
Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή σε διαφορετικές πόλεις της Κούβας, φέρνουν στο προσκήνιο ξανά το νησί της Καραϊβικής, που είναι μια από τις τελευταίες κομμουνιστικές χώρες στον κόσμο.
Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους συμμετέχοντας στις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών, με σύνθημα «Ελευθερία» και «Κάτω η Χούντα». Οι Κουβανοί, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία, έχουν θυμώσει με την κατάρρευση της οικονομίας, τις ελλείψεις τροφίμων και την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση.
Η Κούβα περνάει μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της, με τον πληθωρισμό να κυμαίνεται σε δυσθεώρητα επίπεδα, τα κρατικά έσοδα να έχουν μειωθεί δραματικά καθώς η πανδημία πλήττει τον τουρισμό, έχει υποτιμήσει το νόμισμα της και διαθέτει περιορισμένη ρευστότητα για να εισάγει αγαθά. Τα οικονομικά στοιχεία συνθέτουν ένα εκρηκτικό αποτέλεσμα που πλήττει την καθημερινότητα των Κουβανών.
Δευτέρα συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις με ακτιβιστές να καταγγέλουν καταστολή από την κυβέρνηση και σύλληψη 80 ατόμων. Ανάμεσα τους φέρεται να είναι γνωστοί αντιφρονούντες και ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων όπως ο εικαστικός καλλιτέχνη Luis Manuel Otero, ο ποιητής Amaury Pacheco και ο José Daniel Ferrer, αρχηγός της πιο σημαντικής αντιπολιτευόμενης ομάδας της Κούβας, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντιφρονούντες.
ΗΠΑ -ΚΟΥΒΑ μια διαμάχη 6 δεκαετιών
Ο πρόεδρος Μπάιντεν έσπευσε να υποστηρίξει με δηλώσεις του τους διαδηλωτές στην Κούβα «Ο λαός της Κούβας έχει αίτημα την ελευθερία από ένα αυταρχικό καθεστώς. Δε νομίζω ότι έχουμε δει τέτοιες διαδηλώσεις εδώ και πολλά χρόνια. Oι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στον κουβανικό λαό»
#BREAKING: President Biden Responds to “remarkable” #Cuba protests:
“The Cuban people are demanding their freedom from an authoritarian regime. I don’t think we’ve seen anything like this protest in a long, long time… The United States stands firmly with the people of Cuba.” pic.twitter.com/0IUEAQgtCq
— Forbes (@Forbes) July 12, 2021
Η απάντηση στον αμερικανό πρόεδρο ήλθε από τον πρόεδρο της κουβανικής κυβέρνησης, Μιγκέλ Ντιάζ Κανέλ που δήλωσε «Αν θέλετε να κάνετε πραγματικά μια χειρονομία προς την Κούβα και να ενδιαφερθείτε για το λαό της Κούβας να άρετε το εμπάργκο και να δούμε πως θα διαμορφωθεί το παιχνίδι. Γιατί δεν έχετε το θάρρος να το κάνετε;»
Presidente @DiazCanelB: “Si quieren tener un verdadero gesto con Cuba, si quieren preocuparse con el pueblo, abran el bloqueo y vamos a ver cómo tocamos. ¿Por qué no lo hacen? ¿Por qué no tienen valor para abrir el bloqueo? pic.twitter.com/3tzdjDyga8
— Bruno Rodríguez P (@BrunoRguezP) July 12, 2021
Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ απέδωσε στις αμερικανικές κυρώσεις που ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια τις οικονομικές επιπτώσεις, όπως οι περικοπές σε φάρμακα και οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες προκάλεσαν τις ασυνήθιστες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, υποστηρίζοντας ότι στόχος της Ουάσινγκτον ήταν να προκαλέσει κοινωνικές ταραχές.
Οι διαδηλώσεις που έγιναν την περασμένη Κυριακή σε διάφορες πόλεις της Κούβας δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται «ειρηνικές διαμαρτυρίες», πολλές ενέργειες των διαδηλωτών ήταν εγκληματικές, είπε ο Κουβανός πρόεδρος σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Ο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ είπε ότι πριν από τις διαδηλώσεις που έγιναν με την παρότρυνση των ΗΠΑ εναντίον της κυβέρνησης της χώρας, ξεκίνησε μια ευρείας κλίμακας ενημερωτική καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που είχε στόχο τον διχασμό της κοινωνίας. Εξαιτίας αυτής της καμπάνιας σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και πολίτες που είχαν δίκαια αιτήματα προς την ηγεσία της χώρας έπεσαν θύματα προκλήσεων.
Ο πρόεδρος μάλιστα ορκίστηκε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανταποκριθεί στα αιτήματα των διαδηλωτών. «Θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα μας εάν θέλουν να ανατρέψουν την επανάσταση», είπε ο κ. Ντιάζ Κανέλ. Ιστορικά, η κυβέρνηση της Κούβας χρησιμοποιεί τη μετανάστευση στις ΗΠΑ ως βαλβίδα αποσυμπίεσης, για να μετριάσει τις πολιτικές πιέσεις, όπως συνέβη το 1994 όταν χιλιάδες Κουβανοί άφησαν το νησί με σχεδίες και αυτοσχέδια σκάφη μετά από μια βίαιη διαμαρτυρία που οδήγησε σε λεηλασίες. Αυτή τη φορά, οι διαδηλωτές απαιτούν ελευθερία και τέλος του κομμουνιστικού καθεστώτος.
Πόσο θα διαρκέσουν οι διαδηλώσεις και που θα οδηγήσουν, είναι ερώτημα που δεν είναι εύκολο να απαντηθεί προς το παρόν.


Latest News

Ρωσία: Πιο κοντά οι θέσεις Μόσχας – Ουάσιγκτον μετά τη συνάντηση Πούτιν – Γουίτκοφ
Στη Ρωσία για νέα συνάντηση με τον Πούτιν ο απεσταλμένος του Τραμπ, Γουίτκοφ

Το FBI συνέλαβε δικαστή επειδή βοήθησε μετανάστη να «αποφύγει τη σύλληψη»
Η δικαστής αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση μετά την πρώτη της εμφάνιση την Παρασκευή το πρωί στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ

Ένα δαχτυλίδι για τον Πάπα Φραγκίσκο - Πώς έσπασε ακόμη μια παράδοση αιώνων
Τι συμβολίζει το «Δαχτυλίδι του Ψαρά» του Πάπα Φραγκίσκου και γιατί θα καταστραφεί μετά το θάνατό του

Έρευνα για τον θάνατο ναυτικού στο λιμάνι της Πάτρας
Για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Πάτρα, κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων (ΕΛΥΔΝΑ), προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια του συμβάντος

Βροχές και χαλαζοπτώσεις την Παρασκευή – Ισχυρές καταιγίδες στην Αττική
Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα Παρασκευή, με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές και τις καταιγίδες. Αναλυτική πρόγνωση

Ο Τραμπ διαψεύδει... τη διάψευση του Πεκίνου - «Σε εξέλιξη συνομιλίες με την Κίνα»
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που λέει το Πεκίνο

Οργιάζουν τα σενάρια για την τύχη του Ζελένσκι
Εν μέσω ασφυκτικής πίεσης βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα του.

ΒΗΜΑ της Κυριακής: Έρχεται στις 27 Απριλίου με συναρπαστικές προσφορές
Το ΒΗΜΑ κυκλοφορεί την Κυριακή 27 Απριλίου μαζί με το ΒΗΜΑ στην Ιστορία «1939-1945 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος», το περιοδικό Vita, τη μαθητική εφημερίδα της Νάξου και φυσικά, το ΒΗΜΑGAZINO

Το ReArm της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας – Το παρασκήνιο της σύσκεψης στο Μαξίμου
Οι εκπρόσωποι της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που συμμετείχαν στη σύσκεψη στο Μαξίμου και οι στόχοι που τέθηκαν

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο – Ποια «δημοφιλή» πιστοποιητικά καταργούνται
Κοινό Δελτίο Τύπου των Υπουργείων Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης