Την εβδομάδα έως τις 4 Ιουλίου ο δείκτης ανάκαμψης παρουσίασε ύφεση καθώς μειώθηκε από τις από τις 103,4 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας, στις 100,7 μονάδες. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην αγορά εργασίας στην οποία η κατάσταση επιδεινώθηκε μετά την πολύ μεγάλη αύξηση της προηγούμενης εβδομάδας. Ταυτόχρονα, η ζήτηση / κατανάλωση παρουσίασε αύξηση, όπως και η κινητικότητα. Η κατάσταση στην υγεία και στο χρηματοοικονομικό κλάδο παρουσιάστηκε σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην Ευρωζώνη (της οποία τα στοιχεία από την Oxford Economics και παρουσιάζουν μια μικρή καθυστέρηση), παρατηρείται περαιτέρω βελτίωση κατά την εβδομάδα έως τις 20 Ιουνίου. Ο δείκτης έφτασε στις 84,5 μονάδες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στις 83,5 μονάδες. Η βελτίωση του δείκτη οφείλεται κυρίως στις βελτιώσεις της υγείας, της ζήτησης/κατανάλωσης και της κινητικότητας, την ίδια στιγμή που παρατηρήθηκε μείωση στους δείκτες του χρηματοοικονομικού κλάδου, στην αγορά εργασίας και στην παραγωγή/βιομηχανία.

Προβλέψεις ΑΕΠ

Δεν υπάρχει αναθεώρηση των προβλέψεων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα στις θερινές της οικονομικές προβλέψεις, καθώς πλέον αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 4,3% το 2021, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 6% το 2022. Η αναθεώρηση αυτή φέρνει της εκτιμήσεις της Επιτροπής πολύ κοντά στις εκτιμήσεις του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του ΕΚΠΑ που κάνοιυν λόγο για ρυθμό μεταβολής 4,58% το 2021 και 5,65% το 2022.

Πανδημία και Οικονομία
Οι θετικές τάσεις στην οικονομία παραμένουν παρά την αύξηση των κρουσμάτων, τους θανάτους και τις αλλαγές στα μέτρα αποστασιοποίησης.

* O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ. Π.Χ. Κωστή και Δρ. Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.

Μεθοδολογία Δεικτών Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης του E-learning ΕΚΠΑ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Academia