To 43 % των μετοχών της ΜΕΒΓΑΛ πρέπει να κόστισε στους αγοραστές – την Μαίρη Χατζάκου, από την οικογένεια του ιδρυτή της μακεδονικής γαλακτοβιομηχανίας που είχε και την ευθύνη του management και τον Χ-Chipita Σπύρο Θεοδωρόπουλος- κοντά στα 28 εκατομμύρια ευρώ.

Σε τέτοια deals και σε τέτοιου ύψους τιμήματα κανείς (αν δεν είναι αυτόπτης μάρτυς) δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα. Πάντως, η προσέγγιση του τιμήματος του deal με βάση τα δεδομένα είναι ρεαλιστική σε κάθε περίπτωση.

———————————-

 Η Βίβλος

Ήρθε και η σειρά της Ελλάδας να αποκτήσει τη δική της «Βίβλο Εθνικής Ασφαλείας». Το project ανέλαβε, με σχετική εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, ο Θάνος Ντόκος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού. Προφανώς ως καθ’ ύλην αρμόδιος.

Ο Συντονισμός: Ο ρόλος του θα είναι περισσότερο συντονιστικός, μεταξύ των συναρμοδίων υπουργείων, που θα συνεργαστούν (κυρίως Εξωτερικών και Άμυνας), για την εκπόνηση του σχετικού πονήματος.

Να ξέρετε ότι: Ανάλογη Βίβλο εκπονεί εδώ και χρόνια η Τουρκία. Στην πραγματικότητα είναι ο γεωπολιτικός οδικός χάρτης της. Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και στην ελληνική περίπτωση.

———————————

Η Microsoft

Η πρώτη επιλογή της Microsoft, για να εγκατασταθούν οι νέες λειτουργίες – υπηρεσίες της στην Ελλάδα, ήταν ως γνωστόν το Λαύριο. Πιο συγκεκριμένα, εκεί όπου παλιότερα στεγάζονταν το εργοστάσιο «Αιγαίον». Φαίνεται ωστόσο πως είτε δεν επαρκούν, είτε στην αμερικανική πολυεθνική έχουν αρχίσει να κάνουν και δεύτερες σκέψεις.

Το Συμπέρασμα: Μα υπάρχει και το Θριάσιο Πεδίο αλλά και τα Μεσόγεια. Η Αττική έχει πολλές επιλογές. Οι άνθρωπο της Microsoft «βλέπουν» κι άλλους χώρους, στο Κορωπί και στον Ασπρόπυργο.

——————————-

Η Αποκρατικοποίηση

Ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη αποκρατικοποίηση που θα πάρει σειρά, μετά την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά; Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σειρά προτεραιότητας πήρε η ΛΑΡΚΟ. Πάντως, τα ναυπηγεία ανέβασαν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών…

——————————

Η εφαρμογή

Ποιες ενέργειες οφείλουν να προβούν κατ’ αρχήν οι εεισηγμένες εταιρίες για την εφαρμογή του νέου νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση; Για την  εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 1-24 του ν. 4706/2020, το Διοικητικό Συμβούλιο μιας εισηγμένης εταιρείας οφείλει να επιβεβαιώσει ότι η εταιρία έχει υιοθετήσει τις προβλέψεις των άρθρων 1-24 του ν. 4706/2020. Πιο συγκεκριμένα, ως προς τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου και τις επιτροπές του, οι εταιρίες οφείλουν να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες:

  1. Έγκριση από το Διοικητικό Συμβούλιο και την Γενική Συνέλευση της Πολιτικής Καταλληλότητας των μελών του Δ.Σ. (άρθρο 3 του ν. 4706/2020).
  2. Δημιουργία Επιτροπών Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων (δύναται να είναι μία επιτροπή – άρθρο 16 του ν. 4706/2020).

——————————

 Η Επιλογή

Το Χρηματιστήριο Αθηνών (από την 1.7.2021 και το υποκατάστημα Θεσσαλονίκης) καταναλώνει ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές για τη λειτουργία του, μέσω της ΔΕΗ Α.Ε.

Η μετάβαση σε κατανάλωση πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας θεωρείται από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου «ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση της πολιτικής βιωσιμότητας (Sustainability policy) του Ομίλου, στο πλαίσιο της οποίας επανεξετάζει όλες τις πτυχές τις λειτουργίας του με στόχο της μείωσης του αποτυπώματός του». Η επιλογή αυτή έχει άμεση σχέση και με την έλευση του νέου Δείκτη ESG.

—————————-

Η Πρόκληση

 Διαβάζω στο νέο special report του ΣΕΒ για τα «Πράσινα» Επαγγέλματα: «Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία οδηγεί σε σημαντική ανακατανομή της απασχόλησης μεταξύ κλάδων και επαγγελμάτων. Η αποτελεσματική προσαρμογή των εργαζομένων και των επιχειρήσεων σε αυτήν συνδέεται με την αντιμετώπιση ενός τριπλού χάσματος: α) το χάσμα δεξιοτήτων και την ανάγκη δημιουργίας συνάφειας ανάμεσα στα προσόντα και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τις νέες πράσινες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται και αυτές που διαθέτουν οι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους, μέσω ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης ως αναγκαίου συστατικού της πράσινης μετάβασης.

Πρόκειται για μια δύσκολη πρόκληση, σε μια εποχή όπου οι νέες ανάγκες δημιουργούνται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, και το εθνικό σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα. Είναι καίριας σημασίας να διασφαλιστεί πως οι εργαζόμενοι, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας και οι άνεργοι, να έχουν τη δυνατότητα συμπλήρωσης των δεξιοτήτων τους, με τις νέες, πράσινες, δεξιότητες (δίπλα στις επίσης αναγκαίες σύγχρονες ψηφιακές).

β) το γεωγραφικό χάσμα, όπου μπορεί οι νέες «πράσινες» θέσεις εργασίας να βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές από αυτές που αντιμετωπίζουν μείωση της απασχόλησης,

και γ) το χρονικό χάσμα όπου ενώ η απώλεια θέσεων εργασίας είναι άμεση, η δημιουργία νέων θέσεων είναι σταδιακή και επιβάλλεται η επιτάχυνση των επενδύσεων.

Η γεφύρωση αυτού του τριπλού χάσματος, είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας δίκαιης και χωρίς αποκλεισμούς πράσινη μετάβαση».

—————————-

Oι Μνήμες 

Τι σας θυμίζει ο όρος «ώριμο φρούτο»; Ο όρος «μεσαίος χώρος»; Θέλετε κι άλλους, αν και είναι προφανές: Παραπέμπουν όλοι στον επικοινωνιολόγο Γιάννη Λούλη. Παλιότερα, alter ego του κεντροδεξιού, πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Λοιπόν, αν ακούσετε προσεκτικά κάποιες από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, θα τους ξαναθυμηθείτε…

Να ξέρετε ότι: Ο επικοινωνιολόγος ανεπισήμως βρίσκεται πλέον κοντά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επισήμως, βεβαίως, το γεγονός διαψεύδεται, για προφανείς πολιτικούς λόγους, αλλά…

—————————–

Ο «Διαχειριστής»

Η εντολή που έχει δοθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΔΜΗΕ είναι σαφής: Ξεκινήστε την καταγραφή των ακινήτων (και είναι πολλά) του «διαχειριστή». Ο λόγος; Ο ΑΔΜΗΕ αποφάσισε να αξιοποιήσει το χαρτοφυλάκιο της ακίνητης περιουσίας του. Λογικό. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι εκεί «έχει ψωμί».

—————————–

Η Αγορά

Η Generali είναι προφανές ότι γυρίζει σελίδα στην Ελλάδα. Σε πολλά επίπεδα. Μεταξύ άλλων και σε αυτό των γραφείων διοίκησης. Για να εξυπηρετήσει λοιπόν τις ανάγκες της προχώρησε στην αγορά ενός μεγάλου, ενιαίου, χώρου συνολικής έκτασης 8.000 τετραγωνικών μέτρων.

Η Νέα Διεύθυνση: Για την ακρίβεια, στη συμβολή της λεωφόρου Συγγρού και της οδού Λαγουμιτζή. Η Συγγρού μετατρέπεται σε «δρόμο των ασφαλιστικών».

Το Τίμημα: Δεν έγινε γνωστό το τίμημα που κατέβαλε στην ιδιοκτήτρια Prodea, αλλά ήταν σίγουρα καλό deal. Κι εξηγεί για ποιο λόγο παρατηρείται η κινητικότητα που περιγράφεται στο μέτωπο του real estate και στα δυο παραπάνω tips.

—————————

Παραγωγές

Σας γράψαμε χθες για τα γυρίσματα του «Γάμος α λα ελληνικά 3», που θα γίνουν από φθινόπωρο στην Κρήτη. Σας ενημερώνουμε σήμερα ότι μετά τα γυρίσματα της ταινίας, που πρωταγωνιστεί ο Αντόνιο Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη, τα εκεί συνεργεία θα ξαναπιάσουν δουλειά άμεσα. Τον Οκτώβριο είναι προγραμματισμένο το γύρισμα άλλης ταινίας, (πολύ) μεγάλου μπάτζετ, όπως μας λένε. Λεπτομέρειες, προσεχώς.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories