Για επιχειρηματία που οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον, ο Ιλον Μασκ φαίνεται να έχει κολλήσει στο παρελθόν και μάλιστα σε μια εναλλακτική εκδοχή του. Κατά τη διάρκεια κατάθεσης σε αγωγή μετόχων σχετικά με την εξαγορά της SolarCity από την Tesla το 2016, ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής του κατασκευαστή ηλεκτρικών αυτοκινήτων έδωσε μια εκδοχή της ιστορίας που ξεφεύγει από την πραγματικότητα – και θα έπρεπε να κάνει τους επενδυτές να το ξανασκεφτούν.

Οπως είπε, παρά το γεγονός ότι προσπάθησε «πολύ σκληρά» να μην είναι διευθύνων σύμβουλος, «πρέπει, ειλικρινά, να είμαι αλλιώς η Tesla θα πεθάνει». Αυτό μπορεί να ίσχυε κάποτε, όταν η λατρεία που αναπτύχθηκε γύρω από τον Μασκ αντιστάθμισε την επισφαλή οικονομική  θέση της εταιρείας το 2017, ύστερα από την προβληματική κυκλοφορία του Model 3. Ο Musk παραδέχτηκε πέρυσι ότι η εταιρεία βρισκόταν ένα μήνα πριν την πτώχευση.

Η Tesla δεν έχει ξεπεράσει όλα τα προβλήματά της ακόμη. Εξακολουθεί να βασίζεται στην πώληση πιστώσεων άνθρακα και, το τελευταίο τρίμηνο, στην πώληση bitcoin, για μεγάλο μέρος των κερδών της. Όμως, η παραγωγική της διαδικασία βρίσκεται σε σταθερή βάση και διαθέτει 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά από την πώληση μετοχών. Αν και η πολύ ισχυρή αποτίμηση της εταιρείας στα 633 δισεκατομμύρια δολάρια μπορεί να δεχτεί πλήγμα εάν έφευγε ο Μασκ, η εταιρεία θα επιβίωνε μια χαρά.

Αν μη τι άλλο, η «ταπεινή» κομπορρημοσύνη του στο δικαστήριο δείχνει ότι απέτυχε σε ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα που έχει ένας διευθύνων σύμβουλος: Να προετοιμάσει έναν διάδοχο. Βεβαίως, το διοικητικό συμβούλιο φέρει επίσης κάποια ευθύνη γι’ αυτό, αλλά οι σύμβουλοι της Tesla έχουν μια προϊστορία να τους παίρνει ο ύπνος στο τιμόνι.

Οταν αποκτήθηκε η SolarCity, oι έξι από τους εννέα διευθυντές είχαν κάποιου είδους διασύνδεση με τον Μασκ. Το διοικητικό συμβούλιο της SolarCity, στο οποίο επίσης ήταν πρόεδρος, μπορούσε να βρει μόνο δύο ανεξάρτητους διευθυντές για να αξιολογήσει την προσφορά της Tesla. Ο Μασκ παρέμεινε έξω από τις άμεσες διαπραγματεύσεις, αλλά τα λόγια του ότι οι διευθυντές δρούσαν έχοντας κατά νου τα συμφέροντα όλων των μετόχων ήταν κούφια. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν το πίστεψε και ανάγκασε το 2018 τον Μασκ να παραιτηθεί από την προεδρία της Tesla και να διορίσει δύο ανεξάρτητους διευθυντές.

Ομως από τον τον Νοέμβριο θα είναι σε θέση να καθίσει ξανά στο τιμόνι του συμβουλίου. Εάν συμβεί αυτό, το ότι πιστεύει ότι ο ίδιος είναι απόλυτα απαραίτητος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και αυτές τις μέτριες βελτιώσεις στη διακυβέρνηση της εταιρίας.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive