Ο διεθνής οίκος δημοπρασιών Sotheby’s έκανε γνωστό ότι θα δεχτεί για πληρωμή σε Bitcoin ή Ether κατά την πώληση ενός διαμαντιού 101,38 καρατίων αυτήν την Παρασκευή. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί άλλο ένα ιστορικό ορόσημο για τα κρυπτονομίσματα που πλέον «κατακτούν» άλλο ένα «κάστρο», το χώρο των δημοπρασιών.

Το διαμάντι σε σχήμα αχλαδιού που θα δημοπρατήσει ο Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ, θα μπορούσε να αποφέρει έως και 15 εκατομμύρια δολάρια. Εκτιμάται δε ότι θα είναι το πιο ακριβό φυσικό αντικείμενο που προσφέρθηκε ποτέ δημόσια για αγορά με κρυπτονόμισμα, σύμφωνα με τον Sotheby’s.

Ο Τζος Πούλαν, διευθύνων σύμβουλος του παγκόσμιου τμήματος πολυτελών ειδών του Sotheby’s, δήλωσε ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για πολύτιμους λίθους, όλο και περισσότερο από μια «νεότερη, ψηφιακά γαλουχημένη γενιά, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στην Ασία». Λιγότερα από 10 διαμάντια βάρους άνω των 100 καρατιών έχουν παρουσιαστεί ποτέ σε δημοπρασία.

Οι οίκοι δημοπρασιών δέχονται όλο και περισσότερο κρυπτονομίσματα για πληρωμή, με τον Phillips να προσφέρει ένα έργο του καλλιτέχνη δρόμου Banksy, τον περασμένο μήνα, έναντι Ether ή Bitcoin. Αλλά και ο οίκος Christie’s επέτρεψε επίσης την πληρωμή με Ether για ένα σύνολο ψηφιακών έργων τέχνης τον Φεβρουάριο.

Ο Τζορτζ Μπακ, σύμβουλος τέχνης με έδρα την Ελβετία και επιμελητής του Μουσείου Σύγχρονης Ψηφιακής Τέχνης, ο οποίος ειδικεύεται στις τεχνολογίες blockchain, δήλωσε ότι πολλά στελέχη δημοπρασιών εξεπλάγησαν από το έντονο ενδιαφέρον των συλλεκτών που ήθελαν να πληρώσουν σε κρυπρονόμισμα.

«Πολλοί άνθρωποι έγιναν πλούσιοι σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αστάθεια της αγοράς κρυπτονομισμάτων τον τελευταίο χρόνο, οπότε έχουν διάθεση για αγορές», εξήγησε ο Μπακ. «Αν θέλετε να είστε ανταγωνιστικοί στον κόσμο της τέχνης ως έμπορος τέχνης ή οίκος δημοπρασιών, επιτρέποντας στους συλλέκτες να πληρώνουν με κρυπτονομίσματα, θα σας καταστήσει πιο ελκυστικούς και καινοτόμους.»

Αν και οι τιμές κρυπτονομισμάτων αυξομειώνονται καθημερινά, οι οίκοι δημοπρασιών σπάνια παίρνουν ένα τέτοιο ρίσκο, σύμφωνα με τον Μπακ, ο οποίος είπε ότι ο πωλητής αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του κινδύνου. Παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον, δεν αναμένει ότι τα crypto θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά νομίσματα σύντομα.

«Αυτή η υβριδική πραγματικότητα, όπου μπορούν να συνυπάρχουν το ψηφιακό πορτοφόλι και τα φυσικά έργα τέχνης, είναι κάτι στο οποίο ξανοίγονται πολλές δυνατότητες», κατέληξε ο σύμβουλος τέχνης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News