Τον Μάιο, σε μια γιγαντοοθόνη έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, παιζόταν βίντεο που έδειχνε μια αραιωμένη, αποψιλωμένη δασική έκταση, μαζί με πλάνα από τον κορυφαίο αξιωματούχο του μπλοκ κατά της κλιματικής αλλαγής και τις λέξεις «η ΕΕ καίει τα δάση ως καύσιμο».

Η διαμαρτυρία αποτελούσε μέρος εκστρατείας από πράσινες ομάδες για να αναγκάσει τον Frans Timmermans, τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο για την πράσινη συμφωνία της ΕΕ, να αφαιρέσει τη βιομάζα από τα δάση – ουσιαστικά τα πέλετς (pellets) που καίγονται για παραγωγή ενέργειας – από τον κατάλογο των πηγών ενέργειας που ταξινομούνται στην Ευρώπη ως ανανεώσιμες.

Το επιχείρημα υπερβαίνει τους σχετικούς ορισμούς. Εβδομάδες νωρίτερα, ανησυχώντας για την αυξανόμενη πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αλλάξουν τους κανόνες, υπουργοί από 10 ευρωπαϊκές χώρες είχαν γράψει στον Timmermans για να τονίσουν τον «κρίσιμο ρόλο» που διαδραματίζουν τα βιοκαύσιμα, όπως είναι τα πέλετς, στο να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

Στα πλαίσια αναθεώρησης της επικείμενης νομοθεσίας για το κλίμα του μπλοκ, οι υπουργοί από χώρες όπως η Φινλανδία, η Εσθονία και η Σουηδία ζήτησαν «όλες οι μορφές» βιοενέργειας που χαρακτηρίζονται επί του παρόντος ως ανανεώσιμες, να χαρακτηριστούν επίσης και ως βιώσιμες επενδύσεις,« έχοντας κατά νου »τις δεσμεύσεις της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα.

Ήταν μια όχι τόσο λεπτή υπενθύμιση ότι χωρίς τη βιομάζα, είναι σχεδόν αδύνατο για την ΕΕ να επιτύχει τον στόχο της να παρέχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το ένα τρίτο της συνολικής χρήσης ενέργειας σε ολόκληρη την περιοχή έως το 2030.

Τα καύσιμα βιομάζας περιλαμβάνουν πέλλετς, οργανικά απόβλητα και καλλιέργειες με στόχο της παραγωγής ενέργειας. Παράγουν περίπου το ήμισυ της ανανεώσιμης ενέργειας στον κόσμο και το 60 τοις εκατό της ΕΕ και αντιμετωπίζονται ως ουδέτερα ως προς τις εκπομπές άνθρακα εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις αειφορίας. Σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, τις δύο κύριες αγορές πέλλετς, οι κυβερνήσεις χορηγούν δισεκατομμύρια επιδοτήσεις στον κλάδο κάθε χρόνο.

Αλλά αυτό που χρησιμοποιούν οι παραγωγοί για να φτιάξουν πέλλετς – δέντρα τα οποία απορροφούν εξ ορισμού άνθρακα με την ύπαρξή τους, στα οποία οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες στρέφονται ως μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – καθιστά την πρακτική εξαιρετικά αμφιλεγόμενη.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ συζητούν τώρα αλλαγές στην αντιμετώπιση της ενέργειας που προέρχεται από την καύση ξύλων, ως μέρος μιας ευρείας δέσμης μέτρων για τη μείωση των εκπομπών. Τα μέτρα πρόκειται να δημοσιοποιηθούν στις 14 Ιουλίου – αποτελώντας αναθεωρήσεις που θα μπορούσαν να πλήξουν τον στόχο ανανεώσιμης ενέργειας του μπλοκ και τη δέσμευση για μείωση των εκπομπών ρύπων στο μισό έως το 2030.

«Εάν να στηριχθούμε σε μεγάλο βαθμό στη βιομάζα ξύλου», πολλά κράτη μέλη «θα δυσκολευτούν να εκπληρώσουν τις μελλοντικές τους δεσμεύσεις, είτε πρόκειται για μειώσεις εκπομπών είτε για δεσμεύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», λέει ο Jorgen Henningsen, πρώην διευθυντής της επιτροπής της ΕΕ που είναι υπεύθυνος για την κλιματική αλλαγή.

Οποιεσδήποτε αλλαγές θα μπορούσαν επίσης να θέσουν υπό αμφισβήτηση τη νομιμότητα των χωρών της ΕΕ που έχουν χρησιμοποιήσει το καύσιμο για να μειώσουν τις εκπομπές έως τώρα και να περιορίσουν τις επιλογές για περαιτέρω μείωση της ρύπανσης από τον κλάδο παραγωγής ηλεκτρισμού και άλλους κλάδους.

«Η πολιτική πλευρά του θέματος είναι τόσο διεστραμμένη», λέει ο Paul Bledsoe, πρώην σύμβουλος του Bill Clinton για το κλίμα. Η ιδέα ότι οι εθνικοί στόχοι θα μπορούσαν να καθορίσουν το μέλλον της βιομάζας, παρά τον πραγματικό περιβαλλοντικό αντίκτυπό της, είναι «παράλογη», λέει.

Σύμφωνα με έγγραφο της επιτροπής που διέρρευσε, οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να αποτρέψουν κάποιες μορφές παραγωγής ενέργειας με καύση ξύλου από το να υπολογίζονται στους στόχους της πράσινης ενέργειας του μπλοκ. Οι υπέρμαχοι αυτής της πρακτικής λένε ότι οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν πολύ, αποκλείοντας εντελώς τη δασική βιομάζα από τη λίστα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Δεν πρέπει να επιδοτούμε τους ανθρώπους να κόβουν δέντρα και να τα καίνε», λέει ο Ariel Brunner, στέλεχος της ομάδας BirdLife International. “Η ιδέα ότι μπορούν να μειωθούν εκπομπές (ρύπων) από την καύση άνθρακα ουσιαστικά δεν λειτουργεί.”

Ένας τομέας με μεγάλες επιδοτήσεις

 Η αγορά αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα πέλλετς – τη σύγχρονη υλοποίηση ενός καυσίμου αιώνων – ξεκίνησε να λειτουργεί το 2009, αφού η ΕΕ ταξινόμησε τη βιομάζα, που τότε χρησιμοποιούνταν πολύ λίγο, ως ανανεώσιμη πηγή ενέργειας παράλληλα με τον ηλιακή και την αιολική. Αυτό ενθάρρυνε τις χώρες με στόχους καθαρής ενέργειας να υιοθετήσουν το καύσιμο και έκανε τον κλάδο επιλέξιμο για επιδοτήσεις. Το 2018 – το πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία – οι χώρες της ΕΕ διέθεσαν 10,3 δισ. Ευρώ για την υποστήριξη του τομέα της βιομάζας.

Η ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία «ήταν τεράστια», λέει ο Thomas Meth, εκτελεστικός αντιπρόεδρος πωλήσεων και μάρκετινγκ στην Enviva, μια μεγάλη εταιρεία παραγωγής πέλλετς με έδρα τις ΗΠΑ. Η κίνηση της ΕΕ το 2009 ήταν «σίγουρα ένας από τους καταλύτες», λέει.

Μεγάλο μέρος των εκατομμυρίων τόνων πέλλετς που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως κατασκευάζεται και εξάγεται από μεγάλα δάση στα νοτιοανατολικά των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ, το Βιετνάμ και ο Καναδάς ήταν οι μεγαλύτεροι εξαγωγείς πέλλετς κατ ‘όγκο το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Και καθώς ο κόσμος αγωνίζεται για να απαλλαχθεί από τις εκπομπές άνθρακα, η χρήση βιομάζας με βάση το ξύλο αναμένεται να αυξηθεί. Σε φετινή έκθεση σχετικά με την πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανέφερε ότι η στερεή βιοενέργεια θα μπορούσε να παράγει περίπου το 14% της παγκόσμιας ενέργειας το 2050, σε σύγκριση με μόλις 5 τοις εκατό πέρυσι.

 Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου Drax – μεγάλος χρήστης και προμηθευτής πέλλετς – αναφέρει ότι η αγορά θα καθοδηγείται από «ολοένα και πιο φιλόδοξους παγκόσμιους στόχους αντιμετώπισης των εκπομπών άνθρακα».

Ο κλάδος επιμένει ότι η ζήτηση για αυτά τα μικρά, κυλινδρικά πέλλετς μπορεί να ικανοποιηθεί με βιώσιμο τρόπο και ότι η βιομάζα που παράγεται με υπευθυνότητα είναι ουδέτερη από άνθρακα, καθώς οι εκπομπές που παράγονται από την καύση των σφαιριδίων απορροφούνται από την αναγέννηση των δέντρων.

Οι πράσινες ομάδες αμφισβητούν το επιχείρημα ουδετερότητας και προειδοποιούν ότι η αύξηση της παραγωγής θέτει σε κίνδυνο τα φυσικά δάση. Η χρήση περισσότερης βιομάζας απαιτεί «μεγάλης κλίμακας υλοτιμία. . . από τα δάση που χρειαζόμαστε», λέει ο Almuth Ernsting, από την ομάδα εκστρατείας Biofuelwatch.

 «Χρειαζόμαστε τη σωστή βιομάζα»

Η συζήτηση στην ΕΕ οδεύει προς σύγκρουση για πιθανές αλλαγές στο πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του μπλοκ – ένα από τα πολλά νομοθετήματα που έχουν αναθεωρηθεί για να ευθυγραμμιστούν με τη φιλοδοξία του μπλοκ να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030.

«Περιμένουμε μια μεγάλη μάχη», λέει ο Brunner του BirdLife. «Υπάρχει ένα πολύ ισχυρό μπλοκ ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που παραδόθηκε εντελώς στο λόμπι της γεωργίας και των δασών».

Άτομο εξοικειωμένο με τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, το οποίο μίλησε υπό το όρο της ανωνυμίας, λέει ότι το ερώτημα για τη βιομάζα είναι «ένα από τα πιο πολιτικά ευαίσθητα θέματα» στο πακέτο για το κλίμα. Ένα που έχει φέρει σε διάσταση τους οργανισμούς με το τμήμα περιβάλλοντος της επιτροπής που ζητά αυστηρότερους κανόνες για τη βιομάζα.

Όμως, εάν οι ευρωπαίοι νομοθέτες αφαιρέσουν τον όρο «βιο-βασισμένη ενέργεια» από το πλαίσιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, «η Ευρώπη δεν θα επιτύχει κανέναν από τους στόχους της», λέει ο Meth της Enviva. Οι δραστικές αλλαγές δεν είναι «ρεαλιστικές», προσθέτει.

Ο ίδιος ο Timmermans είπε ότι χωρίς βιομάζα η ΕΕ δεν θα είναι σε θέση να επιτύχει τους στόχους της για καθαρή ενέργεια. «Χρειαζόμαστε βιομάζα, αλλά χρειαζόμαστε τη σωστή βιομάζα… Μισώ τις εικόνες ολόκληρων δασών να υλοτομούνται τοποθετηθούν σε αποτεφρωτήρα», είπε στον ιστότοπο της Euractiv τον Μάιο.

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν τη χρήση ολόκληρων δέντρων για παραγωγή ενέργειας, αν και λένε ότι αυτό πρέπει να «ελαχιστοποιηθεί». Οι επικριτές λένε ότι οι κανόνες είναι πολύ χαλαροί και ότι ο συνδυασμός επιδοτήσεων και κλιματικών στόχων ενθαρρύνει τη χρήση βιομάζας χωρίς επαρκείς εγγυήσεις.

Υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ, οι εκπομπές από βιομάζα αναφέρονται από χώρες ως θέματα που άπτονται της χρήσης γης και όχι της ενέργειας. Ως αποτέλεσμα, οι χώρες εισαγωγής μπορούν να δηλώνουν χαμηλότερες εγχώριες εκπομπές άνθρακα και να βασίζονται σε χώρες παραγωγής πέλλετς για να μετρήσουν τις εκπομπές αυτές.

Αν και οι κανόνες πρέπει να αποτρέπουν τις παραγωγικές χώρες από την υπερβολική συγκομιδή, η ακριβής μέτρηση των εκπομπών με το καθεστώς αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολη.

«Το επίπεδο ακρίβειας και διαφάνειας με το οποίο οι διάφορες χώρες μετρούν και αναφέρουν τις εκπομπές χρήσεων γης ποικίλλει», λέει η Claire Fyson, αναλυτής πολιτικής στο Climate Analytics, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Ο κίνδυνος είναι «η εισαγωγή βιομάζας που δεν έχει παραχθεί βιώσιμα ή της οποίας οι εκπομπές από τη συγκομιδή δεν έχουν μετρηθεί με ακρίβεια», προσθέτει.

 Κίνητρα για «καύση ξύλου»

 Το σκηνικό της πολιτικής διαμάχης έχει στηθεί πάνω σε μια μακροχρόνια αντίστοιχη διαμάχη μεταξύ επιστημόνων, ακτιβιστών και της βιομηχανίας σχετικά με το εάν η βιομάζα είναι ουδέτερη από άνθρακα.

Τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 500 επιστήμονες έγραψαν στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προτρέποντάς τους «να μην υπονομεύσουν τόσο τους κλιματικούς στόχους όσο και τη βιοποικιλότητα του κόσμου με τη μετάβαση από την καύση ορυκτών καυσίμων σε καύση δέντρων». Πρόσθεσαν: «Οι κυβερνήσεις πρέπει να τερματίσουν τις επιδοτήσεις και άλλα κίνητρα που υπάρχουν σήμερα για την καύση ξύλου».

Ο τεμαχισμός των δέντρων, η αποστολή τους σε όλο τον κόσμο σε οχήματα υψηλής έντασης άνθρακα και η καύση του ξύλου για ενέργεια “δεν συνάδει με την ιδέα της καθαρής ενέργειας”, λέει η Sasha Stashwick, από το Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση.

Τα πέλλετς μπορούν πραγματικά να εκπέμπουν περισσότερο άνθρακα ανά μονάδα ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα όταν καίγονται, καθώς το ξύλο είναι λιγότερο πυκνό. Ωστόσο, ο κλάδος υποστηρίζει ότι αυτές οι εκπομπές αντισταθμίζονται από τον άνθρακα που απορροφάται από τα δέντρα καθώς μεγαλώνουν. Εάν το ξύλο προέρχεται από αειφόρα διαχειριζόμενα δάση – όπου ο όγκος του άνθρακα που αποθηκεύεται στα δέντρα είναι “σταθερός ή αυξανόμενος” – η βιομάζα είναι ουδέτερη από άνθρακα, λέει ο κλάδος.

Ο περίπλοκος υπολογισμός του κατά πόσον η μέτρηση άνθρακα είναι «σταθερή ή αυξανόμενη» γίνεται σε επίπεδο «τοπίου» – τεράστιες περιοχές γύρω από μονάδες παραγωγής πέλλετς που μπορούν να εκτείνονται σε εκατομμύρια εκτάρια. Οι Enviva και Drax λένε ότι οι αξιολογήσεις των δασών των ΗΠΑ από τα οποίες προέρχονται, πραγματοποιούνται περίπου κάθε πέντε χρόνια χρησιμοποιώντας τα εθνικά δεδομένα της Δασικής Υπηρεσίας της χώρας, επιπλέον άλλης εποπτείας.

Ωστόσο, οι επιτόπου αυτές εκτιμήσεις αγνοούν το γεγονός ότι τα δέντρα θα είχαν μεγαλώσει περισσότερο και θα απορροφούσαν επιπλέον άνθρακα εάν δεν είχαν υλοτομηθεί, λένε ορισμένοι επιστήμονες και ακτιβιστές. Η μείωση της ποσότητας άνθρακα που απορροφάται «είναι ουσιαστικά η ίδια όση με έναν επιπλέον τόνο εκπομπών», λέει η Mary Booth, διευθύντρια της Partnership for Policy Integrity μια ομάδας ακτιβιστών για το κλίμα.

Οι ευρείες αυτές επιτόπου εκτιμήσεις μπορούν επίσης να αποκρύψουν τις επιπτώσεις που έχει για τα δάση η παραγωγή πέλλετς, σε αντίθεση με άλλες χρήσεις του ξύλου, όπως η κατασκευή επίπλων ή χαρτιού, λέει ο Timothy Searchinger της Σχολής Δημοσίων και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου του Πρίνστον. Εάν τα δάση δτα ιαχειρίζονται έτσι ώστε «να μην έχουν καθαρή ανάπτυξη, αυτό είναι αρνητικό για την κλιματική αλλαγή», προσθέτει. Η αποτροπή πρόσθετης ανάπτυξης είναι «προφανώς λάθος» λέει

Ο κλάδος θέλει να δείξει ότι δεν κόβει δέντρα που διαφορετικά θα παραμέμεναν όρθια. Αντίθετα, λέει, τα πέλλετς κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό από υπολείμματα ξύλου – όπως κομμάτια από δέντρα που συλλέγονται για άλλους σκοπούς – που συνήθως θα χαθούν ή θα καταλήξουν να σαπίσουν.

«Το δάσος δεν υλοτομείται ποτέ για βιομάζα», καθώς είναι πιο επικερδές να χρησιμοποιείται το ξύλο για έπιπλα ή άλλα προϊόντα, λέει ο Jean-Marc Jossart, γενικός γραμματέας του εμπορικού συλλόγου Bioenergy Europe.

Οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί το αμφισβητούν αυτό, και δείχνουν φωτογραφίες φορτηγών που συγκεντρώνονται φορτωμένα μέχρι πάνω με κορμούς δέντρων προς το δρόμο προς τις μονάδες παραγωγής πέλλετ. Η Belinda Joyner, κάτοικος του Garysburg της Βόρειας Καρολίνας, η οποία έχει ταχθεί κατά της κοντινής μπνάδας της Enviva, λέει ότι τα φορτηγά που περνούν μέσα από την πόλη φέρνουν «ολόκληρα δέντρα», προσθέτοντας: «Δεν έχω δει ποτέ ένα φορτηγό με μικρούς κορμούς»

Ο Enviva λέει ότι οι ανησυχίες για τη χρήση ολόκληρων δέντρων είναι «μία από τις πιο κοινές παρανοήσεις… Ένα μη εκπαιδευμένο μάτι συχνά κάνει λάθος μπερδεύοντας το ξύλο χαμηλής αξίας για ξυλεία υψηλής αξίας. ” Μεγάλοι κορμοί ενδέχεται να είναι άρρωστοι ή παραμορφωμένοι και να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, προσθέτει η εταιρεία.

 Η πορεία προς το καθαρό μηδέν

Τα σχέδια μηδενικών καθαρών εκπομπών σε όλο τον κόσμο καταγράφουν μια αυξανόμενη χρήση της βιομάζας καθώς οι χώρες αγωνίζονται να απορρίψουν την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Η τελευταία έκθεση για τον άνθρακα της IEA εκτιμά ότι το ποσό της γης που αφιερώνεται στην παραγωγή βιοενέργειας θα μπορούσε να αυξηθεί από 330 εκατομμύρια εκτάρια το 2020 σε 410 εκατομμύρια το 2050 – μια αύξηση περίπου ισοδύναμη με το μέγεθος της Τουρκίας – εάν η χρήση βιοενέργειας αυξηθεί όπως αναμένεται.

Τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουμε προσεκτικά, το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προειδοποίησε φέτος ότι τα ενεργειακά και κλιματικά σχέδια των περισσότερων χωρών της ΕΕ δεν «συμπεριέλαβαν επαρκή εκτίμηση των πιθανών επιπτώσεων της επέκτασης της βιοενέργειας των δασών». Μόνο ένα από τα 24 σενάρια ξυλώδους βιομάζας που εξέτασε το κέντρο ήταν πιθανό να μην ενέχει κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα και να αποφέρει βραχυπρόθεσμα οφέλη για το κλίμα, κατέληξε.

Ο τρόπος χρήσης του καυσίμου μπορεί επίσης να αλλάξει. Ορισμένες στρατηγικές για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών που αφορούν τη σύνδεση της βιομάζας με τη νέα τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα πράγματι θα αφαιρέσει τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα δημιουργώντας ουσιαστικά αρνητικές εκπομπές ρύπων.

Οι επικριτές λένε ότι η τεχνολογία δεν είναι δοκιμασμένη σε μεγάλη σε κλίμακα και ότι οι αρνητικές εκπομπές είναι εφικτές μόνο εάν το καύσιμο βιομάζας είναι ουδέτερο ως προς τις εκπομπές άνθρακα. Χωρίς εγγυήσεις ότι κάτι τέτοιο ισχύει, «σίγουρα δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε πλήρως» με την τεχνολογία, λέει ο Phil MacDonald, διευθύνων σύμβουλος της ομάδας σκέψης Ember Climate.

«Θεωρητικά, αυτό μπορεί να λειτουργήσει», προσθέτει. Αλλά “πρέπει να υπολογιστούν όλα με ακρίβεια σε μια πολύπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού”, λέει

Στη μελέτη της του 2020 για τις εκπομπές, η ΕΕ δήλωσε ότι η «πολύ ισχυρή αύξηση της χρήσης βιομάζας για ενέργεια» είχε μειώσει τη ρύπανση του άνθρακα σε ολόκληρη την περιοχή, αν και δεν ανέφερε πόσο.

Λομπίστας που γνωρίζει τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, λέει ότι είναι πιθανές αλλαγές πέραν αυτών που περιγράφονται στο έγγραφο που διέρρευσε και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για τον περιορισμό των τύπων δασικής βιομάζας που είναι επιλέξιμες για επιδότηση. «Η πρόκληση» για τους νομοθέτες είναι εν μέρει πώς θα γίνουν αντιληπτές οι δραστικές αλλαγές, προσθέτει: Η ΕΕ θα πρέπει να σταθεί απέναντι στο κοινό και να πει ότι αυτό που επιχειρήθηκε δεν λειτούργησε, λέει.

Ο Martin Pigeon, από την ομάδα περιβαλλοντικής εκστρατείας Fern, λέει ότι η επιτροπή «πραγματικά έχει διαιρεθεί» και πως υπάρχει σοβαρή διαμάχη σε εξέλιξη μεταξύ των υπηρεσιών ενέργειας και περιβάλλοντος.

«Ο Timmermans και ο [πρόεδρος της Κομισιόν Ursula] von der Leyen φαίνεται να προσπαθούν να μεσολαβούν για συμβιβασμό», προσθέτει. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι ότι η επιτροπή συνεχίζει να «κοιτάζει στα άκρα των τρεχόντων κριτηρίων αειφορίας. . . χωρίς οτιδήποτε ουσία ».

Στις ΗΠΑ, οι πράσινες ομάδες ελπίζουν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα αποφύγει τελείως το θέμα της βιομάζας καθώς εργάζεται προς τον νέο στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά το ήμισυ έως το 2030.

Η διαμάχη στην ΕΕ σχετικά με τον τρόπο ταξινόμησης και χρήσης της βιομάζας – συμπεριλαμβανομένου του συστήματος επιδοτήσεων που ενθαρρύνει τη χρήση της – πρέπει να αποτελεί προειδοποίηση, λέει η Laura Haight, διευθύντρια πολιτικής των ΗΠΑ στο PFPI. “Είναι σημαντικό να καθορίσουμε προσεκτικά τις πολιτικές μας, ώστε να μην έχουμε το αποτέλεσμα» που είχαν στην ΕΕ, λέει.

Πρόσφατα Άρθρα