Η ενεργειακή κοινότητα Υπερίων είναι και επίσημα η πρώτη ενεργειακή κοινότητα πολιτών στην Αθήνα που θα παράγει τη δική της ηλιακή ενέργεια για ιδιοκατανάλωση, μειώνοντας σημαντικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Μέρος του κόστους του έργου – για όσα νοικοκυριά είχαν ανάγκη χρηματοδότησης – καλύφθηκε από δανεισμό που παρείχαν περίπου 20 συμπολίτες μας μέσω της πλατφόρμας συμμετοχικής χρηματοδότησης Genervest.[1] Ακολουθώντας το παράδειγμα του Υπερίων, η Μινώα Ενεργειακή, η μεγαλύτερη ενεργειακή κοινότητα στην Κρήτη, επέλεξε την Genervest για τη χρηματοδότηση του πρώτου της έργου: ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 405 kW που θα καλύψει τις ανάγκες για ενέργεια των πρώτων 100 μελών της.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Genervest – μίας πρωτοβουλίας της Greenpeace – είναι η διευκόλυνση της χρηματοδότησης ενεργειακών κοινοτήτων για εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό, έργα τα οποία είναι αποκλεισμένα από την προοπτική τραπεζικής χρηματοδότησης εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων της συγκεκριμένης τεχνολογίας.[2]

“Το ενεργειακό σύστημα του αύριο πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα την κοινωνική συμπερίληψη και την -ουσιαστική- περιβαλλοντική βιωσιμότητα, όχι την απρόσκοπτη κερδοφορία. Η Genervest αποτελεί ένα εργαλείο στήριξης έργων που πληρούν αυτά τα κριτήρια, όπως είναι ο ΥΠΕΡΙΩΝ.”, τόνισε ο Χρήστος Βρεττός, ιδρυτικό μέλος της ΕΚΟΙΝ ΥΠΕΡΙΩΝ.

“Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους περίπου 20 συμπολίτες μας και τις κοινωνικές οργανώσεις που βοήθησαν με τη συνδρομή τους στην επιτυχή χρηματοδότηση του Υπερίων. Καλούμε όσες και όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν την κοινωνικά δίκαιη και συμμετοχική ανάπτυξη των ΑΠΕ, να μπουν στην πλατφόρμα της Genervest και να διερευνήσουν το ενδεχόμενο επένδυσης σε κάποια από τα προσφερόμενα έργα”, ανέφερε ο Τάκης Γρηγορίου υπεύθυνος για θέματα συμμόρφωσης στην Genevest.

“Ενεργειακή δημοκρατία σε εφαρμογή. Πραγματικά πράσινα έργα πολιτών, όπως του Υπερίων, προχωρούν χάρη στη στήριξη της κοινωνίας, με τις δύο πλευρές να συνδημιουργούν τις βάσεις για ένα νέο βιώσιμο επενδυτικό και ενεργειακό σύστημα. Ευχόμαστε καλή τύχη στα υπόλοιπα έργα, ώστε όλοι και όλες να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να γίνουν κομμάτι της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.” δήλωσε η Σάντυ Φαμελιάρη, Υπεύθυνη Προγραμμάτων για την Κλιματική Αλλαγή και την Ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Με αφορμή την ανακοίνωση της επιτυχούς χρηματοδότησης του Υπερίων, τη σκυτάλη παίρνει στην επενδυτική πλατφόρμα της Genervest η Μινώα Ενεργειακή Κοινότητα με το πρώτο συμμετοχικό έργο για εικονική αυτοπαραγωγή, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 405kW. Το συγκεκριμένο πάρκο αποτελεί μέρος του ευρύτερου σχεδιαζόμενου χαρτοφυλακίου της Μινώα, αφορά μόνο σε εικονική αυτοπαραγωγή και η παραγόμενη ενέργεια θα καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα 100 περίπου νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων.

“Μετά τη μεγάλη οικονομική κρίση που συνεχίστηκε με την υγειονομική, τα πιο πολλά μέλη μας δυσκολεύονται να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες τους. Με τη βοήθεια που θα λάβουν μέσα από τα έργα που προγραμματίζει η Κοινότητα, τα νοικοκυριά θα ανακουφιστούν ενώ πολλές επιχειρήσεις θα γίνουν βιώσιμες, ιδίως εκείνες στις οποίες οι δαπάνες για την ενέργεια είναι πολύ υψηλές.” τόνισε ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, πρόεδρος της ΕΚΟΙΝ Μινώα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση
Green |

ΗΡΩΝ PULSE: H «φόρτιση Καθ’ οδόν» δίνει νέα διάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Οι συγκεκριμένες λύσεις του ΗΡΩΝΑ αφορούν τόσο το πανελλαδικής εμβέλειας αναπτυσσόμενο δίκτυο φορτιστών HΡΩΝ PULSE όσο και τη νέα, καινοτόμο υπηρεσία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων «Φόρτιση Καθ' οδόν»

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την κυκλική οικονομία
Green |

Δράση ενημέρωσης για την κυκλική οικονομία στο Νότιο Αιγαίο

Η δράση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης προσπάθειας των φορέων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών στη βιώσιμη ανάπτυξη