Η εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» του κορωνοϊού  απειλεί με εκτροχιασμό την τουριστική σεζόν στην Ευρώπη  εκτίμησε σε ειδική της μελέτη η Deutsche Bank, την οποία υπογράφει ο αναλυτής  Eric Heymann.

Οι επιδημιολόγοι συγκλίνουν μάλιστα στην εκτίμηση, πως η  «Δέλτα»,  που προελαύνει στη Βρετανία και κυριαρχεί στην Πορτογαλία και τη Ρωσία, ενώ δημιούργησε τοπικές εστίες και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, επειδή είναι πιο μεταδοτική από άλλες – αν και η επέκτασή της δεν γίνεται παντού ομοιόμορφα. Για παράδειγμα, το Ινστιτούτο Robert Koch, σε έκθεσή του στα τέλη Ιουνίου που παρουσίαζε στοιχεία ως τα μέσα του μήνα, υπολόγιζε πως η μετάλλαξη «Δέλτα» στην Γερμανία κυμαίνονταν στο 37%, ποσοστό που σήμερα εκτιμάται πως  έχει αυξηθεί στο 50%, ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει ως το τέλος του Ιουλίου.

Το ερώτημα είναι τώρα, πόσο γρήγορα θα μπορούσε (η «Δέλτα»)  να κυριαρχήσει σε τουριστικές περιοχές και  χώρες έχοντας   σημαντικό αντίκτυπο στην τουριστική βιομηχανία και το 2021.  Πολλά ταξίδια  στην Πορτογαλία π.χ. ακυρώθηκαν μόλις η χώρα ταξινομήθηκε αναλόγως μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων της παραλλαγής αυτής , αφού οι ταξιδιώτες στην επιστροφή τους υπόκεινται σε καραντίνα 14 ημερών. Έτσι χώρες και περιοχές που θα «χτυπηθούν» από την παραλλαγή «Δέλτα», ενδεχόμενος να υποστούν απώλειες στα τουριστικά τους έσοδα, κάτι το οποίο ισοδυναμεί με σημαντική οικονομική καταστροφή  σε ορισμένες  περιοχές όπου ο Τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της οικονομικής παραγωγής.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο,  σύμφωνα με την Deutsche Bank, άλλες χώρες, που δεν παρουσιάζουν πολλά κρούσματα της παραλλαγής «Δέλτα» θα ωφεληθούν (ας ελπίσουμε στην κατηγορία αυτή να βρεθεί και η Ελλάδα), καθώς όπως αναφέρει, η βασική επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό  για τους περισσότερους ανθρώπους που έχουν αποφασίσει να ταξιδεύσουν παραμένει η ίδια. Έτσι, με βάση την ισχύουσα πρακτική, η παραλλαγή «Δέλτα» θα μπορούσε να επηρεάσει τις ταξιδιωτικές ροές  προς όφελος περιοχών στις οποίες δεν έχει επεκταθεί σημαντικά, δημιουργώντας σχετικούς νικητές, αν και η παραλλαγή αυτή, περιορίζει ούτος ή άλλος  και άλλο τους σχεδιασμούς στην ευρωπαϊκή τουριστική βιομηχανία, σε ήδη αβέβαιους καιρούς.

Υπενθυμίζεται πως και η  Capital Economics χαμήλωσε προσφάτως τον πήχη των προσδοκιών για τις τουριστικές εισπράξεις της χρονιάς, καθώς θεωρεί πως το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid δεν εξαλείφει την αβεβαιότητα, ενώ θα έχει μικρό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό τουρισμό, την ώρα που η μετάλλαξη «Δέλτα» εντείνει τους προβληματισμούς. Αναλυτές της JP Morgan σημείωσαν πάντως πως η μετάλλαξη αυτή (Δέλτα) δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στους εμβολιασμούς, ενώ σημειώνουν πως το πετρέλαιο π.χ., ένα από τα πλέον ευαίσθητα περιουσιακά στοιχεία στην Covid-19, έχει μείνει ανεπηρέαστο μπροστά στις ανησυχίες που προκαλεί η εν λόγω μετάλλαξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή