Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα ήταν από τα λίγα προϊόντα εκείνα, πλην των ειδών πρώτης ανάγκης, που συνέχισαν να γίνονται ανάρπαστα και μέσα στην πανδημία. Το πρώτο τρίμηνο του 2021 κι ενώ οι περισσότερες οικονομίες εκείνη την περίοδο αντιμετώπιζαν ακόμη πολλούς περιορισμούς λόγω του Covid-19 και ο κόσμος έτρεχε να εμβολιαστεί, οι αποστολές «smartphones» σε όλες τις αγορές κατέγραψαν αύξηση κατά 12%.
Στην κορυφή της προτίμησης συνέχισε να βρίσκεται η Samsung με μερίδιο 19%. Στη δεύτερη θέση πέρασε για πρώτη φορά στην ιστορία η Xiaomi με μερίδιο 17%, ενώ η Apple υποχώρησε από τη δεύτερη στην τρίτη θέση με 14%. Κινεζικές εταιρείες όπως οι Vivo και Oppo διατήρησαν ισχυρή την παρουσία τους στην αγορά συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα. Αυτό προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων του κλάδου τεχνολογίας Canalys.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η Xiaomi κατόρθωσε να αυξήσει τις αποστολές κινητών της τηλεφώνων σε διάφορες αγορές κατά 83% με αποτέλεσμα να μπορέσει να ανέβει τόσο ψηλά στην κατάταξη. Μέχρι τώρα στις δύο πρώτες θέσεις είχαν στρογγυλοκαθίσει οι Samsung και Apple. Ψηλά είχε βρεθεί για ένα διάστημα μέχρι το 2020 και η έτερη μεγάλη κινεζική εταιρεία τεχνολογίας, η Huawei, μέχρι που όμως οι ΗΠΑ παρενέβησαν και έβαλαν κυρώσεις στην εταιρεία με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά οι πωλήσεις της εκτός της Κίνας.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι το δεύτερο τρίμηνο κάθε χρονιάς οι Samsung και Apple δεν συνηθίζουν να παρουσιάζουν νέα μοντέλα καθώς το διάστημα αυτό κάνουν τις προετοιμασίες τους για τις παρουσιάσεις αργότερα μέσα στη χρονιά.
Όταν η Huawei έμεινε στο παρασκήνιο άλλες κινεζικές εταιρείες βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στην κατασκευή έξυπνων κινητών τηλεφώνων αλλά και να δαπανήσουν πολλά σε διαφήμιση, προσδοκώντας –και πετυχαίνοντας όπως όλα δείχνουν- να κερδίσουν εκείνες μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς.
Ανάμεσα σε αυτές ήταν η Xiaomi που εξαπέλυσε καταιγισμό από νέα μοντέλα, μεταξύ των οποίων και δύο ναυαρχίδες μέσα σε διάστημα λίγων μόνο μηνών. Ανάμεσα σε αυτά και το μοντέλο Mi 11 Ultra το οποίο θεωρείται ότι έχει έναν από τους καλύτερους αισθητήρες για τη λήψη φωτογραφιών, δείχνοντας τις φιλοδοξίες της εταιρείας.
Βασικό ατού της συγκεκριμένης κινεζικής εταιρείας είναι ότι οι συσκευές της είναι από 40% έως 75% πιο φθηνές από τις αντίστοιχες των Samsung και Apple αντίστοιχα, ανέφεραν αναλυτές στο Bloomberg. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποστολές έξυπνων κινητών τηλεφώνων για τη συγκεκριμένη εταιρεία έχουν καταγραφεί στη Λατινική Αμερική (περίπου 300%), στην Αφρική (150%) και στη Δυτική Ευρώπη (50%) σύμφωνα πάντα με την Canalys.
Η Apple φυσικά δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και επιδιώκει να αυξήσει κατά 20% την παραγωγή των iPhone για φέτος, πιθανότατα όπως όλα δείχνουν επειδή ξέρει ότι μπορεί να πουλήσει περισσότερα από αυτά. Περίπου δύο μήνες πριν την επίσημη παρουσίαση της νέας σειράς των iPhone, των iPhone 13 όπως αναμένεται να λέγονται, η Apple ζητάει τώρα από τους προμηθευτές της να κατασκευάσουν περίπου 90 εκατομμύρια συσκευές μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με το Bloomberg. Συνήθως η Apple παραγγέλνει περίπου 75 εκατομμύρια συσκευές για κάθε νέα iPhone αλλά τώρα πατάει πιο βαθιά το γκάζι στην παραγωγή.
Latest News
Ισχυρό ξεκίνημα για την Inditex στην εορταστική περίοδο
Η Inditex φαίνεται πως πηγαίνει καλύτερα μετά τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου τα οποία ήταν κάτω από τις προβλέψεις
Economist: Στην πεντάδα του χρυσού «μεταλλίου» για το 2024 η Ελλάδα [πίνακες]
Η καθιερωμένη ανάλυση του Economist για το ποια οικονομία τα πήγε καλύτερα το έτος που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist