Η Κίνα έχει βάλει για τα καλά στο μικροσκόπιο τις εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα και επιδιώκει να τις κάνει να λειτουργούν υπό πολύ πιο αυστηρή εποπτεία, ειδικά όσον αφορά τα προσωπικά δεδομένα, επικαλούμενη την προστασία των πολιτών.

Το Πεκίνο ξεκίνησε τώρα έρευνα για τις πρακτικές στο διαδίκτυο των εταιρειών Boss Zhipin και θυγατρικών της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης Full Truck Alliance. Οι θυγατρικές αυτές είναι οι Yunmanman και Huochebang που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές προϊόντων με φορτηγά, ενώ η Boss Zhipin είναι διαδικτυακή υπηρεσία στρατολόγησης στελεχών που στηρίζεται από τον ιντερνετικό γίγαντα Tencent. Στο στόχαστρο έχει μπει και η κινεζική εταιρεία κολοσσός στο χώρο της τεχνολογίας Alibaba και η θυγατρική στο χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών Ant Group , με συνιδρυτή τον Τζακ Μα. Επίσης μόλις την προηγούμενη εβδομάδα οι κινεζικές αρχές απαίτησαν και πέτυχαν να αφαιρεθεί από τα διαδικτυακά καταστήματα εφαρμογών (app stores) των κινητών τηλεφώνων στην Κίνα η εφαρμογή Didi. Το Πεκίνο κατηγόρησε την εταιρεία που δραστηριοποιείται στις μεταφορές ότι συγκέντρωνε παρανόμως προσωπικά στοιχεία των χρηστών.

Έρευνες

Τις σχετικές έρευνες για όλες αυτές τις εταιρείες έχει αναλάβει ειδική υπηρεσία που έχει δημιουργήσει η Κίνα για τέτοια ζητήματα, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου, γνωστή ως The Cyberspace Administration of China (CAC). Η CAC ανακοίνωσε ότι οι έρευνες σε όλες τις εταιρείες πραγματοποιούνται με βάση νέες διαδικασίες ελέγχου δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο, οι οποίες άρχισαν να ισχύουν από τις αρχές του προηγούμενου μήνα. Οι νέοι αυτοί κανονισμοί αφορούν την αυξημένη εποπτεία προς εταιρείες οι οποίες θεωρείται ότι δραστηριοποιούνται σε πολύ σημαντικές υποδομές τεχνολογίας και θα μπορούσαν να επηρεάσουν ακόμη και την εθνική ασφάλεια της Κίνας, όπως αναφέρεται σχετικά. ΟΙ έρευνες πραγματοποιούνται καθώς 34 κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν από την εισαγωγή τους σε αμερικανικά χρηματιστήρια κεφάλαια ύψους σχεδόν 12,5 δις δολαρίων μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Μετά τις παρεμβάσεις των εποπτικών αρχών της Κίνας όμως οι τιμές των μετοχών πολλών από τις εταιρείες αυτές έχουν υποχωρήσει πλέον σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των τιμών των αρχικών δημόσιων προσφορών.

Μεγαλύτερος έλεγχος

Η Κίνα ξεκίνησε από πέρσι την προσπάθεια για μεγαλύτερο έλεγχο στο διαδίκτυο επειδή φοβάται σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές τη δύναμη που έχει το μέσο και ειδικά το «καλάθι» προσωπικών δεδομένων που συγκεντρώνουν οι μεγάλες και μη εταιρείες του χώρου. Το Πεκίνο θέλει να έχει περισσότερο έλεγχο στα δεδομένα αυτά και έχει κινηθεί άμεσα για να επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς στους εγχώριους γίγαντες Alibaba και Tencent. Επίσης με τον τρόπο αυτό η Κίνα θέλει να ισχυροποιήσει τη θέση της τεχνολογικά και απέναντι στις ΗΠΑ, στοχεύοντας μεταξύ άλλων σε εταιρείες της ή σε θυγατρικές εταιρειών από την Κίνα με έντονη παρουσία στην αμερικανική αγορά και τα χρηματιστήρια.

Η τάση να υιοθετείται πιο αυστηρή νομοθεσία στα προσωπικά δεδομένα έχει αρχίσει να καταγράφεται εδώ και αρκετό διάστημα σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Το 2018 οι κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγαν νέους κανονισμούς (GDPR) θέλοντας να προσφέρουν στους πολίτες της ΕΕ περισσότερο έλεγχο για το ποια δεδομένα παραχωρούν σε εταιρείες κολοσσούς της τεχνολογίας και ποια τέτοια δεδομένα μπορούν να συλλέγουν και να αξιοποιούν για διαφημιστικούς σκοπούς οι εταιρείες αυτές. Πρόκειται κατά κανόνα για αμερικανικούς κολοσσούς όπως το Facebook, η Google και η Apple που έχουν τη μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά. Η Κίνα φαίνεται επίσης να επιδιώκει τώρα να πετύχει κάτι αντίστοιχο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή