H Zoom Video Communications ξεκινά μια νέα δαπανηρή μάχη για τις cloud-based συνομιλίες. Το αστέρι των τηλεδιασκέψεων θα πληρώσει 14,7 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους, για την εταιρεία λογισμικού, Five9. Η προσπάθεια διαφοροποίησης στην αγορά υπηρεσιών customer-contact αξίας 24 δισεκατομμύριων δολαρίων φαίνεται λογική, καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά. Ωστόσο, μία χαμηλή τιμή μπορεί να προκαλέσει αντιπροσφορές ή να κάνει τους ανταγωνιστές να θελήσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Η ζήτηση για τηλεδιασκέψεις θα αρχίσει να μειώνεται, καθώς οι υπάλληλοι επιστρέφουν στα γραφεία τους. Έτσι, ο διευθύνων σύμβουλος της Zoom, Έρικ Γουάν, αναζητά άλλους τρόπους για να διασφαλίσει την ανάπτυξη της πλατφόρμας του. Οι εταιρείες τηλεφωνικών κέντρων βασισμένων σε cloud, όπως η Five9 ,θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον τέλειο στόχο για τον σκοπό αυτό, καθώς πωλούν υπηρεσίες στις ίδιες εταιρείες με το Ζoom. Ο τομέας αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα – οι πωλήσεις της Five9 αυξήθηκαν περίπου στο 30% σε ετήσια βάση για τα τελευταία τρία χρόνια – και επενδύει στη τεχνητή νοημοσύνη για να αποκτήσει πιο έξυπνα chatbots, τα οποία θα μπορούσαν να αποφέρουν πολύτιμα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.

O Γουάν έχει ένα ισχυρό χαρτί για αυτή τη συμφωνία μετοχών. Οι μετοχές του διαπραγματεύονται πάνω από 70 φορές τα προβλεπόμενα κέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv. Παρόλο που έχουν χάσει έδαφος από τον Οκτώβριο, εξακολουθούν να είναι πάνω από 400% ψηλότερα από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ωστόσο, ο στόχος του Γουάν είναι, επίσης, πολύ υψηλά αποτιμημένος. H Five9 ανέφερε καθαρή ζημία τα τελευταία πέντε χρόνια. Η τιμή αγοράς των 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Zoom θα την αποτιμούσε σε 26 φορές τις μελλοντικές πωλήσεις, μία από τις υψηλότερες στις πρόσφατες συναλλαγές λογισμικού, σύμφωνα με αναλυτές της Jefferies. Παρόλο που η Zoom πληρώνει μια σχετικά μικρή επιβάρυνση της τάξης του 13%, είναι πιθανό να δυσκολευτεί να έχει μεγάλο κέρδος σε αυτήν την τιμή. Η Five9 θα δημιουργήσει αποτελέσματα εκμετάλλευσης (EBIT) σχεδόν 130 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Refinitiv, υποδηλώνοντας απόδοση 0,7% μετά από φόρους στη δαπάνη των 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Zoom πιθανότατα θα ενισχύσει τις αποδόσεις συνδυάζοντας τις υπηρεσίες της με τις υπηρεσίες της Five9, αλλά μέχρι στιγμής ο Γουάν δεν έχει ορίσει κάποια τιμή στις συνεργίες που αναμένει από τη συμφωνία αυτή.

Οι αποδόσεις θα μπορούσαν να μειωθούν ακόμη περισσότερο εάν οι καλοπροαίρετοι ανταγωνιστές του Γουάν συνεργαστούν επίσης. Η Microsoft, για παράδειγμα, η οποία διαχειρίζεται το προϊόν Teams, θα μπορούσε, επίσης, να μπει στον πειρασμό να υποβάλει προσφορά και, πιθανώς, να πληρώσει περισσότερα σε μετρητά. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αγοράσει μία πλατφόρμα παρόμοια της Five9, όπως τη Nice του Ισραήλ. Αυτό θα διαβρώσει μερικά από τα οφέλη που αναμένει ο Γουάν από τις πολλαπλές πωλήσεις, καθιστώντας ενδεχόμενη ακριβή συμφωνία ακόμη πιο δύσκολο να δικαιολογηθεί.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners