Μετά από 14 μήνες εργασίας από το σπίτι, έχω γίνει ειδικός στη τέχνη της ψηφιακής συνεργασίας. Αυτό που ξεκίνησε ως μια αδέξια σειρά βιντεοκλήσεων από τον πάγκο της κουζίνας μου – μία κατάσταση γεματή τεχνολογικές δυσκολίες και κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει – έγινε γρήγορα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να έρθουμε σε επαφή με συναδέλφους και πελάτες από όλο τον κόσμο. Πλεόν ξέρω να χρησιμοποιώ άψογα τις πλατφόρμες BlueJeans, Teams, Webex, Meet, Chime και 8X8, αλλά το Zoom είναι αυτό στο οποίο έχω μαύρη ζώνη, ένα εργαλείο βιντεοδιάσκεψης που προτιμάται περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα. Εξατομικεύω το ιστορικό μου, αποδέχομαι τους συμμετέχοντες, σηκώνω το χέρι μου, κάνω παρουσιάσεις, με βάζω στη σίγαση ή με βγάζω από τη σίγαση, αναλόγως την περίσταση.

Η αποτελεσματικότητα και η ευελιξία της τηλεδιάσκεψης κυριαρχεί στις συζητήσεις που αφορούν την επιστροφή στο γραφείο. Καθώς σκέφτομαι τον κόσμο μετά την πανδημία, έρχομαι αντιμέτωπος με όλες αυτές τις συναντήσεις που θα πρέπει να γίνουν δια ζώσης, τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις και τις επιλογές που θα πρέπει να κάνω: ένα τηλεφώνημα, ένα email, μία συνάντηση μέσω Zoom, γεύμα, καφέ ή meeting.

Ξαφνικά ανοίγονται δυνατότητες για πιο προσαρμοσμένες αλληλεπιδράσεις και καλύτερη διαχείριση χρόνου. Ορισμένες συναντήσεις γίνονται καλύτερα δια ζώσης. Ωστόσο, για τους επενδυτές τραπεζίτες, η επιστροφή στα meeting μπορεί, επίσης, να σημαίνει επιστροφή σε παλιές πρακτικές και πρωτόκολλα που τείνουν να κρατούν τις γυναίκες στο περιθώριο.

Το zoom είναι εξαιρετικός παράγοντας εξίσωσης. Τα παράθυρα για τους συμμετέχοντες έχουν όλα το ίδιο μέγεθος. Δεν έχει σημασία αν είστε ο Διευθύνων Σύμβουλος ή ο πρακτικάριος, το ακίνητο σας είναι το ίδιο. Ένα παράθυρο στο zoom με όνομα αλλά χωρίς τίτλο μετατράπηκε σε εργαλείο ενδυνάμωσης. Το όνομα και το πρόσωπό σας φαίνεται συνεχώς στην οθόνη, κάνοντας δύσκολο το να μην σας παρατηρούν, καθιστώντας σας πιο οικείες και γνωστές. Όταν μιλάτε, είναι πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε να σας διακόψει και είναι, επίσης, πολύ δύσκολο να σας αγνοήσει, καθώς τον κοιτάτε μέσω της κάμερας. Λαμβάνετε προσκλήσεις για meeting, στα οποία δεν θα συμμετείχατε, ειδικά αν χρειαζόταν να πάτε σε κάποιο ταξίδι για αυτά. Έχω δει πολλές γυναίκες στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, ιδίως νέες γυναίκες, να βρίσκουν τη φωνή τους και να δείχνουν νέα εμπιστοσύνη στον εαυτό τους μέσω αυτής της εικονικής πλατφόρμας. Θυμηθείτε, αυτή είναι μια βιομηχανία που εξακολουθεί να κυριαρχείται από άνδρες και τις φυσικές εκδηλώσεις επιθετικής συμπεριφοράς και δύναμης.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, έχω προσπαθήσει με κάθε δυνατό μέσο να είμαι η κεφαλή στο τραπέζι των meeting. Όπως πολλές άλλες γυναίκες, για μεγάλο χρονικό διάστημα θα επέλεγα κάποια θέση στο πίσω μέρος της αίθουσας σύσκεψης. Θυμάμαι να κάνω εγώ πίσω ώστε να φαίνονται οι υπόλοιποι. Θυμάμαι πώς ήταν να κάθομαι στην άκρη του τραπεζιού, τόσο μακριά από τον πελάτη, που έπρεπε να ρίξω την επαγγελματική μου κάρτα κάτω από το τραπέζι σε μία απελπισμένη προσπάθειά μου να με παρατηρήσει. Πολλές φορές, αφού τελείωνε η συνάντηση, η επαγγελματική μου κάρτα έμενε παρατημένη στη μέση του τραπεζιού. Όλες αυτές είναι συχνές κινήσεις για τις γυναίκες που ανεβαίνουν στην ιεραρχία.

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Καθώς συζητάμε για την επιστροφή στο γραφείο, οι γυναίκες πρέπει να αποκτήσουν την εμπιστοσύνη που χρειάζεται στον εαυτό τους και να αναδειχθούν. Το zoom προκάλεσε ριζική αλλαγή στη δυναμική ισχύος των αλληλεπριδράσεων μίας ομάδας. Στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, η αντίληψη που έχουμε για τη δύναμη κάποιου προέρχεται από τη φυσική του παρουσία, το «gravitas της αίθουσας συσκέψεων» – ή, ειλικρινά, «την παραδοσιακή αρρενωπότητα». Οι γυναίκες πρέπει να βεβαιωθούν ότι οι νέες ψηφιακές φωνές τους είναι αυτή η αλλαγή.

Οι γυναίκες πρέπει να αποκτήσουν την αντίληψη ότι αυτό το παραθυράκι του zoom μετατρέπεται για αυτές  σε ένα «παράθυρο ισχύος» και αυτή ακριβώς την αντίληψη να έχουν όταν επιστρέψουν στο γραφείο. Καθήστε σε μια στρατηγική θέση στο τραπέζι, και όχι σε μία οποιαδήποτε θέση. Παρουσιαστείτε και βάλτε την επαγγελματική σας κάρτα στο χέρι κάποιου πριν ξεκινήσει το meeting . Εάν, κατά τη διάρκεια του meeting, βρίσκεστε εντός της αίθουσας συσκέψεων, να προσπαθείτε να συμμετέχετε και να συμβάλλετε με κάθε δυνατό τρόπο στη συζήτηση. Μην μαζεύεστε σε κάποια γωνία της αίθουσας και μην μειώνετε τον εαυτό σας. Επιβληθείτε στον χώρο γύρω σας και γεμίστε τον με τις γνώσεις σας, την εμπειρία σας, την προσωπικότητά σας. Κυριαρχήστε σε όσα συμβαίνουν γύρω σας, επιβάλετε με τον τρόπο σας τη γνώμη σας και αποκτήστε εξουσία.

Πολλοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το Zoom στον νεό αυτό κόσμο της «υβριδικής» εργασίας. Το μήνυμά μου προς όλες τις γυναίκες: Αδράξτε τη στιγμή και κυριαρχήστε στο δικό σας «παραθυράκι». Μετατρέψτε το σε δικό σας προσωπικό μέρος. Μπείτε στο zoom νωρίς. Να είστε οι πρώτες που θα έχετε ανοιχτή την κάμερα. Μην κρύβεστε ποτέ πίσω από το κουμπί σίγασης και μην απενεργοποιείτε την κάμερά σας. Καθώς προσπαθείτε να βρείτε την ισορροπία στις συναντήσεις εξ αποστάσεως και διά ζώσης, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει όλα τα οφέλη που σας προσφέρουν τα εργαλεία που χρησιμοποίειτε, όπως το Zoom.

Δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία που μας δίνουν εργαλεία σαν το Zoom για μεγαλύτερη δικαιοσύνη, ισότητα και συμπερίληψη. Και να μην ξεχνάμε: οι φυσικές εκδηλώσεις δύναμης, παραδοσιακά αρσενικής, δεν εκδηλώνονται με τον ίδιο τρόπο στον ψηφιακό και τον πραγματικό κόσμο.

Η κα Nason είναι παγκόσμια πρόεδρος της JP Morgan στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Πρόσφατα Άρθρα