Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ είδαν το ωρομίσθιό τους τον Ιούνιο να αυξάνει τόσο όσο αυτό είχε να συμβεί εδώ και μια δεκαετία. Ωστόσο, ορισμένοι από αυτούς είδαν τα όποια μισθολογικά τους κέρδη, να «εξαϋλώνονται» από τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού.
Οι «πραγματικοί μισθοί» – ένα μέτρο του εισοδήματος μετά τον υπολογισμό του κόστους αγαθών και υπηρεσιών που αγοράζουν οι άνθρωποι – μειώθηκαν κατά περίπου 2%, κατά μέσο όρο, τον προηγούμενο μήνα σε σύγκριση με το 2020. Οι Ρεμπουμπλικανοί Γερουσιαστές δήλωσαν χαρακτηριστικά ότι οι Αμερικανοί είχαν, στην πραγματικότητα, μείωση αποδοχών.
«Τα βασικά αγαθά διαβίωσης αυξάνονται εκθετικά», δήλωσε ο γερουσιαστής Τιμ Σκοτ ο οποίος ανέφερε παραδείγματα όπως τις υψηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο, το καθαριστήριο, τα αεροπορικά εισιτήρια, τα έξοδα μετακίνησης, τα ξενοδοχεία, το μπέικον και τις τηλεοράσεις.
Η ουσία του επιχειρήματος – ότι ο πληθωρισμός «τρώει» τις αυξήσεις στους μισθούς – είναι αλήθεια, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές διαφοροποιήσεις, πρόσθεσαν.
Πρώτον, εάν ένας καταναλωτής είχε μείωση ή όχι, εξαρτάται από το ατομικό του εισόδημα και από τα αγαθά που αγοράζει.
«Αν οι τιμές αυξάνονται γρηγορότερα από τους μισθούς, τότε τα εισοδήματα πραγματικά πλήττονται από τον πληθωρισμό», σύμφωνα με τον Μάικλ Στρέιν, διευθυντή οικονομικών σπουδών στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων, μια δεξαμενή σκέψης.
Επιπλέον, ο πληθωρισμός είναι ασταθής και μπορεί να αποδειχθεί προσωρινός – πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση της αγοραστικής δύναμης μπορεί να είναι βραχύβια, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.
Πληθωρισμός και αύξηση μισθών
Ο μέσος ωριαίος μισθός στις ΗΠΑ αυξήθηκε 3,6%, στα 30,40 δολάρια, τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα, το 2020. Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος από τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ένα μέτρο του πληθωρισμού, σημείωσε άνοδο 5,4% την ίδια περίοδο – τον μεγαλύτερο από τον Αύγουστο του 2008.
Συνδυαστικά, αυτό ισοδυναμεί με απώλεια 1,7% στην αγοραστική δύναμη, κατά μέσο όρο, εάν ληφθούν υπόψη και οι εποχιακές προσαρμογές, σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics.
«Ο πληθωρισμός είναι ένας φόρος», δήλωσε ο Γουίλιαμ Φόστερ, αντιπρόεδρος της Moody’s. Επηρεάζει περισσότερο τους χαμηλότερους εργαζόμενους, οι οποίοι ξοδεύουν περισσότερο από το μέσο τους εισόδημα για βασικά αγαθά, όπως φυσικό αέριο, τρόφιμα και άλλα είδη που ενδέχεται να ανατιμώνται, εξήγησε ο Φόστερ. Πλούσιοι άνθρωποι, που τείνουν να κατέχουν περισσότερα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, όπως μετοχές ή σπίτια, μπορεί να είναι σε καλύτερη θέση να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, πρόσθεσε.
Όμως δεν έχουν όλοι ως αποτέλεσμα της μείωση του εισοδήματός τους. Το 5,4% του ετήσιου πληθωρισμού προκύπτει ως μέσος όρος πολλών ειδών – και τα νοικοκυριά δεν αγοράζουν απαραίτητα όλα τα αγαθά που ακριβαίνουν.
Για παράδειγμα, η μέτρηση περιλαμβάνει και τις τιμές για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά, οι οποίες έχουν αυξηθεί περίπου κατά 45% από τον Ιούνιο του 2020 – μια ανατίμηση ρεκόρ. Αυτό το σοκ των τιμών δεν θα «χτυπούσε» το πορτοφόλι κάποιου, εκτός εάν έσπευδε να αγοράσει μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.
Ομοίως, οι τιμές της βενζίνης είναι αυξημένες κατά 45%. Αυτό το επιπλέον κόστος θα βαρύνει τους οδηγούς, αν και ίσως όχι τους κατοίκους της πόλης που κυκλοφορούν κυρίως με τις αστικές συγκοινωνίες.
Συγκριτικά, οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί μόλις 2,4% σε σχέση με πέρσι, πολύ πιο κάτω από την ευρύτερη τιμή του πληθωρισμού.
Προσωρινή ή μακροχρόνια τάση;
Δεν είναι ακόμα σαφές εάν οι υψηλότερες τιμές στα καταναλωτικά αγαθά και οι υψηλότεροι μισθοί θα είναι προσωρινή τάση ή θα διαρκέσει σε χρόνο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Ωστόσο, τουλάχιστον ένα μέρος του πληθωρισμού μπορεί να εξηγηθεί από πιθανές βραχυπρόθεσμες δυναμικές, όπως οι περιορισμοί της προσφοράς και η αύξηση της ζήτησης καθώς οι καταναλωτές βγαίνουν από μια κατάσταση “αδρανοποίησης” που προκλήθηκε από την πανδημία.
Για παράδειγμα, οι υψηλές πρόσφατες τιμές φυσικού αερίου προκλήθηκαν εν μέρει επειδή οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για αύξηση του εφοδιασμού με πετρέλαιο στις αρχές Ιουλίου. Και η έλλειψη μικροτσίπ οδήγησε σε αύξηση των τιμών των αυτοκινήτων.
Μερικοί όμως αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχιστεί.
Latest News
Ο Τραμπ δίνει «γη και ύδωρ» κινήτρων για να φέρει μεγάλες επενδύσεις πίσω στις ΗΠΑ
Ο Τραμπ αποσκοπεί σε μια κοσμογονία εγχώριων επενδύσεων στις ΗΠΑ - Η πρόταση για διευκολύνσεις στις επενδύσεις άνω του 1 δισ.
Η Ινδία κατασκευάζει το δικό της «Χόνγκ Κονγκ» - Το φαραωνικό project των 9 δισ.
Ανησυχία ότι το σχέδιο θα εξαλείψει μερικές από τις απομονωμένες φυλές που ζουν στα νησιά του αρχιπελάγους Νικομπάρ - Τι λέει η Ινδία
Από ένα KFC στην αυτοκρατορία των 3 δισ. - Ποιος είναι ο Αυστραλός επιχειρηματίας Τζακ Κάουιν
Σήμερα, ο Τζακ Κάουιν κατέχει το 98% της εταιρείας του, ενώ το υπόλοιπο 2% ανήκει σε ορισμένους από τους αρχικούς επενδυτές και μετόχους του
Οι τρεις αδύναμοι κρίκοι της ευρωοικονομίας το 2025
Θα παλέψουν με την ύφεση τη νέα χρονιά οι μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία
Ενοίκια σοκ για τους φοιτητές στο Λονδίνο μετά τις νέες αυξήσεις [γράφημα]
Τι αποκαλύπτει έρευνα για τους φοιτητές στη Βρετανία
Η πλειοψηφία των startups δεν μακροημερεύει - Η ωμή αλήθεια είναι ότι κανείς δεν νοιάζεται
Γιατί αποτυγχάνουν τόσες πολλές startups; Φυσικά, δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος
Safran: Με το βλέμμα στις συμβάσεις του αμερικανικού στρατού
Η γαλλική εταιρεία αναμένει αύξηση των πωλήσεων κατά περίπου 10% το 2025, καθώς και τρέχοντα λειτουργικά κέρδη μεταξύ 4,7 και 4,8 δισ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση
Έφοδος τελωνιακών και της ευρωπαικής εισαγγελίας στα γραφεια της Adidas
Tο ένταλμα έρευνας για την Adidas ανέφερε την (ύποπτη) σωρευτική φορολογική ζημία σε περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ
Τιμές-φωτιά οι Χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία
Ο υψηλός πληθωρισμός δεν μπορεί παρά να επηρεάσει και τις Χριστουγεννιάτικες Αγορές στη Γερμανία. Έως 7 ευρώ στοιχίζει το περίφημο «ζεστό κρασί» με μπαχαρικά.
Η αβεβαιότητα της εμπορικής πολιτικής των ΗΠΑ αρχίζει να «δαγκώνει» την Ευρώπη - Τι εκτιμά η Goldman Sachs
H Goldman Sachs επιχειρεί να εξετάσει την επίδραση της αβεβαιότητας της εμπορικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ εντός κι εκτός ΗΠΑ