Ένα κοκτέιλ παραμέτρων που επιτείνουν την αβεβαιότητα δημιουργούν κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές, οι οποίες βρέθηκαν στο κόκκινο την Τρίτη, μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας.

Τα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε η Wall Street δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για ρευστοποιήσεις και την κεφαλαιοποίηση κερδών , μετά από ένα τριήμερο για τους Αμερικανούς… (Η Wall Street ηταν κλειστή τη Δευτέρα εξαιτίας της Ημέρας της Ανεξαρτησίας μία ημέρα πριν).

Στις αμερικανικές μετοχές μπήκε μία άνω τελεία στο ανοδικό σερί των επτά συνεδρίασεων, οι ευρωπαϊκές αγορές ήταν στο κόκκινο, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, το δολάριο ενισχύθηκε και το πετρέλαιο περιόρισε τα αρχικά σημαντικά κέρδη του.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, την Τετάρτη.

Εν αναμονή της Fed

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι στα πρακτικά αναμένεται να δοθούν περισσότερες πλληροφορίες σχετικά με το πότε και το πώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να αρχίσει να μειώνει το πρόγαμμα αγοράς ομολόγων.

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό η συζήτηση για το tapering έχει ήδη ανοίξει κατά τη συνάντηση της 15ης-16ης Ιουνίου

“Τα πρακτικά σίγουρα θα είναι ενδιαφέροντα”, δήλωσε ο Sam Bullard, ανώτερος οικονομολόγος στη Wells Fargo. «Η αγορά θα εξετάσει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα έρθει η κατάλληλη στιγμή να αρχίσει τo tapering».

Όπως γράφει το Reuters πολλοί αξιωματούχοι της Fed στη συνάντηση του Ιουνίου παρουσίασαν τις προβλέψεις τους για αύξηση των επιτοκίων. Δεκατρείς από τους 18 υπεύθυνους χάραξης πολιτικής βλέπουν τώρα τα ποσοστά υψηλότερα το 2023, με επτά από αυτούς να τοποθετούν τις αυξήσεις το 2022.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters βλέπουν την Fed να ανακοινώνει μια στρατηγική για τη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων της τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, με μείωση των αγορών ομολόγων της από τις αρχές του επόμενου έτους.

Οι αξιωματούχοι της Fed συμφωνούν ότι θα μειώσουν τις αγορές ομολόγων τους ως πρώτο βήμα προτού αυξήσουν τα επιτόκια. Τον Δεκέμβριο καθόρισαν ένα κατώτατο όριο για μείωση: Η οικονομία πρέπει να σημειώσει «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο» όσον αφορά την επίτευξη μέγιστης απασχόλησης και τον επίμονο πληθωρισμό 2%.

Μέσα στο κλίμα της αβεβαιότητας αυτής έρχεται να προστεθεί και το ναυάγιο στις συνομιλίες του ΟΠΕΚ+ αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει σχετικά με την παραγωγή του.

Η εξέλιξη αυτή εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου σε ρεκόρ 3ετίας, ωστόσο τα κέρδη γρήγορα περιορίστηκαν.

Η αντίδραση των αγορών ήταν άμεση.

Με απώλειες έκλεισε την Τρίτη η Wall Street, ανακόπτοντας το ανοδικό σερί επτά συνεδριάσεων του S&P, με τους επενδυτές να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις. Εξαίρεση αποτέλεσε o Nasdaq ο οποίος μετά από διακυμάνσεις έκλεισε με κέρδη 24,32 μονάδων ή 0,17% στις 14.663,64 μονάδες.

Ο Dow Jones υποχώρησε κατά 208,98 μονάδες ή 0,60%, στις 34.577,37 μονάδες και ο S&P έκλεισε στις 4.343,54 μονάδες με απώλειες 8,8 μονάδων ή 0,20%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 σημείωσε πτώση της τάξης του 0,64% και έκλεισε στις 455.43 μονάδες (-2,93).

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,89 %, ή 64,03 μονάδες και έκλεισε στις 7.100,88, σημειώνοντας την χειρότερη επίδοση των τελευταίωνν 3 εβδομάδων. Οι απώλεις προήλθαν από τον τραπεζικό κλάδο καθώς και από τις μετοχές εταιρειών που συνδεόνται με τις αγορές εμπορευμάτων, όπως ορυχεία και εταιρείες ενέργειας. Την ίδια ώρα η ισχυρή λίρα επιβαρύνει τις εξωστρεφείς εταιρείες, που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό. Οι εταιρείες Unilever, Diageo και British American Tobacco, που κερδοφορία τους αποτιμάται στο αμερικάνικο δολάριο κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και οι κεφαλαιαγορές σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Ο γερμανικός Dax σημείωσε πτώση της τάξης του 0,96% ή –150,59 μονάδες και έκλεισε στις 15.511,38 .

Ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 6.507,48 μονάδες, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 0,91% (-60,06 μονάδες)

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB έκλεισε κι αυτός με απώλειες της τάξης του 0,84% , και τερμάτισε στις 25,227.92 μονάδες, δηλαδή 213,42 μονάδες μείον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή