Στις 15 Ιουλίου 1916, ένας νεαρός ανήσυχος μηχανικός και αεροναυπηγός, απόφοιτος του Γέιλ, ο William Boeing, ίδρυσε την Pacific Aero Products Co. στο Σιάτλ με κεφάλαιο 100.000 δολάρια., διατηρώντας 998 από τις αρχικές 1.000 μετοχές μετοχών. Το 1917 μετονόμασε την εταιρεία του στη παγκόσμια γνωστή, πλέον, Boeing Airplane Co. Από αυτή την ταπεινή αρχή o Boeing  κατόρθωσε να κάνει το όνομα του συνώνυμο, σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο με την παραγωγή αεροσκαφών, αλλά και με την έννοια του αεροπλάνου σαν μέσου μεζικής μεταφοράς. Από την δεκαετία του 1950, η Boeing έκανε τα αεροπορικά ταξίδια καθημερινότητα με τα αεριωθούμενα της.

O William Boeing (By San Diego Air & Space Museum Archives)

Το 1929, ο Boeing συνεργάστηκε με τον Frederick Rentschler της Pratt & Whitney για να δημιουργήσουν της United Aircraft and Transport Corporation. Ο νέος όμιλος ήταν μια κάθετα ολοκληρωμένη εταιρεία με ενδιαφέρον σε όλες τις πτυχές της αεροπορικής βιομηχανίας, με σκοπό να εξυπηρετήσει όλες τις αεροπορικές αγορές. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αγόρασε μια σειρά από μικρές αεροπορικές εταιρείες, συγχωνεύοντάς τις με την πρωτοπόρο αεροπορική εταιρεία της Boeing υπό μια εταιρεία χαρτοφυλακίου, την United Air Lines.

Το 1934, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε τον William Boeing για μονοπωλιακές πρακτικές. Την ίδια χρονιά, η Air Mail Act ανάγκασε τις αεροπορικές εταιρείες να διαχωρίσουν τις πτήσεις από την ανάπτυξη και την κατασκευή. Ο William Boeing εκχώρησε την ιδιοκτησία του καθώς η εταιρεία χαρτοφυλακίου της, η United Aircraft and Transport Corporation, έσπασε σε τρεις ξεχωριστές οντότητες:

  • Η United Aircraft Corporation, που κατέχει την πρώην αεροναυπηγική δραστηριότητα των ανατολικών ΗΠΑ (αργότερα United Technologies Corporation)
  • Boeing Airplane Company, που κατέχει την αεροναυπηγική των δυτικών ΗΠΑ, η οποία αργότερα έγινε η εταιρεία Boeing
  • United Air Lines για επιχειρήσεις εμπορικών πτήσεων

Η Boeing Airplane Company δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχής μέχρι τις αρχές του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Ομως, κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Boeing και οι συνεργάτες της κατασκεύασαν 98965 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του φημισμένου B-17 Flying Fortress. Αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 28% της συνολικής παραγωγής αεροσκαφών των ΗΠΑ, η Boeing αποδείχθηκε ο κύριος συντελεστής της βιομηχανικής παραγωγής κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Βομβαρδιστικό Boeing Β-17

Η σημερινή εταιρεία είναι το αποτέλεσμα της συγχώνευσης της Boeing με την McDonnell Douglas την 1η Αυγούστου 1997. Τότε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Philip M. Condit, ανέλαβε αυτούς τους ρόλους στη συνδυασμένη εταιρεία, ενώ ο Harry Stonecipher, πρώην CEO της McDonnell Douglas, έγινε πρόεδρος και COO.

Η Boeing έχει την εταιρική έδρα της στο Σικάγο του Ιλινόις. Η Boeing οργανώνεται σε τέσσερα κύρια τμήματα: Boeing Commercial Airplanes (BCA). Boeing Defense, Space & Security (BDS), Παγκόσμιες υπηρεσίες της Boeing και Boeing Capital. Το 2019, η Boeing κατέγραψε 76,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις. Η εταιρία κατατάσσεται 40η στη λίστα περιοδικών Fortune 500 (2019), και 121η στη λίστα “Fortune Global 500” (2020).

Το 2019, η παγκόσμια φήμη, η εμπορική επιχείρηση και η χρηματοοικονομική βαθμολογία της Boeing υπέστησαν πλήγμα μετά τη γείωση όλων των 737 MAX παγκοσμίως σαν επακόλουθο δύο θανατηφόρων ατυχημάτων στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019.

CH-47 Chinook του Ελληνικού Στρατού

H Boeing σχεδίασε και κατασκεύασε μια σειρά επιτυχημένων αεροσκαφών. Ανάμεσα στα πολιτικά αεροσκάφη η εταιρία καθιερώθηκε με τα Boeing -707, -727 και -747, αλλά και το πανταχού παρόν Boeing – 737. Ανάμεσα στα στρατιωτικά αεροσκάφη της Boeing ξεχωρίζουν τα ελικόπτερα AH -64 Apache, AH-6 και CH-47 Chinook (που υπηρετούν με την ελληνική Αεροπορία Στρατού) αλλά και τα εμβληματικά βομβαρδιστικά Β-52, καθώς και το αεροσκάφος του Αμερικανού Προέδρου Air Force One.

Το προεδρικό αεροσκάφος των ΗΠΑ Air Force One

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Ισραήλ: Ο στρατός ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
Επικαιρότητα |

To Ισραήλ ελέγχει το πέρασμα της Ράφα – Στον «αέρα» η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους το πέρασμα της Ράφα στην πλευρά της Γάζας καθώς όπως ισχυρίζονται «χρησιμοποιούνταν για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών
Επικαιρότητα |

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την πλήρη ένταξη του κράτους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών

Οι Παλαιστίνιοι είναι επί του παρόντος κράτος παρατηρητής και όχι μέλος, μια de facto αναγνώριση της κρατικής υπόστασης που τους παραχωρήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 2012