Ραντεβού αύριο το απόγευμα, στις 17:00 ώρα Ελλάδος, δίνουν οι επενδυτές διεθνώς για να παρακολουθήσουν την πολυαναμενόμενη διαδικτυακή ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στο οικονομικό συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

Βέβαια, το αν ο κύριος Πάουελ θα τους κάνει το χατίρι στέλνοντας σαφή μηνύματα για τις προθέσεις του, εν όψει της φθινοπωρινής περιόδου, αναφορικά με τις «καυτές» εκκρεμότητες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και δη, το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη του περίφημου tapering, προφανώς κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Δεν υπάρχουν ασφαλείς διαρροές  για το… πνεύμα ή το περιεχόμενο της τοποθέτησης Πάουελ. Αν και το πρακτορείο Reuters, σε άρθρο του υποστήριξε πως πιθανότατα ο Αμερικανός διοικητής θα προσφέρει τελικά ελάχιστες νέες πληροφορίες, επιλέγοντας να σταθεί ιδιαίτερα στην ανάγκη διαφύλαξης της ανεξαρτησίας στον τρόπο που η Fed λαμβάνει τις αποφάσεις της (κοινώς χωρίς να… ακούει κανέναν, πέρα από τα στυγνά οικονομικά στοιχεία).

Άφθονο παρασκήνιο

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που σίγουρα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ενδεχομένως αποκαλύπτει το παρασκήνιο που «μαίνεται» είναι το πώς, ήδη από τη σημερινή μέρα, διάφορα στελέχη της Fed προσπάθησαν με δηλώσεις τους να καλλιεργήσουν ένα κλίμα που παραπέμπει σε «άμεση» έναρξη της επιβράδυνσης του ύψους 120 δισ. δολαρίων μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων, είτε για να προλειάνουν το έδαφος είτε για να κοντράρουν από τώρα τις απόψεις του κυρίου Πάουελ.

Το τι ισχύει από τα δύο προφανώς θα φανεί μετά από την ομιλία του διοικητή της Fed, όμως τα περισσότερα… στοιχήματα ποντάρουν στο δεύτερο. Κι αυτό διότι –όλως τυχαίως- οι λαλίστατοι περιφερειακοί διοικητές που αποφάσισαν να λύσουν τη σιωπή τους σήμερα ανήκουν όλοι στη λεγόμενη ομάδα των… γερακιών.

Ο επικεφαλής της St Louis Fed, Τζέιμς Μπούλαρντ μίλησε για tapering «εδώ και τώρα», ώστε το πρόγραμμα να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος για αλλοιώσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και «φούσκα» της αγοράς ακινήτων με φόντο την εκτίναξη του πληθωρισμού.

Ο Ρόμπερτ Κάπλαν, πρόεδρος της Dallas Fed, υπήρξε πιο συγκεκριμένος, ζητώντας η αναγγελία της έναρξης του tapering να γίνει στη συνεδρίαση του ερχόμενου μήνα, ήτοι στις 22 Σεπτεμβρίου (δεσμεύοντας έτσι το συμβούλιο), ώστε η επιβράδυνση της αγοράς ομολόγων να ξεκινήσει από τον Οκτώβριο. Και η Έσθερ Τζορτζ της Kansas City Fed, που τυγχάνει να είναι και ο οικοδεσπότης του συμποσίου του Τζάκσον Χολ, μπορεί να μην αναφέρθηκε μεν σε χρονοδιάγραμμα, αλλά  συμφώνησε πως η οικονομία έχει φτάσει σε ένα σημείο που επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να σηκώσει… χειρόφρενο στη στήριξη που παρέχει στην αγορά.

Ο γρίφος της αγοράς εργασίας 

Προφανώς οι απόψεις τους δεν αιφνιδίασαν κανέναν και κυρίως όσους παρακολουθούν τις τοποθετήσεις τους, τους προηγούμενους μήνες. Άλλωστε και από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed γνωρίζουμε πως το μεγαλύτερο μέρος του συμβουλίου συμφώνησε πως πιθανότατα ήγγικεν η ώρα για το tapering πριν τα τέλη της χρονιάς. Όμως, μετά την ίδια συνεδρίαση, ο κύριος Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει, είχε σταθεί στον αστάθμητο παράγοντα της αναζωπύρωσης της πανδημίας και είχε τονίσει πως «έχουμε ακόμη δρόμο να καλύψουμε ειδικά στο μέτωπο της αγοράς εργασίας… θέλω να δω πολύ ισχυρά νούμερα στην απασχόληση».

Έκτοτε τα νούμερα στο κρίσιμο μέτωπο της απασχόλησης έχουν πράγματι βελτιωθεί, αν και όχι εντυπωσιακά. Την ίδια ώρα το τοπίο αναφορικά με την πανδημία έχει επιδεινωθεί και πολλοί διεθνείς οίκοι και επενδυτικές τράπεζες έχουν εσχάτως προχωρήσει σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο τρίτο τρίμηνο, ακριβώς λόγω της μετάλλαξης Δέλτα.

Σε θέση μάχης και τα… περιστέρια 

Εξάλλου, όπως τα «γεράκια» του συμβουλίου έχουν καταγραφεί να πιέζουν δημοσίως για έναρξη του tapering, τα «περιστέρια» όπως ο Νιλ Κασκάρι της Minneapolis Fed, ο Τσαρλς Έβανς της Chicago Fed και η Μέρι Ντάλι της San Francisco Fed έχουν αντιστοίχως ξεκαθαρίσει πως θα ήθελαν να περιμένουν λίγους μήνες ακόμη για να δουν τη ροή των στοιχείων, κυρίως στο μέτωπο της απασχόλησης. Και μάλιστα ξεκινώντας από την επόμενη έκθεση για την απασχόληση, που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα (στις 3 Σεπτεμβρίου).

Για το πρακτικό της υπόθεσης να τονίσουμε και το εξής, ιδιαίτερα σημαντικό: για το υπόλοιπο της χρονιάς η αρμόδια Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) θα συνεδριάσει μόνο τρεις φορές! Στις 22 Σεπτεμβρίου, στις 3 Νοεμβρίου και στις 15 Δεκεμβρίου. Κάτι που σημαίνει πως αν δεν υπάρξει συναίνεση και συμφωνία στο συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, που οι αναλυτές θεωρούν και το πιο πιθανό, μετά πάμε… για Νοέμβρη!

Υ.Γ. Από τη σημερινή δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ μάθαμε πως βγήκαν… μαχαίρια μεταξύ μετριοπαθών και σκληροπυρηνικών με σφοδρές διαφωνίες και αντιρρήσεις για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που τελικά οδήγησαν για πρώτη φορά στη λήψη απόφασης με αυξημένη πλειοψηφία και όχι ομοφωνία. Δυστυχώς, το… έργο αυτό, μάλλον, θα αρχίσουμε να το βλέπουμε όλο και πιο συχνά και στις δύο ακτές του Ατλαντικού και αυτό σίγουρα δεν είναι θετικό για κανέναν, ούτε για τις οικονομίες ούτε για τις αγορές ούτε για την αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών!   

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως