Η ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού εξαπλώνεται την τελευταία εβδομάδα με ρεκόρ κρουσμάτων στην Ασία και στην Αυστραλία , με τις αρχές να αυστηροποιούν τους περιορισμούς και να επιταχύνουν τους εμβολιασμούς.

Η παραλλαγή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει εξαπλωθεί σε περίπου 100 χώρες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πρόσφατα ότι σύντομα θα επικρατήσει στις μολύνσεις. Ειδικά, δε, στην Ιαπωνία η αύξηση των κρουσμάτων συμπίπτει με τους Ολυμπιακούς αγώνες, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τον προβληματισμό που προκαλεί.

Όπως αναφέρει το Reuters, την Παρασκευή, η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η πιο πυκνοκατοικημένη στην Αυστραλία, ανέφερε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων για φέτος, τα περισσότερα από τα οποία είναι η μετάλλαξη Δέλτα.

Το Σίδνεϊ, το οποίο συγκεντρώνει το ένα πέμπτο του πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων της χώρας, βρίσκεται σε δεκαπενθήμερο lockdown με τις αρχές ιδιαίτερα ανήσυχες και λόγω της αρχής εξέλιξης του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η Αυστραλία, όπως και πολλές άλλες χώρες της Ασίας, δίνουν μάχη προκειμένου να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, καθώς η αρχική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας μείωσε την αποφασιστικότητα των πολιτών να εμβολιαστούν και οι φαρμακευτικές εταιρείες επιβράδυναν την αποστολή δόσεων.

Η Αυστραλία έχει εμβολιάσει πλήρως μόνο το 6% του πληθυσμού της, ενώ στην Ιαπωνία έχει εμβολιάσει το 12%.

Η Ιαπωνία ανέφερε την Τετάρτη ότι η παραλλαγή Δέλτα αντιπροσωπεύει τώρα σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κρουσμάτων στη ανατολική χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Τόκιο, ποσοστό το οποίο μπορεί να φτάσει το 50% μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Το Τόκιο και τρεις γειτονικές νομοί συγκαταλέγονται μεταξύ των περιοχών που βρίσκονται ένα στάδιο πριν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που θα διαρκέσει έως τις 11 Ιουλίου και η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων προβληματίζει τους αξιωματούχους οι οποίοι εξετάζουν διατήρηση των περιορισμών, σύμφωνα με το Reuters.

Την Παρασκευή, ο κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε, επανέλαβε ότι εάν επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα, μπορεί να απαγορευτούν οι θεατές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που ξεκινούν στις 23 Ιουλίου.

Στη Νότια Κορέα, αξιωματούχοι δήλωσαν την Παρασκευή ότι τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 800, το υψηλότερο σχεδόν ημερήσιο νούμερο τους τελευταίους έξι μήνες, με το ποσοστό των εμβολιασμών να κινείται κάτω από το 10%. Κάτω από αυτά τα δεδομένα οι αρχές της Σεούλ παρέτειναν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Η Ινδονησία, η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο, επέβαλε μέτρα έκτακτης ανάγκης που ξεκινούν το Σάββατο έως τις 20 Ιουλίου για να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Στην Ινδία, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών από το υψηλό των 400.000 την ημέρα τον Μάιο, με την κυβέρνηση να εστιάζει στους μαζικούς εμβολιασμούς.

Προβληματισμός για τον τουρισμό

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν, επίσης, αύξηση των κρουσμάτων από την μετάλλαξη Δέλτα σε περιοχές της χώρας όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παραμένουν χαμηλά και ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι θα στείλει εκεί ειδική βοήθεια.

Η Ευρώπη, επίσης, επισημαίνει το Reuters, αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων, την οποία ο ΠΟΥ απέδωσε στις μεγάλες συγκεντρώσεις στα γήπεδα κατά τη διάρκεια του Euro 2020. Προειδοποίησε ότι ένα νέο κύμα είναι αναπόφευκτο εάν δεν τηρηθεί πειθαρχία.

Η Βρετανία ετοιμάζεται να άρει τους περιορισμούς στις 19 Ιουλίου, ακόμη και με αύξηση των κρουσμάτων από τη Δέλτα.

Η Γερμανία δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει ότι η μετάλλαξη θα αποτελεί το 80% των λοιμώξεων αυτόν τον μήνα και η Πορτογαλία επέβαλε ήδη περιοριστικά μέτρα για την κυκλοφορία τις βραδινές ώρες.

Οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού ήδη θέτουν σε κίνδυνο τον καλοκαιρινό τουρισμό στην ΕΕ, αν και το πράσινο πιστοποιητικό μπορεί να βοηθήσει.

Η ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης για τα φάρμακα ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια COVID-19 που εγκρίθηκαν στην ΕΕ παρέχουν προστασία έναντι όλων των μεταλλάξεων, συμπεριλαμβανομένης της Δέλτα.

Στην Ασία, ο διεθνής τουρισμός αναστέλλεται, με εξαίρεση το νησί Πουκέτ της Ταϊλάνδης, το οποίο άνοιξε ξανά την Πέμπτη για να εμβολιάσει πλήρως ταξιδιώτες από το εξωτερικό σε μια προσπάθεια στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας που έχει δεχτεί καίριο πλήγμα.

Ωστόσο, η Ταϊλάνδη ανέφερε την Παρασκευή τρίτη συνεχόμενη ημέρα θανάτων ρεκόρ. Η μετάλλαξη Άλφα εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη στη χώρα, αλλά οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αναμένουν να επικρατρήσει η Δέλτα τους επόμενους μήνες.

«Στη Μπανγκόκ τα κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι σχεδόν το 40%. Μέσα σε αυτόν τον μήνα ή τον επόμενο, όλα θα είναι το Δέλτα», δήλωσε ο Κουμουνουάν Ουνγκτσούσακ, σύμβουλος του υπουργείου Υγείας. «Αν συνεχιστεί αυτό, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus