Σήμερα αναμένεται η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών της Alpha Bank που προέκυψαν από την πρόσφατη ΑΜΚ. Μια διαδικασία άντλησης κεφαλαίων που είχε δημιουργήσει αίσθηση και επηρέασε την αγορά συνολικά ολοκληρώνεται και σε επίπεδο επίδρασης στους όγκους και την τάση. Οι επαγγελματίες έχουν φροντίσει από την περασμένη Πέμπτη και μετά, να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την κεφαλαιοποίηση της ΑΛΦΑ η υποδοχή. Καθώς έχουν προσδώσει κέρδη στη μετοχή πάνω από 10% την Παρασκευή και πάνω από 3% χθες.

Η Αlpha Bank από αύριο, εισέρχεται στο δείκτη Global Standard του MSCI μία ημέρα μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών που προέκυψαν από την ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ. Ο Οίκος FTSE, είναι πιθανό να προχωρήσει σε αύξηση της συμμετοχής των νέων μετοχών στον δείκτη FTSE Emerging Index). Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για ζήτηση ύψους 180 εκατ. μετοχών που αντιστοιχούν στο 7,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, ενώ δεν αποκλείεται η ζήτηση να φθάσει τα 210 εκατ. τεμάχια, ή κοντά στο 9% του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου τα παθητικά αμοιβαία, που ακολουθούν την σύνθεση των διεθνών δεικτών, να ανεβάσουν τη συμμετοχή τους.

Σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, η ΑΛΦΑ σαν μετοχή αποτελεί ‘σηματωρό’ για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Το τελευταίο διάστημα, έχει αναλάβει τα ηνία, κάτι που οφείλεται σε δύο, τουλάχιστον, λόγους. Πρώτον, η βαριά στάθμιση στους τρεις μεγάλους δείκτες ΓΔ, FTSE25 και ΔΤΡ. Δεύτερον, το τελευταίο διάστημα πρωτοστατεί από άποψη συναλλακτικής δραστηριότητας. Στις δυο τελευταίες συνεδριάσεις έχουν αλλάξει χέρια περισσότερα από 101,4 εκατ. τεμάχια και αυτό ίσως δικαιολογεί το ότι χθες έκλεισε με κέρδη +3,7% στα 1,126 ευρώ αλλά υποχώρησε από το υψηλό ημέρας των 1,1595 ευρώ, όταν κέρδιζε +6,8%.

Χωρίς τη διάθεση να εκφράσουν τις προσδοκίες τους για την αγορά προτού να χαμηλώσει ο θόρυβος από την ΑΜΚ της ΑΛΦΑ και την είσοδό της στο Δείκτη Global Standard MSCI, οι εγχώριοι αναλυτές αναφέρθηκαν κύρια σε εταιρικά γεγονότα που θεωρούν πως μπορεί να προκαλέσουν ένα ενδιαφέρον στους κουρασμένους επενδυτές της Αθηναϊκής αγοράς.

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι κατόπιν της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της, σχετικά με την έκδοση ενός κοινού ομολογιακού δανείου, προτίθεται να προβεί σε έκδοση και προσφορά ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας €350 εκατ., χωρίς εξασφαλίσεις, που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds) και λήγουν το 2028, με την επιφύλαξη των συνθηκών και της ζήτησης στην αγορά. Τα έσοδα από την προσφορά θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς. Δεν είναι δυνατό να διασφαλιστεί η πραγματοποίηση της προσφοράς ούτε και το προαναφερθέν ύψος αυτής. Η ΔΕΗ σκοπεύει στην εισαγωγή των ομολογιών στο Χρηματιστήριο του Δουβλίνου, προς διαπραγμάτευση στη Διεθνή Χρηματιστηριακή Αγορά (Global Exchange Market) Αυτού, ή σε κάποιον άλλο Τόπο διαπραγμάτευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τη Merit Sec. σημείωναν: Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 892 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 860 και 850 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 892 μονάδες. Η μετοχή της ΑΛΦΑ θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτή την εβδομάδα, λόγω της εισόδου της στον δείκτη Global Standard MSCI την Τετάρτη και της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών σήμερα. Η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται από σήμερα χωρίς το δικαίωμα στον μέρισμα καθαρού ποσού €0,5225/μετοχή. Δικαιούχοι του μερίσματος για τη χρήση 2020 και του δικαιώματος επανεπένδυσης του εν λόγω ποσού, είναι οι Μέτοχοι της Εταιρείας που είναι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Σ.Α.Τ. την Τετάρτη 14/7/2021. Η πληρωμή του μερίσματος για τη χρήση 2020 στους Δικαιούχους, θα ξεκινήσει την Τρίτη, 3/8/2021”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών