Η αγορά μετά από την πτώση που προκλήθηκε τελικά από αίτια σχετικά με την στατιστική προϊστορία, όταν η αγορά επανέκτησε τιμές πάνω από τις 900 μονάδες μετά από μήνες, δεν συνέχισε την πτώση της από το κλείσιμο στις 903,33 μονάδες. Μόνο τη Δευτέρα υπήρξε καθαρά πτωτική διαπραγμάτευση που οδήγησε την αγορά στις 893,47 μονάδες. Την επόμενη είχαμε μια σύνοδο με συσσώρευση ήτοι αφομοίωση της εκτίναξης της Παρασκευής και την πτώσης τη Δευτέρα εν μέσω μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές και χθες η αγορά πέρασε σε άνοδο και επιστροφή του μέσου όρου κοντά στις 900 μονάδες. Μάλιστα εγχώριοι παράγοντες ανέφεραν ότι τα πακέτα που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες σχετίζονται με την είσοδο φρέσκου χρήματος από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Αυτό καθιστά τη σημερινή συνεδρίαση κρίσιμη για τη διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Στην χώρα κατά την περίοδο του Αυγούστου φέτος είχαμε, σύμφωνα με την ανάλυση του Δημήτρη Τζάνα, Δ/ντη Επενδύσεων της ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ, διάφορα γεγονότα που δικαιολογούν την εικόνα της αγοράς: «Η συναλλακτική ραστώνη του Αυγούστου με τις ημερήσιες συναλλαγές να κινούνται λίγο πάνω από τα 30 εκ. ευρώ δεν επιτρέπει στην παρούσα φάση την διαμόρφωση προσδοκιών για ψηλότερα επίπεδα. Επιπροσθέτως, στις αρνητικές επιπτώσεις από τις παραλλαγές του κορωνοιού, ήρθαν να προστεθούν τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα, στην Αττική, τη Β. Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας, που προκαλούν ήδη βιβλικές καταστροφές. Αν και οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν προειδοποιήσει για πιθανές δασικές πυρκαγιές, για διαφόρους λόγους αυτές τελικά δεν αποφεύχθηκαν».

Η δυναμική της αγοράς ωστόσο όπως την περιγράψαμε υπογράμμισε την ύπαρξη σταθερού ενδιαφέροντος τουλάχιστον επιλεκτικά. Διότι υπάρχουν σε αρκετά πεδία σημαντικές θετικές εξελίξεις που για τον Δ. Τζάνα είναι: «Διάφοροι δείκτες, όπως η αυξημένη βιομηχανική παραγωγή της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ, ο αυξημένος πληθωρισμός και ο χαμηλότερος δείκτης φόβου του ΚΕΠΕ πιστοποιούν ότι η οικονομική ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει. Επιπλέον, οι πυρκαγιές δεν ακυρώνουν τις κρατήσεις των επισκεπτών προς τη χώρα μας, προϊδεάζοντας για βελτίωση των τουριστικών εσόδων τον Αύγουστο και τους επόμενους μήνες. Σαν αποτέλεσμα, οι αγοραστές συνεχίζουν να έχουν την υπεροπλία ακόμη και εν μέσω συναλλακτικής καχεξίας οδηγώντας το Γ.Δ. πάνω από τις 895 μονάδες που συνιστά σημαντικό όριο αντίστασης. Την ίδια ώρα, η χώρα καλείται να αξιοποιήσει τα πρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια που αναμένεται να ζητήσει, καθώς το κόστος των καταστροφών του πρωτογενούς κυρίως τομέα αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ. Με τα πρώτα 4 δις. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης να έχουν ήδη εκταμιευθεί. Ανασχεδιάζοντας ταυτόχρονα τις χρήσεις των κεφαλαίων με τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου, επιδιώκοντας την ελαχιστοποίηση των γραφειοκρατικών εμπόδιων».

Στην πορεία της αγοράς την τρέχουσα εβδομάδα ο ρόλος των Τραπεζικών μετοχών ήταν μεικτός καθώς οδήγησαν την άνοδο προς τις 903 μονάδες και επιβράδυναν την πτώση της Δευτέρας. Αλλά χθες μετά από τον ρόλο της αντίστασης στην πτώση από την πίεση στην ΕΕΕ σημείωνε ενδοσυνεδριακά πτώση που κατέληξε στο 0,00% στο κλείσιμο. Για αυτές η άποψη του Δ/ντη Επενδύσεων της ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ είναι: «Η δημοσιοποίηση των μεγεθών του 1ου εξαμήνου για την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική αποτέλεσε μια ακόμη ευχάριστη έκπληξη σε συνέχεια των προηγούμενων θετικών εξελίξεων για τον τραπεζικό κλάδο (ρυθμίσεις αναβαλλόμενου φόρου, stress tests): τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν υποχωρήσει δραστικά με τις διοικήσεις να διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα συνεχιστεί. Η κεφαλαιακή θέση έχει αναβαθμιστεί. Και το ύψος των νέων δανείων είναι αυξημένο. Το μήνυμα είναι σαφές: ο τραπεζικός κλάδος εξυγιαίνεται, θωρακίζεται κεφαλαιακά και ξεκινά σταδιακά να σχεδιάζει στρατηγική πιστωτικής επέκτασης».

Με βάση τα όσα παρατηρήσαμε αναφορικά με την επίδραση του διεθνούς κλίματος στη δυναμική των συναλλαγών στην Αθήνα, υπάρχει σημαντική συσχέτιση. Το σημαντικό είναι ότι η δυνατή ανάπτυξη στις ΗΠΑ και η αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρώπη καθιστούν τις μετοχές πεδίο τοποθέτησης επενδυτικών κεφαλαίων. Μόλις χθες η Goldman Sachs αύξησε τον στόχο της για το επόμενο 12μηνο για STOXX 600 στις 520 μονάδες από 480, λέγοντας ότι βλέπει «καλή συναλλακτική δραστηριότητα και αξία» στις τράπεζες, τις μετοχές ενέργειας και βασικών πόρων. Εταιριών που ευνοούνται από την άνοδο των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών