφιακούς νομάδες.
Η Αθήνα συγκεντρώνει βαθμολογία 77 στα 100 και βρίσκεται πάνω από πόλεις, όπως το Παρίσι, το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη, η Ρώμη και το Άμστερνταμ.
«Αυτή η τάση θα γίνει πιο δημοφιλής με την πάροδο του χρόνου, οπότε πιστεύουμε ότι θα δούμε όλο και περισσότερες πόλεις να προσαρμόζονται σε αυτές τις νέες συνθήκες εργασίας και να επωφελούνται από την οικονομική ώθηση που αυτοί οι εργαζόμενοι θα παρέχουν στις οικονομίες τους», αναφέρει η μελέτη της εταιρείας Nestpick.
Καλύτερος καιρός στο Las Palmas, ακριβότερα στο Σαν Φρανσίσκο
Σύμφωνα με τη μελέτη, η Μελβούρνη είναι η πόλη που βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού δείκτη, καθώς παίρνει το μεγαλύτερο «βαθμό» στη διαβίωση (ασφάλεια, υγειονομική περίθαλψη, πολιτισμός και αναψυχή), ενώ ενισχύεται και από τη θέσπιση της ειδικής Visa «Digital Nomad». Το Ντουμπάι και το Σίδνεϊ κατατάσσονται στη 2η και στην 3η θέση. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται το Σίδνει, το Ταλίν της Εσθονίας, ενώ έπονται το Λονδίνο, το Τόκιο, η Σιγκαπούρη, η Γλασκώβη, το Μόντρεαλ και το Βερολίνο.
Ωστόσο, μόνο 10 από τις 75 πόλεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη προσφέρουν Visa για ψηφιακούς νομάδες και συγκεκριμένα το Ζάγκρεμπ, η Πράγα, η Λισαβόνα, το Ρέικιαβικ, το Ταλίν, η Αθήνα, το Σίδνεϊ, η Μελβούρνη, το Ντουμπάι και η Πόλη του Μεξικού.
Κατά μέσο όρο, το Ρίο ντε Τζανέιρο προσφέρει τον πιο προσιτό χώρο για το γραφείο στο σπίτι (119 ευρώ το μήνα), ακολουθούμενο από την Αγία Πετρούπολη (139 ευρώ) και την Κωνσταντινούπολη (169 ευρώ).
Στον αντίποδα, τις ακριβότερες τιμές για γραφείο στο σπίτι έχει το Σαν Φρανσίσκο (1.736 ευρώ), η Νέα Υόρκη (1.512 ευρώ) και η Σιγκαπούρη (1.475 ευρώ).
Το Las Palmas έχει τις καλύτερες συνολικές καιρικές συνθήκες στη μελέτη, ενώ το Ταλίν έχει την καλύτερη βαθμολογία συνδυασμού θορύβου, αέρα και φωτός.
Οι πόλεις των ΗΠΑ ηγούνται του ποσοστού εμβολιασμού κατά Covid-19. Η Βοστώνη έχει το υψηλότερο ποσοστό με 63,31%, μπροστά από τη Χονολουλού (58,94%) και το Σιάτλ (54,89%).
Πως διαμορφώνεται ο δείκτης
Στη διαμόρφωση του δείκτη Work-from-Anywhere παίζουν ρόλο 16 διαφορετικοί παράγοντες από τρεις μεγάλες κατηγορίες: κόστος και υποδομές, νομοθεσία και ελευθερίες και διαβίωση.
Για την πρώτη κατηγορία, αξιολογήθηκαν τα βασικά κόστη και τα προαπαιτούμενα για άνετη εργασία, όπως η τιμή και η διαθεσιμότητα επαρκούς χώρου γραφείου στο σπίτι και η ταχύτητα και η χωρητικότητα της σύνδεσης στο Διαδίκτυο σε κάθε τοποθεσία.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εκτίμησαν την ευκολία με την οποία ένας αλλοδαπός μπορούσε να εργαστεί εξ αποστάσεως σε κάθε μία από τις εξεταζόμενες πόλεις, διερευνώντας εάν οι χώρες προσέφεραν ειδική θεώρηση για αυτούς τους υπαλλήλους, π.χ. φορολογικές μειώσεις.
Το να είσαι σε θέση να ζεις με ασφάλεια και ελευθερία είναι συχνά αποφασιστικός παράγοντας για τους πιθανούς μετανάστες, οπότε η έκταση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών εξετάστηκε επίσης σε κάθε πόλη, καθώς και τα επίπεδα ασφάλειας και υποστήριξης για την ισότητα των φύλων και τη συμπερίληψη των μειονοτήτων και της ΛΟΑΤ+ κοινότητας.
Επιπλέον, οι αναλυτές εξέτασαν τους παράγοντες που καθιστούν την πόλη ένα εξαιρετικό μέρος για να ζήσει κάποιος/α, όπως η πρόσβαση σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις αναψυχής τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς και ο γενικός καιρός η ποιότητα του αέρα, ο θόρυβος και η ρύπανση.
Τέλος, δεδομένου ότι η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να επηρεάζει τη δυνατότητα διαβίωσης σε πολλά μέρη του πλανήτη, οι 75 πόλεις βαθμολογήθηκαν ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάστηκαν πλήρως.
Latest News
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα