Τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας δεν είναι καλά. Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού βάζει νάρκες στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ο τουρισμός δεν είναι πλέον ο μεγάλος άγνωστος που θα κρίνει πού θα κάτσει φέτος η μπίλια… του ΑΕΠ.
Η κυριαρχία της ινδικής μετάλλαξης και ένα πιθανό τέταρτο κύμα πανδημίας απειλούν να ανατρέψουν τις προσδοκίες για δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Στην κυβέρνηση μπορεί να ξορκίζουν ένα νέο καθολικό lockdown και να γίνεται λόγος μόνο για τοπικά lockdowns στην περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση, αλλά γνωρίζουν ότι ακόμη είναι νωρίς για προβλέψεις.
Να θυμίσω ότι και πέρυσι τέτοια εποχή δεν φανταζόμασταν ότι ύστερα από λίγους μήνες και συγκεκριμένα στις αρχές Νοεμβρίου η χώρα θα έμπαινε ξανά σε καραντίνα, η οποία θα διαρκούσε έξι μήνες. Βέβαια, τώρα η εικόνα είναι διαφορετική λόγω του προγράμματος εμβολιασμών, αλλά η ανησυχία, η αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι παραμένουν.
Κανείς αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να αποκλείει το δυσμενές σενάριο για φέτος, το οποίο βασίζεται στην υπόθεση ότι η οικονομική μεγέθυνση θα είναι χαμηλότερη κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το σενάριο βάσης, δηλαδή η ανάπτυξη από 3,6% θα προσγειωθεί στο 2,6%, μια εξέλιξη που συμπαρασύρει προς τα κάτω και όλες τις άλλες εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ας προετοιμάζεται, λοιπόν, η κυβέρνηση για την εξέλιξη αυτή.
Ο εφησυχασμός είναι κακός σύμβουλος.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα